A je to tady. Namlsaný Sarkozy chce kontrolovat internet!

Sarkozy chtěl již regulovat automobilový či bankovní sektor a nikdy se nezbavil touhy mentorovat menší země v EU . Teď, když se namlsal rozpoutáním války proti Libyi, chce si vzít na mušku internet.

Sarkozy and Zuckerburg at eG8BERTRAND GUAY/AFP/Getty

 

Znovu odhalil své diktátorské choutky. Varoval před alternativní demokracií na internetu a jako legitimní »ochránce společnosti« jmenoval vlády. Rád by internet reguloval, spoutal, podřídil vládám a tedy cenzuroval. V Číně a KLDR by mu rozuměli...

V předvečer ekonomického summitu G8, který dnes začíná ve Francii, se z iniciativy Sarkozyho konala konference „eG8 digital forum“. Zúčastnili se i šéfové nejvlivnějších IT firem současnosti: Eric Schmidt z Google, Mark Zuckerberg za Facebook, Jeff Bezos za Amazon, zakladatel Wikipedie Jimmy Wales, i šéf eBay John Donahoe. Ale řada pozvaných osobností na pařížskou konferenci, právě na protest proti snahám internet omezit, nedorazila.

Udělali dobře ti, co nepřijeli. Sarkozy se chtěl jako vždy zviditelnit a vyfotografovat třeba s Zuckerbergem, ale nejen to. Především měl své temné záměry proti svobodě internetu. Ačkoliv na konferenci nemluvil otevřeně, ale halil své záměry do frází o formalizaci, pravidlech a povznesení, bylo zřejmé, že by rád této akce zneužil jako prvního kroku k regulaci internetu. Nesmíme zapomenout, že Sarkozy se už "proslavil" zákonem, který umožňuje uživatele na základě podezření a bez soudu od sítě odpojit.

Politikům, především těm autokratickým, vždy vadí svobodná výměna informací. Stačí sledovat, kteří to jsou, oni se odkopávají sami. A Sarkozy se nepředvádí jen na jedné frontě; a to teď nemám na mysli tu bulvární. Je to zlomyslný tajtrlík, kamkoliv se obrátí. Takoví zakomplexovaní, hyperaktivní a chorobně ctižádostiví šašci, pokud v politice získají moc, jsou velmi nebezpeční. Nebál bych se takové typy srovnat s Hitlerem, i když každé historické srovnávání kulhá. Ale „válka“ se teď vede o svobodu a podobu demokracie.

A internet je – málo platné – nejmodernější zbraní. Doufejme, že obrannou a diskrétní a že se nepodaří zmocnit se jí státní a/nebo nadstátní moci. Dokud by měl každý občan volný přístup ke svobodnému internetu, to děsí novodobé autokraty a rádoby diktátory více, než kdyby měl každý doma pistoli k obraně.

 

 

 

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 26.5.2011 10:34 | karma článku: 35,13 | přečteno: 2990x