Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Já chci svobodu, ne základní práva EU!

Je teď v módě oponovat prezidentovi i tím, že chce naše občanská práva ukrátit tím, že nás připraví o dobrodiní Listiny základních práv Evropské unie. Nepoučenému by se to tak mohlo jevit, ale je tomu právě naopak.

 

Všimněte si prosím pozorně už názvu. Není v něm nic oprávech občana, ale Evropské unie! Je to v příkrém rozporu se zájmy individua, který je esenciálním nositelem svrchovanosti, a v protikladu s principem subsidiarity.

Aby nebylo žádných pochyb, dovolím si ocitovat z Wikipedie: „Subsidiarita (z lat. subsidiaris - pomocný, podpůrný od subsidium - pomoc, podpora) dnes obvykle znamená princip subsidiarity, politickou zásadu, podle níž se rozhodování a zodpovědnost ve veřejných záležitostech má odehrávat na tom nejnižším stupni veřejné správy, který je nejblíže občanům...Princip subsidiarity je tak prohloubením myšlenky demokracie, je opakem centralismu a zdůrazňuje decentralizaci a úlohu samospráv."

Evropská unie naproti tomu ze subsidiarity udělala heslo, které má obhajovat co nejvyšší míru odevzdání svrchovanosti nejen suverénního občana, ale i suverénního státu na EU, což je právě v rozporu se smyslem subsidiarity. Prostě další stupeň je třeba „nakrmit" kompetencemi a právy právě na úkor státu a v konečném důsledku na úkor nezadatelných základních práv občana. Pro ten účel vymysleli dokonce pojem dělené suverenity, což je trik kamuflující centralistické tendence, jdoucí proti smyslu subsidiarity.

Doložme to ještě jednou citátem z Wikipedie: „Svrchovanost (též suverenita) je právo vykonávat neomezeně moc na území státu, které náleží každému nezávislému státu. Svrchovanost znamená, že politický subjekt (například stát, kraj, obec, někdy občan) rozhoduje s konečnou platností a závazně o svých záležitostech. V některých demokraciích svrchovanost vychází ze suverenity každého jednotlivého občana (princip subsidiarity), což je jedním ze základních politických práv, ve vyspělých demokraciích zaručených ústavou.

Je jasné jak facka, že nás někdo opíjí rohlíkem a ještě nám k tomu pěkně před lapením zpívá. Já nebažím po Listině základních práv EU, která je neodmyslitelně propojena s lisabonským jhem. Kdybych to měl vyjádřit lapidárně a s jistou nadsázkou, tak by mi stačilo, kdyby do mého života nestrkal nos nikdo, koho si tam sám nevpustím. Samozřejmě respektuji, že nemohu žádat svobody, jejichž absence by mi přinášela menší újmu než by mému okolí způsobilo jejich uplatňování.

Už samotný stát, když se utrhne ze řetězu, je v tomto smyslu velmi nebezpečným ohrožením individuálních svobod. Ale superstát, ten představuje další stupeň nejen ohrožení, ale i ztráty svobod. Už třeba nikdy po „Lisabonu" české volby neovlivní zásadní věci, snášející se na naše hlavy jaksi vis maior z Brusele.

Naposled si vezměme na pomoc Wikipedii, protože EU je vlastně laboratoří komitologie, před níž svými zákony varoval Parkinson: „Historická zkušenost říká, že čím více lidí se podílí na rozhodování, tím nesmyslnější jsou jejich rozhodnutí a Parkinson formuluje vzorec pro nekompetentnost, kde hlavní proměnnou je počet účastníků schůze. Jak roste počet ministrů, klesá schopnost vlády rozumně rozhodovat, a při počtu »někde mezi 19,9 a 22,4« schopnost rozhodovat zcela mizí." Kolik že je členů Evropské komise? Kolik že je členů Evropské rady?

Takže já chci své svobody a EU nechť si nechá svá práva, aniž mě jimi zatěžuje a omezuje. Velmi mě děsí, že vzniká na bázi „občana EU". Moje práva budou natolik rozmělněná, že nebudu mít vlastně žádná. Nebo jen tolik, kolik jich okamžitě nabude přistěhovalec, který dostane povolení pobytu v jiné členské zemi. Pak má hned právo se usadit v Česku, ať je to Afričan z Itálie nebo ze Španělska či muslim z Francie (prý jsou na to už kvóty stanovené Komisí) a dokonce i hlasovat ve volbách do obecních zastupitelstev.

