Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Drábkovy děti se důchodu nebojí

V 18 či 20 letech (stáří Drábkových potomků) byl pro mě důchod něčím za hranicí dohledné reality – scifi. V tomto věku by člověka tyto otázky ani zajímat neměly. A drtivou většinu ani nezajímají.

 

Argumentace, že se dvaceliletí dnes nebojí, že budou do důchodu odcházet v sedmdesáti, je velmi laciná a hloupá. Přesto se toho Drábek v rozhovoru pro iDnes dopouští. Zneužívá bezstrarostnosti mládí a zákeřně jí šermuje proti reálným obavám těch starších.

Tento demograf-amatér dokonce na otázku »Trváte na tom, že budou schopni normálně pracovat i v 70 letech?« odpověděl: „Naprosto jednoznačně“.

Na otázku »Už dnes mají lidé, kteří po padesátce přijdou o práci, potíže sehnat jinou. Co budou podle vás dělat, když by podle státu měli pracovat třeba v 65 letech a dnešní mladí dokonce v sedmdesáti? Kdo je zaměstná?« tento futurista-šarlatán sdělil: „To je ale přece i problém dneška. I dnes lidé odcházejí do předčasného důchodu, když mají problém po padesátce nebo po 55 letech sehnat jiné zaměstnání. Ale to nesouvisí a nesmí souviset se základním důchodovým systémem.“

Ten člověk si z nás dělá srandu. Nebo není schopen pochopit, že problém padesátníků, kteří mají deset let do důchodu, je něco jiného než problém, kdy těmto lidem bude do důchodového věku chybět dvacet let? Ale je to také problém celkové disponibilní pracovní síly, která bude ubírat pracovní příležitosti i mladším lidem. A nelze zapomenout ani na to, že tato dodatečná nabídka pracovní síly ji na trhu - k velké radosti zaměstnavatelů - velice zlevní. A to je možná účelem.

Čili jde jim o to, nastavit důchodový věk tak, aby se ho část „pojištěnců“ vůbec nedožila. Přinutit je odcházet do předčasného důchodu s dramaticky sníženým nárokem. A pokud na trhu práce zůstanou, budou tvořit konkurenční nabídku ve prospěch tlaku na snižování mezd všech ročníků. Hezky vymyšleno. A ještě se za to schová zvýšení DPH.

Drábek své spekulace dále rozvádí: „Umožnit lidem, kteří ztratili práci ve své profesi, vzdělávací aktivity, přeškolování, rekvalifikace...“ Aha. Takže pokrývači, horníci, tramvajáci, kopáči a jiní manuální pracovníci se asi budou  v pokročilém věku přeškolovat na počítačové experty, projektanty, účetní nebo úředníky... Cynicky pak dodává: „Je potřeba, aby ocenění těchto profesí bylo dostatečné, aby tito lidé - už určitou dobu před tím, než budou mít zákonný nárok na odchod do důchodu - měli možnost zapojit se do nějakého systému, který jim bude vyplácet část peněz ještě před standardním nárokem na důchod.“

A kdo těmto lidem zvýší mzdy, aby to bylo reálné? Sám Drábek se dále usvědčuje: „Ale máte pravdu, že pro lidi s nízkými příjmy bude výhodné setrvat v průběžném důchodovém systému, který je nastaven velmi solidárně.“ Ale ten přece má být (částečně už je) vydrancován! Samozřejmě, že ti, co to do důchodového věku v zaměstnání nevydrží nebo budou „uspořeni“, budou z toho mála ještě penalizováni za předčasný důchod a za to, že včas neumřeli.

Samozřejmě, že kdyby byly obecně vysoké mzdy, byl bych pro to, ať se každý na stáří zajistí podle svého. Ale pokladní v supermarketu by těžko zvládla si našetřit aspoň na budoucí náklady bydlení. Energie i daně mají tendenci stále jen růst. Co s těmito lidmi, kteří živoří již v aktivním věku?

