Diagnóza: 20 (10) - 14 – 17,5 – 19. Tragikomedie nekončí

Vládě otrnulo. Premiér Petr Nečas i ministr financí Miroslav Kalousek si začínají zahrávat s myšlenkou, že DPH by mohlo vzrůst na 19%; tedy snížená sazba o 9%! Takto "pravicový" počin si nedovolil ani Špidla.

 

Nečas zahájil dělostřeleckou přípravu: „Tento scénář by připadal v úvahu, pokud by se dluhová krize v eurozóně prohloubila a nám by se kvůli útlumu evropské ekonomiky nedařilo snižovat schodky veřejných financí tak, jak jsme si naplánovali. Pak bych prosazoval zvýšení nepřímých daní, například DPH, na 19 procent, abychom tím uklidnili investory a ukázali, že umíme udržet veřejné finance pod kontrolou.“

Kalousek mu přispěchal na pomoc ze zahraničí, kde převzal instrukce na zasedání ministrů financí EU: „Kdyby mělo dojít k nějakým turbulencím na trzích, tak musíme věrohodně stabilizovat veřejné rozpočty. A samozřejmě že zdanění spotřeby je pro konkurenceschopnost výrazně méně škodlivé než zvýšení přímých daní.“

Je to banda nekompetentních zoufalců s vazalskou náturou. Když jsem v březnu napsal článek »Koalice k "reformě": „Stoupáme?“ „Ne, klesáme!“«, nepodezříval jsem ani tyto šarlatány, že by fraška mohla ještě kulminovat. Ale oni se zcela podbízejí zahraničním bankám, aby z vlastních občanů vyždímali co největší prostředky a mohli je formou úroků a záruk nacpat investorům, kteří chtějí vydělávat i na tom, že špatně investovali v Řecku, Irsku či Portugalsku. Asi proto už Nečas s Kalouskem poskytli protizákonně záruky za cizí dluhy v celkové výši 15 miliard korun. Takto si oni představují úsporná opatření.

Nechci se opakovat, protože v březnu jsem napsal také článek, proč je v současné době zvýšení DPH škodlivé: »Zvýšení DPH právě nyní by byl ekonomický zločin«. Upozorním jen na tu nejotřesnější zvrácenost.

Vláda nám stále vtrouká do hlavy, že zdravotnictví nelze ufinancovat ve stávajícím rozsahu. Chce zvýšit spoluúčast pacientů a sama ministerskou vyhláškou (!) snižovat rozsah zaručené péče. A naproti tomu chce současně miliardy z tohoto systému odčerpat při současném snížení podnikových nákladů práce. Když tento eufemismus přeložíme do češtiny, tak to znamená, že ze zdravotního systému budou vyvedeny peníze do děravého státního rozpočtu, přičemž se sníží kvalita garantované péče, ačkoliv dojde k jejímu zdražení pro pacienty.

A takto rozvracečsky je připravena i důchodová reforma. I tam jde o vyvedení peněz ze systému, kde mají peníze chybět. A ejhle, v pozadí stojí zase finanční dravci.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | úterý 21.6.2011 10:38 | karma článku: 37,47 | přečteno: 3591x