Nesouhlasím už s preambulí, kde je pateticky uvedeno, že: „Národy Evropy, vytvářejíce mezi sebou stále těsnější unii, se rozhodly sdílet mírovou budoucnost založenou na společných hodnotách." Nesouhlasím s tím, že demokracie se mi vzdaluje zdánlivě nevinným ustanovením: „Politické strany na úrovni Unie přispívají k vyjadřování politické vůle občanů Unie." Nechci se vzdávat svých svobod ve prospěch lidnatých zemí.

Nesouhlasím ani s pozitivní diskriminací, jak je například vtělena do ustanovení, že: „Zásada rovnosti nebrání zachování nebo přijetí opatření poskytujících zvláštní výhody ve prospěch nedostatečně zastoupeného pohlaví." Nesouhlasím s pasarelami, obcházejícími ratifikaci mezinárodních smluv a naši Ústavu. Nesouhlasím, aby Soudní dvůr Evropské unie mohl rozšiřovat na základě širokého výkladu tzv. „politik Unie" kompetence EU na náš úkor.

Nesouhlasím s tím, aby tento politicky ustavený soud byl nadřazen českým soudům. Uvědomme si, jak politicky takové soudy rozhodují, což nejlépe ilustruje Mezinárodní trestní tribunál v Haagu, stranící jedné straně jugoslávského konfliktu. Ten ostatně vyprovokovaly Německo, Itálie a Rakousko plánem na rozbití Jugoslávie. I když dnes bývalá prokurátorka tohoto soudu píše knihy o zabíjení Srbů kvůli prodeji orgánů, tyto procesy se nekonají nebo byly zastaveny. Tak to jsou ta „práva" pod mezinárodním dohledem, kde jde pouze o spravedlnost vítězů. A tady se někdo snaží zvrátit bez boje výsledky dvou světových válek a nebrat přitom v potaz ani závazná stanoviska OSN.

Bylo by toho hodně, co vnímám jako útok na své svobody. A euronadšenci a eurofanatici se mi snaží namluvit, že to je pro mé dobro. Tady mě napadá alegorie svobodného zvířete, které lákají na „výdobytky" zoologické zahrady. Holt jsou někteří, jimž stačí slíbit větší klec.

 

Autor: Dušan Streit | pátek 16.10.2009 9:06 | karma článku: 44,47 | přečteno: 7248x
  • Další články autora

Dušan Streit

Když to říká Thaçi... tak Krym opravdu není žádné Kosovo

Naše masmédia už musí být se svou propagandou opravdu v koncích, když vzala zavděk i hlasem takové „autority“, jakou je zločinec, který stojí za vraždami na národnostním i mocenském principu, za obchodováním s lidskými orgány i drogami.

21.3.2014 v 11:21 | Karma: 42,02 | Přečteno: 2914x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Leo Wolfe, dopustil jste se svinstva

Moje názory vedou mé odpůrce k pomluvám, ale i k zákeřnému špehování. Pan Wolf, jestli to není jen krycí jméno nějakého skety, však překročil míru slušnosti.

20.3.2014 v 15:28 | Karma: 13,31 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Velké Německo a „užiteční idioti“

Můj dědeček, ačkoliv měl už dle jména německé předky, mi od mládí kladl na srdce, jak je pro mír v Evropě nezbytné rozdělení Německa. Nakonec po dvou světových válkách nebylo divu.

20.3.2014 v 12:02 | Karma: 41,77 | Přečteno: 3211x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Mezinárodní sankce jsou tou nejlevicovější regulací, Kalousku

Kdopak nám to nejhysteričtěji piští na medvěda kvůli referendu? Jedna stará zámecká krysa, co dála před referendem přednost bombám i mafii obchodující s lidskými orgány a drogami. A jedna myš, vyhnaná ze sila, u níž nevím, zda má zrovna abstinenční syndrom, delirium tremens nebo už alkoholovou demenci.

19.3.2014 v 14:32 | Karma: 41,60 | Přečteno: 2790x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Vzpamatujte se! Putin nepustí Čtvrtou říši k ruským hranicím

Gorbačov za Nobelovu cenu za mír vlastně rozbil Sovětský svaz. Jelcin pak de facto propil i Společenství nezávislých států. Oba se ovšem dopustili ještě horších historických chyb.

18.3.2014 v 11:39 | Karma: 43,24 | Přečteno: 4604x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Jsou tu falešní policisté, volali lidé na 158. Zmátli je studenti v kostýmech

30. dubna 2024  13:42

Studenti se zbraněmi oblečení v černých stejnokrojích znepokojili dopoledne lidi v obchodním centru...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...