Česká národní banka za všechny drobné aneb Padesátníky žalují

  Tak nám zrušili padesátníky a s nimi vlastně i haléře. Symbolika tkví v tom, že koruna už nemá drobné. Zůstala pouze drobná koruna. Je to opravdu historický přelom.

 

I když se můžeme obelhávat pragmatickými důvody, znevažuje to českou měnu: Koruna nemá podstavec, na němž by spočívala. I termín tohoto osudového kroku vybrala ČNB absolutně nevhodně a s necitlivostí až arogantní. Spadá to do doby, kdy při zvyšující se inflaci ČNB protismyslně snížila úrokové sazby. Mnoho občanů se nechalo mediálně zmanipulovat tisíckrát omílanými zájmy exportérů, pohříchu většinou zahraničních a ziskových investorů, že koruna je moc silná. Ano, chtějí mít zisk ještě větší a různí „experti" v tomto zájmu ohlupují lidi. Ale občané by si měli uvědomit, že to jde na jejich úkor, protože inflace jim snižuje nejen kupní sílu jejich příjmů, ale především celoživotní úspory. Kdo nevěří, ať zkusí s českou výplatou v kapse dlouhodobě žít třeba v Německu. I kdyby bylo euro za dvanáct korun, patřil by mezi chudáky.

Zrušení haléřů nepochybně inflaci ještě zvýší, což přiznávají i bankéři, i když to zároveň bagatelizují. Nejvíce na to doplatí ti, kteří nakupují v malém a na drobno, jako třeba důchodci. Hra na haléře v cenách zboží také časem skončí a psychologie nepochybně směřuje k zarovnání cen, a to - jak jinak - nahoru. Ale znovu opakuji, je to dokladem neúcty k naší měně. Chápu, že na ražbě mincí ČNB ušetří, ale psychologické náklady jsou ještě vyšší.  Ke znehodnocení haléřů už dávno ČNB sama přispěla, jak vyplývá ze srovnání použitého kovu v minulosti a nyní nebo ve srovnání s eurocenty.

Prý občané nevraceli padesátníky do oběhu. No a co, pokud je třeba dětem ukládali do prasátek. Jen opravdový hlupák by se byl choval k padesátníkům přezíravě a nepovažoval je za plnohodnotné platidlo. Já bych jej na zemi ležet nenechal, i když se nepovažuji za chudého. Stane se jen to, že do prasátek budeme děti učit ukládat celé koruny. Tak se z naší měnové jednotky postupně stane „smetí". Vlastně jsme dvakrát ochuzeni, jak naznačuje poměr 100 : 50 haléřů.

Poskytnu ještě jeden velice silný argument: Euro, ke kterému bychom rádi směřovali (kéž by co nejpozději!) má mince v jednotlivých eurocentech. Zboží je oceňováno na setiny euro, i kdyby jen z Baťovských důvodů. A pokladní eorocentíky poctivě vydávají! A teď přijde pointa: 1 eurocent = cca 24 haléřů! Až bude zase koruna přirozeně posilovat (bez záškodnictví ČNB), bude to ještě méně. Neměli bychom si zvykat opět na desetníky?

PS. Dal jsem si práci a spočítal jsem prostřednictvím diskontní sazby, jak nám od roku 1989 ČNB kompenzuje inflaci. Složeným úrokováním od roku 1990 jsem se dostal cca na 289%. Posuďte sami, zda od té doby ceny vzrostly jen méně než třikrát. Samozřejmě, že více rostly i platy.To ale znamená, že reformu po roce 1989 jsme všichni zaplatili plíživým znehodnocením úspor, které hlavně starší lidé měli před rokem 1989.

Související články: Zde, zde, zde a zde.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | úterý 2.9.2008 10:20 | karma článku: 27,23 | přečteno: 1761x