Ještě ohlédnutí na magické Jyrrhovo zrcadlo

Když nastaví Paroubek zrcadlo volebního neúspěchu, vidí tam především nepřející média. Kdybych byl na místě jeho spolustraníků, musel bych mít pod jakoukoliv perspektivou zacloněn výhled tělnatou postavou bývalého předsedy.

Začnu metaforou. Když Paroubek chtěl sarkasticky dát najevo, že se mu neprávem přisuzuje příčina volebního neúspěchu, napsal: „Byl jsem to já, kdo také uvedl do chodu sopku na Islandu.“ Tím chtěl dát najevo, že jeho podíl viny je na úrovni odpovědnosti za přírodní procesy. Kauzalita je však přesně opačná. Dalo by se říci, že podle něj i sopka na Islandu může za volební neúspěch ČSSD, jen on sám ne.

Kromě médií si ještě farizejsky postěžoval na agentury pro výzkum veřejného mínění, o něž se tak rád populisticky opíral. Tady se dá říci, že především jím dlouhodobě placená agentura STEM mu podkuřovala nejvíce. Proč asi?

Mělo to ale negativní efekt? O tom silně pochybuji. Tyto rádoby profesionální prognózy mají sebenaplňující potenciál a spíše favoritům pomáhají. Vždyť si vezměme, jak Zemanova SPO byla vyřazena z konkurenčního předvolebního klání v ČT. Mnozí se těšili, jak si Zeman smlsne na samozvaném „nejlepším debatérovi“. Ale bohužel, nebylo nám přáno a zařídila to i Paroubkova dvorní agentura.

Tady mohl Zeman získat procenta, která mu pak chyběla na cestě do sněmovny. Ta procenta by šla na úkor ČSSD, takže Paroubek si nemá nač stěžovat. V této souvislosti upozorním ještě na fakt, že Zeman ČSSD sebral důležitá, ale pouze čtyři procenta. Zatímco Schwarzenberg sebral ODS procent sedmnáct. Zase relativně okolnosti nebyly pro Paroubka tak nepříznivé, jak je chce prezentovat.

Doslova trapný je Paroubek, když nejdříve kritizoval výzkumy veřejného mínění, aby se jimi v zápětí zaštiťoval. Prý vyhrál předvolební debatu s Nečasem v poměru 57% ku 43% a pokud se týká přesvědčivosti motivovat diváky k volbě vlastní strany, dokonce prý zvítězil v poměru 42% ku 22%. Ten člověk je nepoučitelný. Hlavně že opět odmítl, že by část neúspěchu tkvěla i v tom, že v debatách sice působil jako avizovaný parní válec, ale Nečase zdaleka nepřejel.

Takže novináři, Zeman, agentury, údajný pravicový populismus, Řecko a sopka Eyjafjallajökull jsou pravými viníky Paroubkova fiaska. Aspoň tak se to jeví v Jyrrhově zrcadle.

Já tam vidím nabubřelého Paroubka a kolem něj malé postavičky Sobotků, Rathů, Hašků, Vlčků, Pecinů, Škromachů, Zaorálků, Jandáků, Tvrdíků a podobně. Všichni nesou odpovědnost, že z jejich servility tady Paroubek vyrostl jako strašidlo Barbucha. Nic je neomlouvá, že až z jejich stímu teď vylézají takové kreatury jako Dryml. Ta strana je v tomto personálním složení na odpis.

Omlouvám se za to, že se vracím k postavě, kterou někteří považují za politickou mrtvolu. Já ne! Někteří se domnívají, že do ležících se nekope. To je pravda, pokud ten člověk sám nekope kolem sebe. A to mrtvola na rozdíl od Paroubka nedělá. Navíc podle mé prognózy ta hlavní příležitost, aby se jako Zombie vrátil, teprve přijde.

S postupem krize a pravicových receptů se Paroubek opět postaví na svou populistickou parketu. Budu se opakovat, ale nic jiného ani neumí. Je třeba jej demaskovat, pokud je čas. Abychom nezapomněli...

 

Autor: Dušan Streit | pondělí 14.6.2010 11:05 | karma článku: 38,28 | přečteno: 5590x