Výjimečnost soutěží

Četnost architektonických soutěží na dostavbu Staroměstského náměstí, rozprostřených téměř po celém 20.století, přinesla zajímavost také v tom smyslu, že tato bohatě zastoupená přehlídka prací architektů se stala do jisté míry i jakýmsi indikátorem vývoje české architektury 20.století.

Jsou zde zastoupeny všechny hlavní vývojové fáze i různé jejich varianty a odbočky. Vybral jsem zde po jednom až dvou návrzích z každé soutěže, které reprezentují nebo částečně reprezentují dobové myšlení a chápání architektonické tvorby. Vidíme zde doznívající historizující slohy z 19.století a dále pak vývoj moderny. Ta pokračuje ve svých představách dál, ale vzdaluje se problematice Staroměstského náměstí. A tudíž i možnosti tvůrčího vstupu do tohoto historického prostoru. Ze současných projevů zde nepřikládám nic, jen se zmíním o jedné dosti závažné věci: co nebylo možné ve starších soutěžích, v dalších již pro mnohé odborníky možným je.

Např. v 13.ročníku přehlídky diplomových prací studentů architektury v r.2012 byl 1.cenou odměněn Českou komorou architektů (ČKA) návrh na dostavbu Staroměstského náměstí studenta z ateliéru AVU. Návrh řeší proluku západní strany náměstí výplní monstrózní sestavou objektů, připomínající stavební jeřáb! Podobné projevy, ironizující neřešitelnost kvalitní dostavby tohoto prostoru, se objevují v humorné podobě v neoficiální soutěži z r.1979. Dnes je něco podobného oceňováno?

A na konec opět vlastní návrh.

Zdroj: Srdce města, Útvar rozvoje hl.m.Prahy, Praha, 2008

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Stratil | pátek 19.9.2014 11:41 | karma článku: 6,65 | přečteno: 288x