Je to cirkus, ale Bárty a hlavně Dobeše bude škoda

Je třeba předeslat, že žijeme v reálném světě naší politiky, či spíše koncentrovaných ekonomických zájmů a politikaření, tudíž nehledáme anděly, ale čerty s nejmenšími rohy.

 

Nevím, kdo je ve Věcech veřejných větší lump a lhář. Ale každopádně už se ukazuje, že jsou tam kromě chytrých lidí i hlupáci. A ti hlupáci bohužel nemají ani morální převahu nad těmi, které kritizují.

Bárta mi není vůbec sympatický. Určitě to je narcis (no, nevím na co) s mesiášským komplexem. Nemůže to být ale blbec a věřím, že chtěl na svém ministerstvu udělat pořádek. Určitě měl původně i ekonomické zájmy, ale zaprvé, kdo je v politice nemá, a zadruhé zatím do toho strkal „své“ peníze navzdory zavedené praxi uplácení loajality ze státních prostředků.

Binární politický systém obklopený malými stranami pijavic se u nás usadil tak, že v politice jde především o ekonomické zájmy zúčastněných nebo aspoň o bezpracnou obživu. (Tento systém jsem naposled konstruktivně rozebíral zde.) Tyto lidi živíme a oni utrácejí naše daně. A když tak činí, vůbec je obecný prospěch nezajímá. Typově bych za všechny jmenoval Kalouska, Řebíčka nebo Grosse. Tak hluboko myslím Bárta ještě neklesl.

A Dobeš se mi na ministerstvu školství vyloženě líbil. Po zmateném přešlapování předchůdců a zelených vyžírek měl nakročeno k dotažení státních maturit. Chtěl zavést závazné osnovy, aby pod záminkou opodstatněnosti rozdílů mezi školami se dále neprohluboval úpadek našeho vzdělávacího systému. Bránil se distriminaci pana Bátory, kterého falešně „politicky korektní“ činitelé v čele s Nečasem chtěli ocejchovat za politické názory.

A jako perlička: Dobeš psal za svou podřízenou seminární práci na vysokou školu. Není to sice příliš etické, ale zato prokázal vyšší kvalifikaci než třeba Řápková, Onderka, Benda a podobní, kteří své práce nezvládli nebo studovali třeba Kindlova práva v Plzni.

Jekot stavebních firem i zástupců některých vzdělávacích agentur mě přesvědčují, že Bárta i Dobeš dělali svou práci relativně dobře. Nehledě na to, že oponenty zdiskreditovalo i to, že se k nim počítá paranoidní hysterka Kočí.

A pokud by měl třeba Vondra odejít dříve, než se pomstí Kalouskovi, byla by to také škoda, ačkoliv jej vůbec nemám rád.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 14.4.2011 9:39 | karma článku: 36,00 | přečteno: 3164x