Hokej – jak jsem čekal a Hadamczik kázal

Má kritika, kterou jsem prezentoval před olympijským hokejovým turnajem, se plně potvrdila. Fandil jsem, seč jsem mohl, ale Hadamczik byl prostě proti.

 Aby bylo jasno, že nejsem generálem po bitvě, zmíním článek, v němž jsem chyby v nominaci, přípravě i celkovém systému předem pojmenoval:

V Soči jdeme na Švédy. Dědci, do toho!

 

V kostce řečeno, zkritizoval jsem v něm Hadamczika za to, že:

- vzal málo evropských hráčů zvyklých na větší kluziště (zejména z „domácí“ KHL);

- při nominaci vůbec nenavázal na turnaje Euro Hockey Tour (zkoušky vyšly vniveč);

- herní systém se tak nevytvářel perspektivně a kostra mužstva nevznikla;

- hráči nastoupili rovnou „z letadla“ do turnaje;

- mix mužstva je příliš vychýlen v neprospěch mladších hráčů;

- při nominaci argumentoval typy hráčů pro jednotlivé řady, ačkoliv vždy chaoticky míchá sestavou, což se zase potvrdilo;

- nevzal Hudlera, jenž by při jakémkoliv výpadku mohl nahradit někoho ze zkušených tahounů.

 

 Švýcaři moje slova potvrdili přímo v praxi. Ačkoliv mají jen osm hráčů z NHL, už druhým rokem prokazují, že místo hvězd mají systém. A nejde jen o to, že nás porazili, což se stává pomalu tradicí, tedy pod Hadamczikem, oni výborně zahráli i proti Švédům. A loni získali stříbrnou medaili, i když neměli z NHL skoro nikoho. Na nich je vidět, kam vede dlouhodobá koncepční práce s mužstvem, ačkoliv postrádají velké hvězdy.

 Dokonce i Američané v průběhu sezóny pracovali s kostrou mužstva a spíše spoléhali na kolektiv než na individuality. Tím, že nás vyřadili, obnažili naše herní slabiny, které nespočívaly v úrovni hráčů, ale týmu a trenéra. Můj závěr potvrzuje také to, že obdobně dopadli Rusi se svým týmem superstars.

 Hráči hráli, na co měli, snažili se, těm bych nevyčítal nic. Trochu mě mrzí, že Eliáš, vždy ochotný reprezentovat, trochu doplatil na vlastní slova před olympiádou, že neúčast Hudlera je logická, protože prý není hráčem pro třetí nebo čtvrtou řadu. A pateticky se zeptal, zda tedy měl Hudler hrát místo Jágra nebo místo něj. Nic proti Eliášovi nemám, ale jeho nemoc ukázala, že Hudler mohl klidně dostat prostor i místo něj. Jeho výkon s Američany byl příliš poznamenán tím, že nebyl zdravý a v plné formě.

 Zase se potvrdilo, co jsem napsal, totiž že hru na elitní řady i dělbu postů může snadno rozvrátit zranění nebo ztráta formy. Pak Hadamczik reaguje chaoticky a míchá nesystémově sestavou. Ostatně totéž předvedl už na loňském MS.

 Chyby i jejich strůjce jsou jasné. Konsekvence musí vyřešit hokejový svaz. Já mohu být rád, že jsem se nemýlil, i když vystoupení našeho mužstva mě hodně mrzí. Tento článek je soukromý, protože jen zopakoval a shrnul, co jsem říkal už před turnajem. Kdo chce vyjádřit souhlas, může tak učinit pod původním článkem, na nějž v úvodu odkazuji a na nějž se beze změn mohu odvolat i dnes.

 

PS Tipuji, že olympijskými vítězi v hokeji se stane mužstvo USA.

PPS Ty, kdož nečetli, zvu na svůj předchozí článek „Svět žádá po Janukovičovi zastavit násilí, jež rozpoutali desperáti“.

PPPS Omlouvám se, že se nebudu moci zúčastňovat diskusí, protože mi byl zrušen účet. Příště vysvětlím.

 

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 20.2.2014 9:49 | karma článku: 7,86 | přečteno: 486x