Babiš mě příjemně překvapil. Snad umravní i Sobotku

Stále sice platí, že od této vlády nic dobrého nečekám, protože karty byly ve volbách rozdány způsobem, který mě zdaleka netěší (jako ostatně už dlouho). Ale při této bídě snad Babiš ubrání aspoň částečně stát před útokem na zdravý rozum.

 Pro mě je katastrofou Sobotka, a to tím více, čím má blíže k tomu, aby ovlivňoval naše životy. Je sice vytrvalý co do budování vlastní kariéry, ale zároveň už stačil prokázat, že je neprofesionální lempl (viz nominační dopis). To by bylo samozřejmě podružné, kdyby to necharakterizovalo, jaký šlendrián s ním přichází.

 Moc se mi líbila jeho charakteristika od Marcely Nečasové pod mým předchozím článkem: „Sobotka mi připadá jako z jiného světa, jako vypěstovaný ze zkumavky někde v politickém skleníku, kam slunko reality nepadne jak je rok dlouhý. Někdy dokonce vypadá jako by ho vyrobili Japonci jako umělou inteligenci, dokonalého androida, který pořád dokola mele a mele a mele...“. Přesně vystihla i můj dojem hraničící s jistotou.

 Jestli je něco horšího než Sobotka, tak je to natěšený Sobotka s lidmi, které si přivádí podle svého gusta: eurofanatik Zaorálek, politicky „překorektní“ multikulturalista Dientsbier, bláznivá feministka Marksová (příjmení Tominová prý v občance nemá), zrádce zrádců a pochybný bakalář Chovanec. Jestli ty lidi nebude ve vládě někdo brzdit, dovrší rozvrat všeho, co ještě zůstalo jakžtakž normální.

 V tomto srovnání se jeví Babiš rozumně, civilně a kvalifikovaně. Zahlédl jsem část jeho vystoupení v Otázkách Václava Moravce. Ačkoliv Babiš není žádný řečník, zároveň nepřipustil nějaké exhibice moderátora, k nimž se často Moravec uchyluje. Nedal se jako jiní politici vtáhnout do planých žvástů, kdy oni melou, melou a melou a Moravec si pak hraje na usměrňovatele. Babiš zůstával věcný, klidně přiznal, co neví nebo co ještě nestačil, věnoval se tomu podstatnému a mlácení prázdné slámy nechal Moravcovi. Působilo to sympaticky.

 Jestli si stejným způsobem poradí i se Sobotkou „and his boys“, zabrání aspoň části škod způsobených těmi diletanty. Ačkoliv jsem Babiše kritizoval, protože opravdu bude v permanentním střetu zájmů, a ačkoliv není člověkem, který by chtěl nebo mohl zvrátit integrační šílenství EU, přece jen je jeho pragmatismus lepší, než fanatismus doprovázený prázdnotou politických žvanilů.

 Nepotřebuji sto dnů, aby bylo jasné, že tato vláda je strašná ve své podstatě. Ale bez Babiše by byla ještě hroznější. Tak doufejme...

 

PS S překvapením jsem si dnes v Právu přečetl komentář A. Mitrofanova, nyní vždy nepoktytě stranícího Sobotkovi, že Babiš jel v televizi jako kolovrátek. Prý to na jeho voliče zabírá. Já tedy v žádném případě nejsem voličem ANO. Ale děkuji Babišovi za každý hlas, který získal na úkor Sobotkových socanů. Je-li Babišův projev jako kolovrátek, ten Sobotkův připomíná zubní vrtačku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | pondělí 3.2.2014 13:26 | karma článku: 39,57 | přečteno: 3085x