Aby se Vám to, pane prezidente, nevymstilo

  Jestli dobře počítám, stačilo by 169 Gajdůškových, a jste v penzi nebo v kriminále za údajnou „velezradu".

 

Nebo naopak by stačil stejný počet Bémů a jste doživotním králem jako Kadafi. Ale myslím, že pravděpodobnost první možnosti je významně vyšší než té druhé.

Udělat totiž ústavní zákon na jedno použití je zvrácenost: Ústava se nezmění a účelu je podloudně dosaženo. Vlk se nažere a koza zůstane celá.

Jestli je však něco ještě horšího než jednorázové zprznění Ústavy ad hoc ústavním zákonem, tak je to trvale platný ústavní zákon, měnící účelově Ústavu, jenž zobecňuje a fixuje jednorázovou motivaci.

Koncepční změna by mohla být např. taková, že by byla společenská poptávka po prezidentském systému s přímou volbou prezidenta, kde by mezi jeho pravomoci mohlo patřit rozpuštění sněmovny.

Ale takovéto nedůstojné kejkle s právem nejsou Vás, pane prezidente, hodny. Myslím si, že ta komplikovanost cesty k rozpuštění Sněmovny byla do Ústavy vtělena záměrně. Podle mě oprávněně a předvídavě.

A paradoxně dává docela velkou roli prezidentovi, aby výměny vlád moderoval. Aktivisticky toho využíval Váš předchůdce Havel. Vím, že jste se touto cestou vydat nechtěl, ale nechal jste se vtáhnout z louže exekutivních čachrů pod okap legislativních pletich.

Za velkou zrůdnost považuji šermování veřejným zájmem. Příliš to zavání „společenskou objednávkou" jako klackem na právo a demokracii. Není ve veřejném zájmu udělat z Ústavy trhací kalendář a z poslanců kdykoliv odvolatelné figury (nebo pomněte, také naopak!). Nejsem si vědom, že by národ tesknil za předčasnými volbami. Trochu to připomíná irský model - budeme hlasovat tak dlouho, až se to povede.

A doufám, že tentokrát nebudou žádat rozhořčení pracující co nejpřísnější trest pro renegáta Melčáka, který narušuje klid na práci. Přemysla Sobotku od jisté doby neberu vážně.

 

Pokud jste nečetli, k tématu čtěte také:

http://streit.blog.idnes.cz/c/99975/Jaka-ze-politicka-sebranka-to-kejha-a-hrozi.html

http://streit.blog.idnes.cz/c/99634/Lisabon-Ustavni-soud-neodlozil-na-volby-si-troufnul.html

http://streit.blog.idnes.cz/c/99564/Co-jsou-jedny-volby-proti-svrchovanosti-statu.html

http://streit.blog.idnes.cz/c/90467/Hodte-na-Gajduskovou-sit.html

http://streit.blog.idnes.cz/clanok-83370.html  (Pohříchu měkká a zapáchající záležitost Přemysla Sobotky)

 

Autor: Dušan Streit | pátek 4.9.2009 15:47 | karma článku: 28,29 | přečteno: 2645x