Hysterie Staroměstského náměstí

Nic, nechat to být jak to je, volají jedni!!! Ne, dostavět tam něco z toho, co tam bylo dříve, volají jiní!!! V žádném případě, dostavět nově a musí to být "bomba" 21.století, volají další frustráti!!!

Pane bože, kde to jsme, vždyť toto není cesta k dořešení prostoru Staroměstského náměstí. Vzhledem k tomu, že ti, co chtějí zpátky něco z toho starého, ale i ti, co chtějí nějakou novinku, nahrávají tak obojí těm, kteří tam již nic nového nechtějí. Těm stačí ta ruina po nacistickém bombardování, obhajovaná jako "memento z 2.sv.války", se stánkovým občerstvením mezi stromy. A již vůbec nechápou, pokud tuto úpravu budeme brát jako trvalé zhodnocení proluky, že se jedná o nehorázný kýč, který na Staroměstské náměstí nepatří. To proto, že povyšují urbanisticko-architektonické provizórium vybourané zástavby jeho téměř celé jedné strany na trvalý stav. Čili omyl, lež a podvod. Něco nepatřičného, destruktivního, co si hraje na patřičnost a náležitost. 

Ovšem tito všichni blokují ze svých postojů a názorů i přístup, který by v tomto případě byl možným: Vkus, modernost i historie dohromady. Žádné "super", ale pokora a úcta ke stávajícímu, kvalita, kultura a srovnatelnost s ostatní zástavbou SN.

Ti, kteří hájí proluku a současný provizorní stav, to mají nejjednodušší, neboť podle nich tam stavebně již nepatří nic. A pro ty, kteří chtějí dostavbu, je takový přístup špatný či nedostatečný proto, že je buď málo historizující, nebo naopak málo moderní. Pro extrémisty pak nepatří vůbec do 21.století.

Všichni, kteří chtějí proluku dostavět, pak čekají na "zázraky" ze všech stran. Jenže ty "zázraky" musejí mít konkrétní podobu, nemohou zůstat jen ve fantazijních představách. A tady je ten "kámen úrazu". Předchozí architektonické soutěže přímo hýřily také nejrůznějšími fantaziemi tvůrců, ovšem zde naprosto nepoužitelnými. Střízlivé návrhy architekti rovněž nedotáhli ve svých koncepcích a provedeních do možného uplatnění.

Naši předkové, kteří stavěli domy Staroměstského náměstí by se nám nejspíš smáli, kam jsme to dopracovali, se slovy: "Ta vaše nerozhodnost, omylnost a bohužel i nekulturnost, cožpak nemůžete pochopit základní zásady urbanismu a architektury, jež se zde uplatňují, a ve kterých je třeba setrvat i v nové dostavbě vzniklé proluky? Nebuďte hysteričtí a nehrejte si na falešné vizionáře. Buďte svoji, ale pochopte také kde jste."

-

V perexu: návrh z poslední soutěže 1987-88 (Srdce města, URM Praha, 2008).

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Stratil | neděle 4.3.2018 11:22 | karma článku: 10,44 | přečteno: 577x