EU: Idiocie, sabotáž, spekulace nebo mrchožroutství?

Dobře víme, jakou moc má v mediálním věku, v němž vládnou finanční trhy, vypuštěná informace se spekulativním potenciálem. Pokud se taková zpráva týká energií, jde přímo o výbušnou záležitost.

 

Přesto francouzský ministr zahraničí Alain Juppé přes agenturu Reuters vypustil informaci, že EU na konci ledna zahájí embargo Íránské ropy. Hospodářským aspektům se budu věnovat níže. Tady jen upozorním na to, že je to zase Francie, která po rozdmýchání války v Libyi si chce natřásat své imperiální peří. Doplatí na to celá Evropa a nahraje to ropným šejkům z konkurenčních zemí.

Cena ropy okamžitě stoupla. Je to z jeho strany demence, velikášství nade všecko nebo dokonce spekulace na růst cen, na němž může vydělat ten, kdo má informaci dopředu? Asi je za tím ode všeho trochu.

Evropská unie je v dluhové krizi. Hrozí nezvladatelná hospodářská recese. Jsou ordinovány plošné úspory, které ekonomiku budou dále potápět. Ceny energií v eurech rostou, protože tato chrobalivá měna se propadá i vůči dolaru.  A tu nějaký blázen zasáhne hospodářství na nejcitlivějším místě, které představují ceny energií s multiplikačním efektem. To vše v době, kdy každý u čerpacích stanic vidíme, že se zatím nenaplňuje logický scénář, že v krizi musí ceny energií kvůli snížené poptávce klesat.

Co za tím vězí? Za koho kope Juppé? Zdražení cen ropy přece znamená, že země EU, které jsou z drtivé většiny importéry, budou v dluhové krizi vyvádět potřebné zdroje mimo EU. Finanční spekulanti mohou sice někteří vydělat, ale my všichni zase zchudneme, aby pár šejků zbohatlo.

Toho se pochopitelně polekaly země jako Řecka, Španělska a Itálie. Avšak podle evropských diplomatů se už podařilo „rozptýlit jejich obavy“. Jak asi? Tak, jak je v EU zvykem. Silnější nadiktují slabšímu i to, čeho se nesmí bát. Že za to pak zaplatí? No a co? Vždy se najdou mrchožrouti, kteří na té „dani ze servility“ ještě vydělají.

Někdy je to solární energetika, jindy bionafta, uhlíkový fetišismus nebo jako nyní mezinárodně politické záminky. Tak dnes fungují v EU ty údajně nezávislé finanční trhy. Ale politici mají moc dávat všem spekulacím podklad. A také to dělají. V EU proti zájmům občanů členských zemí.

A nepochybujte o tom, že Írán svou ropu prodá jinde.

 

Ceterum autem censeo Unionem Europaeam esse delendam!

Autor: Dušan Streit | pátek 6.1.2012 10:33 | karma článku: 36,93 | přečteno: 2717x