Drábek a spol. jsou „vizionáři“, kteří plánují, že si najmou externí agenturu k vysvětlení nevysvětlitelného. Ohánějí se  budoucími pokroky lékařské vědy, prodlužováním aktivního věku a stále delším životem. Ono tomu tak ale lineárně být nemusí a také do nekonečna nebude. Je to něco za něco. Vyšší věk přináší objektivně i horší zdraví. Ale hlavně, proč se ten pokrok neprojevuje i ve schopnosti uživit své seniory, i kdyby jich relativně přibylo? Kolikrát se zvýšila produktivita práce? Kde jsou ty peníze? Ony se neztratily – jsou v žebříčku Forbes.

Přerozdělování bohatství se opravdu vymklo z rukou. Ovládá je celosvětově politicko-finanční mafie s chapadly klienteistických vazeb a protislužeb. Dvě procenta lidí vlastní přes polovinu světového bohatství, pět procent lidí už ho vlastní osmdesát procent. Kdyby si je aspoň všichni zasloužili. Ale o tom dnes už zdaleka nerozhoduje ani tržní ekonomika.

A tak Drábkovy děti opravdu nemusí mít o své důchodové zabezpečení obavy. Hlavně, jestli se otci podaří spolurozhodovat o tom, kdo získá licenci k tomu, aby dlouhá desetiletí inkasoval peníze od zodpovědných chudáků, kteří se na stáří budou muset připojišťovat u soukromých fondů, aniž by měli jakékoliv záruky.

Buďme ale za toho Drábka vděčni. Kdyby na jeho místě byl někdo přijatelnější, možná by lidem ani celá ta zvrácenost připravovaného systému nedošla.

 

 

Autor: Dušan Streit | pondělí 27.6.2011 7:46 | karma článku: 38,20 | přečteno: 2868x
  • Další články autora

Dušan Streit

Může zákeřný lhář Pavel Machaček beztrestně pomlouvat?

Jeho chování a podlé lži už překračují míru, co si musím nechat od nějakého zakomplexovaného rýpala líbit. Překračuje to už únosnou hranici a je to na hraně trestného činu pomluvy.

25.2.2014 v 11:42 | Karma: 5,77 | Přečteno: 829x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Cenzoři na blozích iDnes, děláte to špatně

Za „užitečného idiota“, sračku nebo prdel - výmaz, za sprostou pomluvu nebo podlou urážku - nic. Útoky „ad hominem“ na autora nevadí. Nebere se v úvahu kontext tvrdší odpovědi, jsou ponechávány provokace nebo vyložený stalking, ale odpověď autora ve stylu, „jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“, je zcenzurována.

24.2.2014 v 15:29 | Karma: 7,23 | Přečteno: 1484x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Vyrůstají stále noví hlupáci

Ani za komunistů nebyli jen prospěcháři a šíbři. Kromě mlčící - nebo umlčené - většiny však se režim opíral také o zapálené komunisty a svazáky, kteří tu pokryteckou a utopickou ideologii nadšeně „žrali“. To oni dělali stafáž tomu marasmu.

24.2.2014 v 14:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 2953x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Tymošenková prezidentkou? Výsměch právu, idejím i mrtvým

Čeho Ukrajina dosáhla? Místo zloděje Janukoviče chce být prezidentkou mega zlodějka Tymošenková. Stojí ten rozbitý Kyjev, rozvrácený stát a desítky obětí za to? Stane se Ukrajina součástí západní civilizace? Zlepší se ekonomická situace obyčejných lidí?

23.2.2014 v 20:21 | Karma: 47,69 | Přečteno: 19614x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Je naprosto jasné, která strana rozpoutala ukrajinské peklo

Dnes budu stručný. Je tak průzračné, kdo vyvolal a je zodpovědný za masakry na Ukrajině, že pokud to někdo nechápe nebo nechce chápat, tak zaslepenost je tím nejshovívavějším hodnocením.

21.2.2014 v 10:04 | Karma: 41,70 | Přečteno: 4169x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...