Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Anexe Kypru: Němci „bohatnou“, jenže o nesplatitelné pohledávky

Jde o systémovou chybu jménem euro. Bez solidárních transferů do vyrovnávání výkonnosti ekonomik bez ohledu na státy, skončí všechna eura nakonec – dříve nebo později – v Německu. Hotovost v ostatních státech bude jen na dluh.

Cha cha :´(

 

Už dnes je v EU Německo věřitelem, který potápí ostatní ekonomiky. Na společné měně zákonitě vydělává jen silnější strana. Ta už nyní ale může navršovat jen pohledávky, tedy virtuální peníze. Jestli např. ECB „natiskne“ peníze kvůli krizi na Kypru, tak ony vlastně nepatří dlužníkovi (Kypru), ale věřiteli (Německu). Jestli se utratí na Kypru, aby tam lidi měli co jíst a za co žít, „zbohatne“ o další pohledávky konečný věřitel, tedy Německo.

Jak dlouho to takto může pokračovat? Jen tak dlouho, dokud bude u dlužníků co brát, než se situace pro obyvatele předlužených zemí stane neúnosnou. Kdyby tyto státy neměly euro, poradily by si samy. Natiskly by vlastní nové peníze, vyvolaly by inflaci, přes kterou by dluhy zaplatili tamní občané nejen svými vklady, ale i nákupy, zvýšily by úrokové sazby a nastala by devalvace k ostatním měnám, jež by zdražila dovozové zboží.

Bylo by to nepříjemné, ale řešitelné. Takto se autoregulačně ozdravují ekonomiky. Euro této samovolné terapii zabránilo. Kamufluje makroekonomické problémy tak dlouho, až se stanou neřešitelnými. Vždyť státy napojené na euro nemohou ani důstojně zkrachovat!

Systémovým řešením by byl buď rozpad eurozóny (doprovázený třeba přerazítkováním peněz), což euroapoštolové budou z politických důvodů oddalovat. Druhou alternativou by byl „nový počátek“, kdy by se věřitelé, tedy v konečném důsledku Německo, vzdali svých pohledávek. Na euru už přece i tak vydělali dost a z dlužníků další peníze nekoukají. Vzpomeňme třeba na řecké nákupy německých zbraní. Věřitel by měl přece doplatit na svou lehkomyslnost, s níž dodával platebně neschopnému zákazníkovi.

A tady je zakopaný pes. Na rozdíl od USA dosud všechny evropské strategie nepočítaly s účastí akcionářů věřitelů, tedy zejména bank. Stále se akumulují pohledávky, ale vlastnictví finančních firem se neředí. Pořád se hraje hra, že to nakonec předlužení dlužníci nějak uhradí. Ne-u-hra-dí!

Že teď na Kypru chtějí část peněz sebrat bohatým Rusům, berme jen za krátkozrakou epizodu. Nakonec na to doplatí jak Kypr, tak EU. A bude snaha, aby to stejně zaplatili nakonec ti nejchudší, protože těch je nejvíce.

Jenže nejde jen o Kypr nebo třeba o Řecko, Irsko a Portugalsko, ale také – a zejména! - o Španělsko a Itálii. Pokud by se tam vyhrotila situace, jak nyní sledujeme na Kypru, musela by nastoupit třetí alternativa, a to nějaká forma eurototality. Plíživě se už instaluje přes euroval, bankovní unii a fiskální unii. Jestli by měla podobu fašismu nebo komunismu, záleží na tom, zda by převážily zájmy finančníků nebo byrokratů. Já bych sázel na ten fašismus. Ten se ale bez nacionalismu neobejde, takže by stejně nakonec nastaly desintegrační tendence.

Pokud bychom chtěli dnešní situaci nazývat pravými jmény, tak vlastně už Německo anektovalo nejdříve Řecko a posléze Kypr. I když formálně se očekává dodatečný souhlas parlamentu, stejně rozhoduje Merkelová. Rozhoduje a uplatňuje tak jakousi věřitelskou správu na účet dalšího zadlužení ovládaných zemí. A odbočme a vzpomeňme na Irsko, jak vyděračsky byla protlačena Lisabonská smlouva. Holt dnes k imperiální nadvládě nemusí vyjet tanky... Dlouhodobě to je však neúnosné. V Itálii už voliči vypráskali kolaboranta Montiho.

Zopakujme si všechny možnosti řešení: (1) Rozdělení měn, (2) odpis pohledávek, (3) totalita. První možnost neprojde z politických důvodů. Druhá možnost neprojde kvůli moci finančních kruhů. Nejpravděpodobnější bude pokus o totalitní – a v konečném důsledku sebevražedné – řešení.

Situace vyvolaná diletantstvím už došla tak daleko, že nemá dobré řešení. Čím dříve se EU rozpadne, tím menší budou konečné škody. Jejich bilance je tragická už dnes.

 

Ceterum autem censeo Unionem Europaeam esse delendam!

Autor: Dušan Streit | pondělí 25.3.2013 13:40 | karma článku: 39,01 | přečteno: 2353x
  • Další články autora

Dušan Streit

Děkuji svým čtenářům

Už několik let sice bývám ve finále ankety o Blogera roku, tentokrát jsem to ale opravdu nečekal (a nemyslím to jako Karel Gott).

7.3.2014 v 15:28 | Karma: 7,37 | Přečteno: 773x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Schwarzenberg má štěstí, o jeho tělní orgány rvačka nebude

Vždy, když mě začne Miloš Zeman jako prezident republiky iritovat (a dělá to často, naposled zde), předvede jeho protikandidát Schwarzenberg, oč strašnější by bylo, kdyby se stal hlavou státu on.

7.3.2014 v 11:39 | Karma: 41,32 | Přečteno: 3336x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Měl jsem pravdu. Potvrdilo se diletantství i licoměrnost EU na Ukr.

Také se potvrdila zaujatost mainstreamových médií, bohužel vč. iDnes, které zamlčely informaci potvrzující, že „panuje stále silnější a silnější přesvědčení, že za snipery nebyl Janukovič, ale někdo z nové koalice“, jak řekl estonský ministr zahraničí Paet.

6.3.2014 v 11:05 | Karma: 40,19 | Přečteno: 2857x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Mí milí trollové beze mě nemohou žít :-)

Nedávno si můj „obdivovatel“ Pavel Machaček s jiným trollem přizvukoval, jak ten Streit upadnul, a proto že ho už nečtou. Příznačné je, že hned pod mým dalším článkem byla v diskusi „nasáčkována“, a to v prvních 8 minutách, celá ta suita provokatérů, co mě sice údajně nečtou, ale to jim nebrání v dehonestačních kydech.

5.3.2014 v 14:02 | Karma: 7,38 | Přečteno: 790x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Tajné heslo EU: Čím hůře pro lidi, tím lépe pro integraci

Psal jsem o tom už několikrát, naposled v článku „Výsev patogenů jako nástroj integrace“. Ukrajina tuto cynickou praxi opět potvrdila. Po každé krizi jsou nám totiž ordinovány větší dávky toho, co ji vyvolalo.

4.3.2014 v 12:45 | Karma: 40,86 | Přečteno: 3115x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...