Bunga Bunga války, humanitární bombardování a napoleonské komplexy

Teď se skoro v přímém přenosu mohou o tom, že špína v politice není jen naší domací specifikou, přesvědčit všichni sypači popele na české hlavy. Svinstvo je průvodním jevem politiky. A velké svinstvo dělají především velké země.

Jeden z "humanitárních" válečníků

 

Mysleli jste si, že jde o bezletovou zónu k ochraně libyjských civilistů? Samozřejmě, že měl zase pravdu prezident Klaus, který varoval, že jde jen o eufemismus války. Sotva Rada bezpečnosti – pro mě nepochopitelně za mlčení Ruska a Číny – dala mandát „k ochraně civilistů“, začala média chrlit usvědčující reakce politiků o tom, že údery začnou do několika hodin.

Bylo irelevantní, že jediné libyjské letadlo bylo povstalecké. Vůbec nezáleželo na tom, co Kaddáfí udělá nebo neudělá. Militantní šílenci dosáhli svého a svět jim posvětil novou střelnici. Z civilistů, které mají údajně chránit, se stanou jen vedlejší škody. Farizejsky teď zní lítost Ruska nebo Číny. Opravdu bych chtěl vědět, za co vyhandlovali, že se jen zdrželi hlasování.

O co tam jde? Co lze říci s jistotou, že lybijský lid v tom nehraje žádnou roli. Jde o ropu? Asi také, ale to by byl jen zúžený pohled. Také jde samozřejmě o zbrojní zakázky. A nic není pro vojáky lepšího než takové ostré a přitom docela bezrizikové cvičení na obětním beránku.

Jde samozřejmě i o zájmy nejrůznějších nadnárodních korporací, které vydělají na válce i na pozdější obnově. A také si brousí zuby ti globální žraloci, kteří se za Kaddáfího nedostali k lizu. Věří, že vděční povstalci je pak vpustí do země. Jde prostě o rozšiřování globálního trhu, kterým někteří tyrani stojí v cestě. Proč Západu nevadí vraždění demonstrantů v Bahrajnu?

Za hřích také stojí miliardy dolarů, které nejdříve uloupil Kaddáfí v Libyi, ale teď mu je pod záminkou sankcí chtějí uloupit podruhé mocní finančníci. Zvlášť odpornou roli v tom hraje Kaddáfího kumpán Berlusconi. Nejenže spolu chodili na plastické operace a za prostitutkami, Berlusconi pomáhal Kaddáfímu s investicemi (Fiat, Juventus, UniCredit). Teď ho ten italský přestárlý floutek zradil. Bunga Bunga...

Ale nejodpornější roli hraje jiný zakrslý tajtrlík s napoleonským komplexem – Sarkozy. Je k smíchu už jen tím, že za něj Bunga Bunga hrála jeho manželka. A tak ucítil příležitost pozvednout své sebevědomí vyprovokováním války. Bylo vidět, jak se tetelí blahem, že mu vyšel jeho pařížský summit. Na těch elysejských schodech se zase cítil jako chlap a chtěl si to dokázat posíláním druhých na smrt.

Francouzi nejsou schopni konkurovat v ekonomice, ale nevzdali se velmocenských ambicí především v oblasti středomoří. Je od jeho partnerů, zejména v EU, krátkozraké, že dovolili Sarkozymu jeho minuty slávy. Problémů má doma dost a mnohé souvisí s důsledky francouzské koloniální politiky.

Nejen Kaddáfí je lump. Ti, co se s ním nejdříve paktovali a teď jej zradili, jsou lumpové ještě větší. A není to náhodou. Jak zjistili po výzkumu psychologové z FBI, vlastnosti psychopatických sériových vrahů jsou velmi blízké psychologickému profilu politiků. Podle magazínu Examiner, který tento výzkum zveřejnil, patří k jejich nejtypičtějším vlastnostem šarm, mrštnost jazyka, patologické lhářství, zbytnělý pocit vlastní důležitosti a schopnost manipulovat s lidmi. Naopak jim schází empatie, neváží si lidského života, mají nedostatek zodpovědnosti za své činy i schopnosti přijímat vinu. Prostě žádné svědomí.

Takže když slyším o humanitárním bombardování, vybaví se mi smrt a trýzeň obyčejných lidí a Bunga Bunga těch všehoschopných nestvůr, co nám vládnou a chtěli by si podřídit svět.

 

Autor: Dušan Streit | neděle 20.3.2011 15:24 | karma článku: 40,29 | přečteno: 4242x