Jen houšť, vajíčka jsou dobrý fór

Prý opakovaný vtip není vtipem. Jak kdy. Ono by totiž nějaké ojedinělé vajíčko bylo Paroubkovi opravdu pro smích. Teprve až se z toho stane spontánní hnutí, budeme se moci zasmát opravdu odlehčeně a v míře, jak Paroubkovi ztuhne úsměv.

 

Představuji si to jako nenásilný protest proti nabubřelosti, aroganci, bezostyšnosti, klamu a ohlupování. Dovedu si představit také generační protest. Něco jako hippies, jejichž symbolem nebude květina, ale vajíčko.

Aby ten vtip opravdu nebyl jednotvárný, doporučuji nejrůznější variace na dané téma. Vůbec tady nejde o fyzickou konfrontaci, aspoň ne tedy ze strany těch revoltujících. Vajíčko není granát ani kámen, navíc nemusí jít o jeho naturální podobu. Nepochybuji o tom, že Češi uplatní svou invenci a improvizaci, v níž řeknou vajíčkem NE návratu k manýrám, s nimiž jsme se před 20 lety chtěli rozloučit.

Podnikatelé by už měli zareagovat a vyrábět „vajíčkovaná" trička, odznaky nebo třeba pohlednice. Roznášet by vše mohli stylizovaní Marťani. Fantazii se meze nekladou. Mohla by z toho být „žlutá revoluce" (podle žloutků).

Situace je opravdu mimořádně vážná, o čemž svědčí i reakce potrefených. Pokud se nenásilně protestující dají zastrašit najatými rváči nebo fanatiky typu Lidových milicí, které Paroubek podprahově popouzí proti jakémukoliv nesouhlasu při akcích ČSSD, poneseme důsledky.

Není přece možné, aby nebylo dovoleno rozvinout transparent s opačným názorem. Není přece možné, že jsou napadáni mladí lidé, dokonce dívky, jen proto, že si vzali symbolický úbor. Není možné fyzicky zaútočit na kohokoliv jen z důvodu verbálního nesouhlasu. Jak to může připustit policie, která usilovně pokutuje neškodné vrhače vajec?

Necháme-li to vyhnít jako epizodní exces, tak půjde o klukovinu a špatný vtip, který Paroubka a jeho klaku posílí. Dobrý vtip se přece šíří. Když z toho bude hnutí, ještě ani pro volby není všechno ztraceno.On totiž Paroubek pod tlakem zase ukáže svou pravou tvář, kterou snad už nebudou moci přehlédnout ani ti oblouzení. A tak choďme s transparenty a třeba jen se stylizovanými vajíčky masově na akce ČSSD.

Nebude to náhoda, že se mi vybavují listopadové události toku 1989, kdy proti štítům podávali studenti květiny a ukazovali, že mají holé ruce. Podejme Paroubkovi zavčas každý nějakou formou vajíčko, i kdyby protistrana měla hole v ruce. Jestli nevytrváme, tak je použijí a po volbách i legitimizují.

Moje sofistikované „vajíčko" právě dopadlo na net. Proč, to jsem objasnil zde:

http://streit.blog.idnes.cz/c/84386/Vajicko-jako-demokraticky-vzkaz.html 

http://streit.blog.idnes.cz/c/84583/Pane-Paroubku-nastal-cas-sklizne-vajicek.html

Vajíčko má symboliku zrodu, jara a mládí. Proto spoléhám na mladou generaci, která od sametové revoluce odrostla, že nedopustí návrat časů, z nichž se jejich otcové a matky vyhrabali.

PS Fór v titulku znamená nejen vtip, ale i veřejné mínění.

Autor: Dušan Streit | úterý 26.5.2009 8:43 | karma článku: 36,59 | přečteno: 2773x