Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I metanol a smrt se hodí k útokům na trh a k možné buzeraci

Nechci se rozepisovat o opravdu tragické situaci s otravami metylalkoholem. Jen chci dodat, že zločiny se dají ve velké míře omezit pouze totalitou. Takže odpovědnost nenese nikdo jiný než ti, kteří tento zločinný kšeft zosnovali.

 

Jsem poslední, kdo by se této vlády jakkoliv zastával. Ale ona tuto tragickou situaci opravdu nezpůsobila. Jestli jsou někde rezervy, pak v práci podvyživené a rozvrácené policie, která snad mohla ten řetězec smrti rozkrýt dříve. Nechápu, jak je možné, že po kontrolách dotčených provozoven a po výsleších prodejců se ještě nepodařilo zjistit zdroj. Ale ke kategorickému tvrzení nemám potřebné informace.

To, co jsem sdělil na úvod, jsem napsal jako reakci na hyenismus ČSSD. Teď nejde jen o to, že nás srovnávají s Ruskem někde hodně daleko od Moskvy (Mládek), že prý stát nese odpovědnost za pokoutně vyráběný alkohol (Kozák) a že prý selhala hned čtyři ministerstva (B. Sobotka).  Lidi údajně chlastají, aby vydrželi život v Česku (Jandák) – to je arciť výživný politický bonmot.

Avšak mnohem horší je, že i této opravdu vážné situace mají socialisté tendenci zneužívat k útokům na svobodný trh. Prý za to může málo regulované podnikatelské prostředí a kult nemravné honby za ziskem.

Ale to je nepatřičná zkratkovitost! Ono je to dokonce přesně naopak! Svobodný trh teď touto kauzou úpí. Dovedu se vžít do situace likérky Drak nebo likérky v Kunčicích pod Ondřejníkem, jejichž etikety byly pravděpodobně zneužity. Majitelé si teď mohou hodit mašli. Něco podobného se týká i majitelů všech stánků a kiosků, kteří musí platit zákonné odvody, ale stát jim plošně omezil živnost. Je to sice odůvodnitelné, ale dlouhodobě neudržitelné. Kdo to bude nevinným a postiženým podnikatelům kompenzovat?

Jediným východiskem je rychlé vyšetření případu a přísné potrestání skutečných viníků. Já mám však lehkou obavu, že stát způsobem zapojení celní správy ani tak nevrhl všechny zdroje k vyšetření zločinného pančování, ale zneužil této záminky také ke kontrole odvodů spotřební daně a DPH. Tady stát opravdu nese vinu, protože daňové zatížení je tak vysoké, že to přitahuje zločince, organizující šedou a černou ekonomiku.

Jenže stát si nadělal i do vlastního hnízda. Teď neponesou ztráty jen podnikatelé, ale poklesem prodeje přijde o příjmy i státní rozpočet. Ponechme stranou pokrytectví, kdy v klidných dobách je to stát, který nejvíce parazituje na komoditách majících potenciál poškodit zdraví. Současné hrozby dokonce jakousi prohibicí jsou proto nejen kontraproduktivní, ale i nehorázné.

Teď mám ještě jednu zásadnější obavu. Že tento vážný, ale nikoliv chronický a nikoliv neohraničitelný exces, bude opět – jak je „dobrým“ zvykem – zneužit k dalšímu utužení státní moci, k plošným omezením a k buzeraci. Klíčem opravdu musí být jen vyšetření konkrétního případu, nikoliv zneužití této záminky a obav vyděšené veřejnosti k posílení tvrdé ruky, dopadající na všechny. Takto se salámovou metodou postupně oklešťuje svoboda.

Jak jsem řekl na úvod, jen totalita lidem dopřeje pocit zdánlivého bezpečí. Ale kdo nás pak ochrání před nebezpečným státem? Morálku jeho protagonistů můžeme sledovat dnes a denně...

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 13.9.2012 11:42 | karma článku: 35,79 | přečteno: 2473x
  • Další články autora

Dušan Streit

Může zákeřný lhář Pavel Machaček beztrestně pomlouvat?

Jeho chování a podlé lži už překračují míru, co si musím nechat od nějakého zakomplexovaného rýpala líbit. Překračuje to už únosnou hranici a je to na hraně trestného činu pomluvy.

25.2.2014 v 11:42 | Karma: 5,77 | Přečteno: 829x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Cenzoři na blozích iDnes, děláte to špatně

Za „užitečného idiota“, sračku nebo prdel - výmaz, za sprostou pomluvu nebo podlou urážku - nic. Útoky „ad hominem“ na autora nevadí. Nebere se v úvahu kontext tvrdší odpovědi, jsou ponechávány provokace nebo vyložený stalking, ale odpověď autora ve stylu, „jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“, je zcenzurována.

24.2.2014 v 15:29 | Karma: 7,23 | Přečteno: 1484x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Vyrůstají stále noví hlupáci

Ani za komunistů nebyli jen prospěcháři a šíbři. Kromě mlčící - nebo umlčené - většiny však se režim opíral také o zapálené komunisty a svazáky, kteří tu pokryteckou a utopickou ideologii nadšeně „žrali“. To oni dělali stafáž tomu marasmu.

24.2.2014 v 14:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 2953x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Tymošenková prezidentkou? Výsměch právu, idejím i mrtvým

Čeho Ukrajina dosáhla? Místo zloděje Janukoviče chce být prezidentkou mega zlodějka Tymošenková. Stojí ten rozbitý Kyjev, rozvrácený stát a desítky obětí za to? Stane se Ukrajina součástí západní civilizace? Zlepší se ekonomická situace obyčejných lidí?

23.2.2014 v 20:21 | Karma: 47,69 | Přečteno: 19614x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Je naprosto jasné, která strana rozpoutala ukrajinské peklo

Dnes budu stručný. Je tak průzračné, kdo vyvolal a je zodpovědný za masakry na Ukrajině, že pokud to někdo nechápe nebo nechce chápat, tak zaslepenost je tím nejshovívavějším hodnocením.

21.2.2014 v 10:04 | Karma: 41,70 | Přečteno: 4169x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...