Středověké chodby ze 14.století pod Náchodem IV.

Ve věci odhalování předpokládaných štol v Náchodě byly učiněny první úspěšné kroky a byly podány odborné důkazy o jejich skutečné existenci.

Na základě objednávky ze dne 30.6.2014 byl realizován v interiéru kostela sv.Vavřince a v prostoru náměstí TGM mezi kostelem a farou geofyzikální průzkum. Tento nedestruktivní průzkum provedla společnost ISOLINES s r.o. pomocí georadaru (GPR). Hlavním úkolem prací dle objednavatelů bylo lokalizovat průběh chodby a navrhnout a realizovat ověřovací vrt pro potvrzení uvedených předpokladů. Geofyzikální měření se uskutečnilo dne 9.7.2014.

Průzkum byl proveden v prostoru náměstí mezi farou a kostelem, kde to bylo možné (viz následující měřené profily) a v interiéru kostela (na dalších přiložených ukázkách). Výsledky zpracování potvrzují přítomnost podzemních chodeb, jak v chodníku před farou, tak i v kostele v kněžišti. Obě zjištěné dutiny na sebe v prodloužení navazují, tudíž se jedná o štolu procházejíci z kostela pod náměstím k faře, s vrcholem v hloubce cca 2,5m. V celé délce ale nebylo měření úspěšné z důvodu rušení radarového signálu přítomností inženýrských sítí. Prováděcí firma ale potvrzuje přítomnost těchto dutin a doporučuje provést ověření vrtním průzkumem.

Zdroj: Technická zpráva firmy ISOLINES s r.o., v Brně dne 4.9.2014

  

Ukázka je z jiného chrámu

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Stratil | úterý 16.9.2014 11:13 | karma článku: 11,00 | přečteno: 480x