Jágr by měl Sáblíkové přinest podpis v zubech a po kolenou

Je to jen žert. Jágr pořád je naším úspěšným sportovcem a sympatickým klukem. Ale štafetu předal mladší hvězdě.

Škoda, že ne až po Olympiádě. Zato Sáblíková je fenomén. Nejen pro své umění, ale pro obrovskou vůli. Jít do boje jako favoritka po tak vynikajícím výkonu soupeřek a nezklamat, i když to zjevně bolelo, to bylo úžasné. Bylo vidět, že nemůže ani chodit, přesto to dotáhla do vítězného konce.

Proto si zasloužila nejen ten slíbený Jágrův podpis, ale i to, aby hokejisté následovali jejího příkladu. Nerozhoduje jen umění a štěstí, ale také vůle po vítězství. Znamená to „jet“ na doraz i za hranou možností. Ne všichni naši hokejisté to dokázali. Nebyl to náš povedený turnaj.

Jágr byl možná limitovaný následky zranění způsobené Ovečkinem. Chtělo by se říci, že v tomto střetu přebral symbolicky Ovečkin od Jágra hvězdnou hokejovou štafetu. Nebylo tomu ale tak, protože Rusi dostali výprask od Kanady. Už podruhé jejich superhvězdný tým zklamal. Proč? Myslím si že proto, že převzali kanadský styl hokeje, který reprezentuje právě Ovečkin. Tatam je ruská lehkost bruslení a kombinace naslepo. NHL všechno semlela do jedné podoby. A pak zafunguje domácí prostředí a větší vůle.

Vůli prokázalo stárnoucí slovenské mužstvo. Klobouk dolů, favority se Švédy nebyli. Hráči si však uvědomovali svou poslední šanci a hráli zodpovědně jako o život. Byl by to zázrak, ale neodepisoval bych Slováky ani s Kanadou. Každopádně jim budu fandit. Už teď dosáhli na rozdíl od nás historického úspěchu.

Ano, náš hokej neprožívá nejlepší časy. Mládežnické kategorie nevěstí nic dobrého. Rychle je třeba něco změnit, nebo bude zle. My starší si těžko zvykáme, že nás poráží nějaké Finsko a že Švédsko je v poslední době úspěšnější. O USA ani nemluvím. Jak obrátit tento trend, by měli zodpovědně a koncepčně začít řešit všichni odborníci. Ještě máme k tomu autorit – i z bývalých hráčů, kteří pamatují lepší časy – dost.

Zodpovědnost nelze sejmout z Růžičky. Byl to sice vynikající hráč, ale teď je to prostě neúspěšný reprezentační trenér. Výsledky se ani nepřiblížil Hadamczikovi, jemuž by se měl za předchozí komentáře omluvit. Také se ukázalo, že reprezentační trenér, hlavně před Olympiádou, nemůže být zároveň klubovým trenérem. A to nejen proto, že pak chudák Červenka tím trpěl. Ani fotbalový génius Hiddink to nezvládl na sto procent, a to měl své ovečky jen v Evropě.

Takže:

SLOVENSKO, DO-TO-HO!

ČESKÝ HOKEJI, SOS!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 25.2.2010 10:27 | karma článku: 32,39 | přečteno: 4741x