Co ví Vesecká?

Není to přece normální. Ten nekonečný příběh bezvýsledného odvolávání musí mít přece své pozadí.

 

Kredit vlády tím velmi trpí, protože padla tak tvrdá slova (John, Pospíšil), že je nelze vzít zpět. A přitom skutek utek.

Nejvíce by se blamovaly Věci veřejné spolu se svým předsedou, ale Pospíšil je také pro srandu králíkům. Už za Topolánka bylo zřejmé, že mu jde Vesecká proti srsti, ale tehdy se nezachoval jako chlap a svému předsedovi se nepostavil. Nyní už to má rozměr frašky.

Státní zastupitelství tím musí být ochromeno, když pod její šéfkou se tak dlouho houpe židle. Čili nejde už jen o kredit vlády, ale i kredit orgánu činného v trestním řízení, což je vzhledem k proklamovaným ambicím vlády, jež si dala do štítu boj proti korupci, neakceptovatelné.

Rubikon byl překročen a Vesecká MUSÍ být odvolána. Důvodů je několik:

 

1) Je nepochybné, že za minulé vlády se nechovala jako nezávislé rameno státu, ale jako poskok vlády. Její kroky uvnitř státního zastupitelství v kauze Čunek ji měly stát hlavu, a to bez ohledu na to, jestli se definitivně prokáže, zda se jednalo o „justiční mafii“. A nesmíme zapomenout, že po Topolánkovi šla na ruku i Pecinovi.

2) Vesecká ztratila kredit navenek. Z objektivních důvodů nemůže dobře vykonávat svou funkci, když se otevřeně hovoří, že stejně bude do konce roku odvolána. Ale proč proboha ten odklad? Situace už je neúnosná bez ohledu na to, zda Vesecká odvolání zaslouží, či ne. Přece každého šéfa by v takové situaci neúměrně zatěžovala osobní situace na úkor té profesionální.

3) Vesecká ztratila autoritu a respekt svých podřízených na státním zastupitelství. Nejde už jen o hradeckou petici, kterou podepsala více než stovka státních zástupců, ale i o kritiku ze strany Unie státních zástupců. Kritizována je zejména její personální politika. Situace Vesecké jako nejvyšší státní zástupkyně je prostě neudržitelná.

 

A tak se ptám: Tohle vláda nevidí? Uvědomuje si to pan „slušný“ Nečas? O jaké čachry tady zase jde?

Velice mě zneklidnilo, když jsem se dočetl, že Veseckou prý mají držet lidé jako Bendl, Šnajdr a Tluchoř. Samotná jména leccos naznačují, pokud se týká másla na hlavě. Pokud ale tato klika opravdu má takovou moc, že blokuje odvolání Vesecké, tak jak je to ve skutečnosti s tou protikmotrovskou očistou ODS?

A situace může být ještě horší. Vesecká může ze svého působení mít pár politiků, kteří kolegiálně a recipročně vždy zametají vlastní kauzy pod koberec, v hrsti.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | úterý 12.10.2010 10:11 | karma článku: 34,14 | přečteno: 2711x