Špatný, lepší, ještě lepší, dost dobrý, ale ještě ne nejlepší

Dostavba Staroměstského náměstí má nejspíš tu smůlu, že ať se tady udělá cokoli, nebude to vždy pro mnohé lidi dost dobré pro realizaci.

Někteří třeba uznají, že něco z toho by bylo vhodné pro toto místo, ale zase ti, kteří tady čekají na jakýsi "zázrak" století, budou chtít čekat dál, neboť žijí ve své nekonkrétní a nereálné představě něčeho "fantastického". Jenže podmínky této proluky jsou konkrétní a pevně dané. Ti, kteří se pokoušejí o její vyřešení, vědí co je to za úkol. Naopak ti, co jen kritizují, nevědí nic a donekonečna budou nespokojeni výdobytky architektů. To, co by nějakým způsobem uspokojilo jejich estetiku, zase narazí na nespokojenost jiných.

Možná je tu jen stavba, která logicky, kontinuálně a přínosně naváže na historické budovy rynku. A také, která kvalitně zohlední průčelí kostela sv.Mikuláše a zapojí ho do obrazu Staroměstského náměstí. Ať se to třeba nelíbí těm či oněm.  

Zde jsem vybral několik návrhů z poslední soutěže v letech 1987-88, které neřeší dostavbu jako jedinou rozměrnou budovu, ale člení ji na více objektů. Tento přístup je zde vzhledem k charakteru a měřítku ostatní zástavby náměstí vhodnější. A opět v porovnání s novým návrhem. Všechny, vyjma posledních tří, jsou zákresy do téhož podkladového materiálu.

Zdroj: časopis Architektura ČSR, ročník XLVII.,1988/5 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Stratil | sobota 27.8.2016 9:19 | karma článku: 12,70 | přečteno: 292x