V zajetí moci temné noci

Budova Nové scény Národního divadla je celá obložená sklem a rozhodně není architekturou pro toto významné historické místo.

Má určité zajímavosti svého designu, ale před neorenesanční budovou Národního divadla je urbanisticky i architektonicky nepodařeným stavebním dílem. Byla soutěž na její přestavbu, ale žádný návrh nebyl vybrán a doporučen k realizaci, což je již soutěžní tradicí u staveb v tak náročných historických lokalitách. Oceněny byly extravagantní nápady, ale jen tak samy pro sebe, nikoli jako kandidáti pro přestavbu.

Tento návrh moderně-klasicistní podoby NS rovněž propadl a zapadl, přestože nejvážněji usiloval o adekvátní řešení. Toto je pohled z Divadelního náměstí v obrácených barvách, které dávají inspirace pro skryté vlastní noční osvětlení objektu.

Proč tyto soutěže vždycky zkrachují? No proto, že zkrachovala moderní architektura, která již není schopna vstupovat do tak silného historického prostoru. A odpadá i moderně-historizující architektura, která může doplňovat taková místa, neboť nenalézá pochopení u soudobě myslících a chápajících odborníků.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Stratil | pátek 20.1.2017 10:10 | karma článku: 12,42 | přečteno: 404x