Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Glosa k Ukrajině: Hledání protektora

Tento můj text vyplynul z některých absurdních reakcí na můj předchozí článek „Provařený scénář i na Ukrajině. Nestydíte se, Schwarzenbergu?“.

 Pokusím se být stručný. Ale přemýšlejte prosím, zda někteří z mých oponentů se nedali jen unést preferencí jedné strany, jako třeba u sportovního fandovství, kdy se řídíme citem, ne rozumem. V té souvislosti bych chtěl jasně prohlásit, že má kritika EU nemá nic společného s preferencí Ruska. Naopak. Myslím, že každá velmoc generuje zájmy nebezpečné pro menší státy.

 

1) Někteří diskutéři mi až s dojemnou péčí vysvětlovali historické důvody, proč východ a západ Ukrajiny inklinuje k jiným civilizačním okruhům. Kdosi mi totéž chtěl vyargumentovat na příkladu Jugoslávie, kde prý přece nikdo nemohl očekávat, že by vůbec Srbové a Chorvati mohli žít v jednom státu. Tak se zdůvodňuje prý zákonitý rozpad.

 Mám na to jiný názor. V Jugoslávii po válce dlouhá desetiletí dokazovali, že ty historické animozity se dají překonat. A donedávna ani na Ukrajině se nebojovalo. Jsem přesvědčen, a „Němec“ Kličko na Ukrajině to potvrzuje, že ty rozpory jsou provokovány z vnějšku. Kdo má paměť, vzpomene si, jakou úlohu hráli politici Německa, Rakouska a Itálie při vyčleňování Slovinska a Chorvatska.

 Když to zobecním, vidím za tím jednání podle hesla »rozděl a panuj«. Jde tady o rozklad stávajících větších státních celků, které by měly být přeskládány v novou říši. Nebudu tady rozepisovat ambice Evropské unie, kdo bude chtít, může si to přečíst v mém článku „Sobotkovo panoptikum fanatiků všech postmoderních úchylek“, kde jsem se tomu také věnoval.

 A teď se prosím zamyslete. Nemá absolutně žádnou logiku, aby ti, co údajně nemohli žít v míru v jednom státě, najednou mávnutím kouzelného proutku nalezli sporu klid a mír v jiném společném útvaru. To až vstoupí Srbové do EU se budou s Chorvaty najednou milovat? Kdyby Ukrajina vstoupila do EU, tak problémy mezi západem a východem zmizí? A nezapomeňte, že EU má ambice se z mezistátní instituce stát nadstátní a posléze i plně centralizovaným superstátem. Až se tento kruh uzavře, může začít nové kolo rozpadu...

 

2) Dalším argumentem mých oponentů bylo, že Ukrajinci, zejména ti západní, nemohou nikdy Rusům zapomenout historické křivdy. A proto prý zákonitě inklinují k Evropské unii.

 A tak se ptám: Neměli bychom se i my spolu s ostatními evropskými státy ohánět analogicky tím, jaká neodpustitelná zvěrstva v historii všem napáchali Němci? Ruské křivdy, které nezpochybňuji, mají zůstat neomluvitelnými, zatímco o těch německých se ani nemá mluvit? Ztratili jsme úplně soudnost a cit pro objektivitu?

 

3) Právě ti nejhorlivější zastánci EU argumentují, že právě Unie nás zachrání před opakováním válek v Evropě a ochrání nás před opakováním agresí a okupací.

 Tak to už je na hlavu postavené. Před kým nás EU bude chránit? Napadly nás někdy Srbsko, Řecko, Belgie, Portugalsko? Byli to přece z členských států především Němci! Máme si teď nechat líbit, že pod pohrůžkou opakování válečných hrůz se jim de facto poddáme dobrovolně? Nikdo nemůže pochybovat o tom, který stát bude díky své lidnatosti i ekonomické síle hrát prim.

 

Dovoluji si poradit, abychom se u příležitosti nebezpečných událostí na Ukrajině zamysleli v širších souvislostech a nezaujatě. Qui bono? Nejde jen o hledání protektora?

Autor: Dušan Streit | sobota 25.1.2014 19:40 | karma článku: 37,62 | přečteno: 1886x
  • Další články autora

Dušan Streit

Děkuji svým čtenářům

Už několik let sice bývám ve finále ankety o Blogera roku, tentokrát jsem to ale opravdu nečekal (a nemyslím to jako Karel Gott).

7.3.2014 v 15:28 | Karma: 7,37 | Přečteno: 773x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Schwarzenberg má štěstí, o jeho tělní orgány rvačka nebude

Vždy, když mě začne Miloš Zeman jako prezident republiky iritovat (a dělá to často, naposled zde), předvede jeho protikandidát Schwarzenberg, oč strašnější by bylo, kdyby se stal hlavou státu on.

7.3.2014 v 11:39 | Karma: 41,32 | Přečteno: 3336x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Měl jsem pravdu. Potvrdilo se diletantství i licoměrnost EU na Ukr.

Také se potvrdila zaujatost mainstreamových médií, bohužel vč. iDnes, které zamlčely informaci potvrzující, že „panuje stále silnější a silnější přesvědčení, že za snipery nebyl Janukovič, ale někdo z nové koalice“, jak řekl estonský ministr zahraničí Paet.

6.3.2014 v 11:05 | Karma: 40,19 | Přečteno: 2857x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Mí milí trollové beze mě nemohou žít :-)

Nedávno si můj „obdivovatel“ Pavel Machaček s jiným trollem přizvukoval, jak ten Streit upadnul, a proto že ho už nečtou. Příznačné je, že hned pod mým dalším článkem byla v diskusi „nasáčkována“, a to v prvních 8 minutách, celá ta suita provokatérů, co mě sice údajně nečtou, ale to jim nebrání v dehonestačních kydech.

5.3.2014 v 14:02 | Karma: 7,38 | Přečteno: 790x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Tajné heslo EU: Čím hůře pro lidi, tím lépe pro integraci

Psal jsem o tom už několikrát, naposled v článku „Výsev patogenů jako nástroj integrace“. Ukrajina tuto cynickou praxi opět potvrdila. Po každé krizi jsou nám totiž ordinovány větší dávky toho, co ji vyvolalo.

4.3.2014 v 12:45 | Karma: 40,86 | Přečteno: 3115x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...