I metanol a smrt se hodí k útokům na trh a k možné buzeraci

Nechci se rozepisovat o opravdu tragické situaci s otravami metylalkoholem. Jen chci dodat, že zločiny se dají ve velké míře omezit pouze totalitou. Takže odpovědnost nenese nikdo jiný než ti, kteří tento zločinný kšeft zosnovali.

 

Jsem poslední, kdo by se této vlády jakkoliv zastával. Ale ona tuto tragickou situaci opravdu nezpůsobila. Jestli jsou někde rezervy, pak v práci podvyživené a rozvrácené policie, která snad mohla ten řetězec smrti rozkrýt dříve. Nechápu, jak je možné, že po kontrolách dotčených provozoven a po výsleších prodejců se ještě nepodařilo zjistit zdroj. Ale ke kategorickému tvrzení nemám potřebné informace.

To, co jsem sdělil na úvod, jsem napsal jako reakci na hyenismus ČSSD. Teď nejde jen o to, že nás srovnávají s Ruskem někde hodně daleko od Moskvy (Mládek), že prý stát nese odpovědnost za pokoutně vyráběný alkohol (Kozák) a že prý selhala hned čtyři ministerstva (B. Sobotka).  Lidi údajně chlastají, aby vydrželi život v Česku (Jandák) – to je arciť výživný politický bonmot.

Avšak mnohem horší je, že i této opravdu vážné situace mají socialisté tendenci zneužívat k útokům na svobodný trh. Prý za to může málo regulované podnikatelské prostředí a kult nemravné honby za ziskem.

Ale to je nepatřičná zkratkovitost! Ono je to dokonce přesně naopak! Svobodný trh teď touto kauzou úpí. Dovedu se vžít do situace likérky Drak nebo likérky v Kunčicích pod Ondřejníkem, jejichž etikety byly pravděpodobně zneužity. Majitelé si teď mohou hodit mašli. Něco podobného se týká i majitelů všech stánků a kiosků, kteří musí platit zákonné odvody, ale stát jim plošně omezil živnost. Je to sice odůvodnitelné, ale dlouhodobě neudržitelné. Kdo to bude nevinným a postiženým podnikatelům kompenzovat?

Jediným východiskem je rychlé vyšetření případu a přísné potrestání skutečných viníků. Já mám však lehkou obavu, že stát způsobem zapojení celní správy ani tak nevrhl všechny zdroje k vyšetření zločinného pančování, ale zneužil této záminky také ke kontrole odvodů spotřební daně a DPH. Tady stát opravdu nese vinu, protože daňové zatížení je tak vysoké, že to přitahuje zločince, organizující šedou a černou ekonomiku.

Jenže stát si nadělal i do vlastního hnízda. Teď neponesou ztráty jen podnikatelé, ale poklesem prodeje přijde o příjmy i státní rozpočet. Ponechme stranou pokrytectví, kdy v klidných dobách je to stát, který nejvíce parazituje na komoditách majících potenciál poškodit zdraví. Současné hrozby dokonce jakousi prohibicí jsou proto nejen kontraproduktivní, ale i nehorázné.

Teď mám ještě jednu zásadnější obavu. Že tento vážný, ale nikoliv chronický a nikoliv neohraničitelný exces, bude opět – jak je „dobrým“ zvykem – zneužit k dalšímu utužení státní moci, k plošným omezením a k buzeraci. Klíčem opravdu musí být jen vyšetření konkrétního případu, nikoliv zneužití této záminky a obav vyděšené veřejnosti k posílení tvrdé ruky, dopadající na všechny. Takto se salámovou metodou postupně oklešťuje svoboda.

Jak jsem řekl na úvod, jen totalita lidem dopřeje pocit zdánlivého bezpečí. Ale kdo nás pak ochrání před nebezpečným státem? Morálku jeho protagonistů můžeme sledovat dnes a denně...

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 13.9.2012 11:42 | karma článku: 35,79 | přečteno: 2473x