Jaký název, takové letiště, taková vláda, takový Havel

Anglicky příliš skvěle neumím. Ale název „Ruzyně, Prague Airport - Vaclav Havel“ mi připadá, jako by si chtěl někdo z exprezidenta posmrtně vystřelit. Nebo je to kostrbatý hold absurdnímu umělci?

Nebo takhle?

 

Pokud se Václav Havel nepřevtělil do letiště, jak by název napovídal, někdo se buď musel zbláznit, nebo to je pomsta všem, kteří obtěžovali veřejnost tím, aby se po něm zanechala trvalejší stopa než by odpovídalo jeho významu – uměleckému, filosofickému i státnickému. Pokud se týče posledního, význam člověka, který je znám jako humanitární bombarďák a Čalfův (Thaçiho, Saakašvliho) kumpán, je nezpochybnitelný.

Vláda, která název letiště schválila,  zase znovu předvedla, že i když v ní dřou koně do úmoru, tak nejspíš od těch tahounů převzali jen rozumovou výbavu.

Ale ano. Absurdní podstatu Václava Havla název letiště vystihuje přesně. Já se naštěstí snažím létat z Janáčkova letiště v Ostravě, ale upřímně řeknu, že přistávat na letišti s přídomkem Václava Havla, pokud se tomu nebudu moci vyhnout, bude pro mě stresující. Co když tam bude řádit jeho tolik vzývaný duch?

Vždyť už název je oslavou amatérismu, mysticismu a postmodernismu. Kdo by věřil, že na takovém letišti nebude řídit letový provoz nějaký sociální antropolog? Absurdní ztráta zavazadel by byla nejmenší cenou...

Včera jsem se dočetl v denním tisku, že Akademie věd (poté, co okomentovala konec světa – pozn. autora) založila prvním seminářem vědní obor „havlologie“. Takových vědních oborů zkoumajících plynatost skotu, biologickou hodnotu hmyzu a červů, či různé sociální utopie se pod patronátem EU po roce 1989 vynořilo - i s přízní našeho zemřelého protagonisty - mnoho. Na této konkrétní akci však byl Václav Havel zcela vážně přirovnán k Járovi Cimrmanovi.

Trefa se kouzlem nechtěného podařila. Ale vy byste se nebáli přistávat na Cimrmanově letišti?

 

Autor: Dušan Streit | středa 21.3.2012 22:17 | karma článku: 38,06 | přečteno: 3076x