Jsem z Moravy. Stydím se za volby

Nebudu jitřit své znechucení, abych tady rekapituloval známé údaje, jak levice ve velkých městech Moravy a Slezska převálcovala nejen pravici, ale všechno ostatní. Sdělím jen pár postřehů ze svého města, které však mohou být příznačné.

 

Dosavadní situace

Ve Frýdku-Místku ovládá radnici (nyní magistrát) už dvanáct let levice, zejména ČSSD spolu s komunisty. Po těchto zkušenostech by člověk mohl usuzovat, že toho budou mít voliči plné zuby.

Je veřejným tajemstvím, že kolem radnice (magistrátu) se vytvořila síť „spřátelených“ firem, která parazituje na městské kase. A tak nepřekvapuje, že třeba webové stránky město stály přes milión korun a oprava altánku v parku rovnou tři.

Rada našeho magistrátu prosadila prodej místní novodobé dominanty města ze semdesátých let, jíž je víceúčelová sportovní hala neobyčejné architektury, k demolici a výstavbě komerčního centra. To vše v situaci, kdy bylo pořízeno nové chladicí zařízení. V pozadí stojí lukrativní pozemky v centru města a zájem místních soukromých developerů. Prý se vyplatí postavit kousek vedle novou halu. Přes ztrátovost této nesmyslné operace bude nová hala pochopitelně mnohem ubožejší.

Město přestěhovalo strategicky umístěné centrální autobusové nádraží do zcela nevhodné lokality, kam to mají všichni daleko. Navíc je tak malé, že se tam mají problém autobusy vytočit. Na přechodné parkování automobilů, pokud potřebujete někoho přivézt nebo odvézt, není místo.

U přehrady vznikl akvapark, který město velmi zadlužil. Já osobně považuji koupaliště a bazény u vodní nádrže za nošení dříví do lesa. Chtělo by to jen dbát o to, aby se dalo koupat v přehradě, která je položena v nádherné přírodní lokalitě.

Město má jednu z nejjvyšších cen za vytápění a teplou vodu vůbec (asi o 30% nad republikovým průměrem) a v kraji bezkonkurenčně nejvyšší (591 Kč/GJ). A to přesto, že distributorem je městská společnost DISTEP. Jenže manažeři si na účet občanů města přidělují statisícové platy a pobírají statisícové odměny. Navíc, ačkoliv byly povinně instalovány bytové měřiče spotřeby tepla, společnost za desítky miliónů korun objednala patní měřiče ke všem domům, což spotřebitelům ceny ještě zbytečně zvýší.

Město z řad ČSSD vygenerovalo i takové šíbry jako je třeba Petr Rafaj, nynější šéf antimonopolního úřadu. Své zkušenosti jsem popsal v jiném článku, zde bych však chtěl zkritizovat, že pod jeho kuratelou město do historické zóny u Zámeckého náměstí vpustilo nechutnou krabici Kauflandu.

Za komunisty v radě celou dobu sedí doktor práv, advokát s pozastaveným výkonem funkce, kterého provázelo několik afér ohledně svých „služeb“ při využívání městského majetku.

 

Jak vyhrát volby

ČSSD před volbami slíbila, že zajistí městskou veřejnou dopravu zdarma. Tady chtějí použít – podle mě i cestou nedovolené podpory – veřejné peníze ke svému předvolebnímu populismu. Jak z Paroubkovy dílny!

Zcela skandální byla předvolební situace kolem kandidátky tzv. Nezávislých, která už byla na hraně maření voleb. Tuto kandidátku totiž z velké části infiltrovali na městu závislí lidé, kteří byli městem jmenováni, dosazeni nebo přímo zaměstnáváni. Pár hodin před uzavřením kandidátek jejich zmocněnec odvolal tři ze čtyř nejvýše nasazených kandidátů, další odstoupili, mezi nimi i ředitel výše zmíněné společnosti DISTEP. Samozřejmě, že tím dostalo toto sdružení před volbami ránu, a to zejména ti, kteří by mohli být potenciálně stávající garnituře na magistrátu nebezpeční.

Vedení města naplánovalo, aby mohli investiční akce uvádět do provozu těsně před volbami. A tak politici stříhali usilovně pásky při otevírání hospicu a cyklostezky. Dokonce i k volbám jsem mohl kráčet po zrovna dokončeném chodníku.

Nevím, co nebo kdo je v pozadí, ale opoziční předvolební tiskovinu Telegraf jsem dostal do schránky až pár hodin před uzavřením volebních místností.

Na druhém místě kandidátky ČSSD je člověk, který vůbec ve městě nebydlí. Rodinný dům má ve vedlejší obci, nechal si ale trvalé bydliště ve městě, kde přes politiku našel lukrativní kšeft. Navíc si vrabci na střeše cvrlikají, že senátorka, která vedla kandidátku ČSSD, už nechce být primátorkou.

 

Voliči jako ovce

Nechápu, jak to místní voliči mohli naházet takto se chovající levici, že ČSSD získala cca 38% a KSČM přes 12%. Zase mají sami nadpoloviční většinu a magistrát budou mít na povel, aniž by se jakkoliv ohlíželi na rozumné návrhy opozice, což dlouhá léta arogantně předvádějí. Žádná starost o občana, který jim naivně dal důvěru, jen politické čachry.

Já od města nic nepotřebuji, mrzí mě to jen jako člověka, který zde chce žít. Bohužel, zase se ukázalo, že nejméně polovina spoluobčanů volí jako ovce. Stydím se, kolik jich mám na dohled. A myslím si, že obdobné to bude i v jiných městech Moravskoslezského kraje.

 

PS Nejsem členem žádné strany ani příznivcem kterékoliv parlamentní strany.

Autor: Dušan Streit | pondělí 18.10.2010 10:47 | karma článku: 43,24 | přečteno: 7190x