Jen dement zpochybní svůj podpis, aby pro něj hlasoval

Nesouhlasím, ale podepíšu, načež mám výhrady, proto budu hlasovat pro. Král, který v pohádce odvolával, co odvolal, aby slíbil, co slíbil, byl zjevně senilní.

To je přesně pozice premiéra Topolánka k Lisabonské smlouvě, zpitého europředsednictvím a zkorumpovaného volným místem eurokomisaře.

Ve Sněmovně včera řekl: "Není to pro mě absolutní priorita. Pro mě osobně je to spíše hlasování hlavou než srdcem," řekl . Načež cosi blábolil o výhradách. Opravdu zásadové. Stydím se, že i mě reprezentuje takový převlékač kabátů. O něčem podobném jsem nakonec psal v případě Římana, viz zde.

Rozhodovat hlavou se musí. Ale v té hlavě by měl mít představitel státu zaprvé rozum a zadruhé zájem státu, nikoliv svůj vlastní. Nevím, která podmínka, zda jedna nebo obě, nejsou splněny. Topolánek je také předsedou ODS a měl by se zamyslet, že i přes výzvy ke schválení, byl mezi poslanci vlastní strany v menšině. Tady vzdávám hold dámám, protože pro "Lisabon" hlasovala z ODS pouze Lucie Talmanová.

Když byla řeč o rozumu, tak mi tedy na rozum nejde logika, s níž vystupují u nás obhájci Lisabonské smlouvy, jak zaznělo i v diskusi k mému předchozímu článku, viz zde.  Dají se shrnout do dvou bodů:

1) Nic se neděje, suverenita a svrchovanost nejsou narušeny.

2) Stát a národovectví jsou přežitkem, jde o evropanství.

Tak si ke všem čertům vyberte! Řekněte na rovinu, jestli chcete zrušit tradiční a prověřené chápání demokracie založené na státnosti, anebo si budete hrát na chimérický europeismus, který nemají v genech především příslušníci velkých států. Nemůže platit jedno i druhé. Buď se něco děje, nebo zůstává osvědčené pojetí demokracie při starém.

Musíte si vybrat: Máte pod kabátem ještě košili, anebo jste ji natruc moudrosti generací předků odhodili a nechali vplen cizákům? Takový Sarkozy si rád každou navleče jako trofej.

Autor: Dušan Streit | středa 18.2.2009 15:10 | karma článku: 32,09 | přečteno: 2503x