Brusel zneužívá dotací ke vměšování do naší exekutivy

Momentálně se snaží „odstřelit“ Dobeše jako trest za to, že Věci veřejné podpořily ODS v rezervovaném postoji k fiskální unii.

 

Nic bych za to nedal, že takový Schwarzenberg bude vědět, odkud vítr fouká. Možná je sám iniciátorem bruselského nátlaku na Dobeše, VV a celou vládu. Jedině Topáci jsou tam přece jediní pravověrní europeisté, kteří si nezadají ani se socany (s nimiž ostatně plánují příští koalici).

Považujete za náhodné, že po „vítězném“ konfliktu s Bátorou, který vyprovokovali Schwarzenberg s Kalouskem, dochází k útoku přímo na ministra? S jídlem roste chuť. Jenže koaliční ministr s podporou prezidenta republiky není tak snadné sousto, a tak byl zinscenován útok přímo z epicentra integrační akcelerace, tedy z Brusele.

Nejdříve se u nás potulovaly jakési bruselské podržtašky a trousily kolem sebe informace, že nevyplatí nějaké stamiliónové dotace (OKNO a SPORT). Když to nezabralo a Nečas požadovanou dohodu za podpory VV zatím nepodepsal, byl použit těžší kalibr zvící 53, prý ohrožených, miliard. Z Brusele prý přišel nějaký důvěrný dopis podepsaný jakýmsi Auréliem Cecíliem (existuje vůbec?), který Dobeš popírá, ale Nečas přiznává. Co to jsou za kuloární nátlakové metody?

Dobeš je pod tlakem i doma, jak jsem o tom psal v článku „Když vidím, kdo se staví proti Dobešovi, ten musí být v právu“. I tady hraje rozhodující roli křídlo „lžipravdy“ a „jakolásky“, jehož je Schwarzenberg po smrti Havla hlavním představitelem.

Nevím, jestli je Dobeš tak špatný. Podle jeho oponentů bych se domníval, že nikoliv. Určitě neškodí vlasti tolik, jako ministři TOP 09. Nakonec obecná úroveň ministrů je natolik slabá a Dobešovi předchůdci byli natolik tragičtí a natolik propojení se ždímáním státního rozpočtu (oranžoví a hlavně zelení), že považuji útoky na něj za zcela účelové. A že se dala nachytat i Klasnová, považuji za její hloupost a za projev nezkušenosti celé strany VV.

Celý ten systém dotací z EU je škodlivý, pokřivuje podnikatelské a tržní prostředí, vede ke klientelismu a ke korupci a vytahuje peníze ze státního rozpočtu na nesmyslné akce. Jako další stupeň přerozdělování nejenže zvyšuje byrokracii a její náklady, ale i vede k použití peněz mimo kontrolu daňových poplatníků.

Efekt evropských dotací je zcela jistě negativní. A začíná být jasné, že už je neudržitelné i tvrzení, že naše saldo příjmů a plateb je vůči EU kladné. Zatímco do EU odvádíme cca 125 miliónů korun denně (bez eurovalu a půjčky MMF), tak vyčíslování příjmů je velmi pochybné a vágní.

A navíc je tak snadné u takových byrokratických hrátek nějaký projekt či operační program prohlásit za nevhodný, sporný či špatně zpracovaný. To jsou přece z principu všechny. A v krizi ani EU nemá nikdy dost peněz na ty desítky tisíc darmožroutů, co „dřou jako koně“ pro naše „blaho“.

Teď to celé ale nabylo nové dimenze. Eurodotace jsou velmi silným nástrojem pro vměšování do politických poměrů suverénních států, a to svým vyděračským potenciálem. Nejdříve jsou státy namontovány k tomu, aby hradily ze státního rozpočtu nesmyslné nebo velikášské projekty s vidinou dotací, potom je neposlušným uzavřen kohoutek. Odstřelit jakéhokoliv ministra je pak jednoduché...

 

PS Nemyslíte, že mezi prvními by měl vyletět třeba Drábek?

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | pondělí 6.2.2012 12:08 | karma článku: 38,14 | přečteno: 2762x