Fantastické divadlo na Staroměstském náměstí

Další unikátní návrh z Mezinárodní soutěže na úpravu Staroměstského náměstí - příležitostné mimořádné divadelní představení v prostoru vybourané proluky jeho západní strany.

I snesla se z nebe před proluku SN v celé její délce úžasná "opona", plná grafických ornamentů a barev. Z ní vycházela i jakási záře, která překryla svými barvami sousední budovu radnice a kostela sv.Mikuláše. Celé toto zjevení pak vytvořilo fascinující kompozici. Iluze, že se "opona" snesla z nebe byla dokonalá, neboť se ztrácela v nedohlednu.

Tuto úchvatnou podívanou tvůrci určili jen pro občasné uplatnění při významných příležitostech a technicky řešili pro celou řadu vizuálních proměn.

Na své by si takto přišli jak ti, kteří na tomto místě již nechtějí nic měnit, tak i ti, kteří dychtí po nějaké fantastické změně na úrovni 21.století. Památkové hledisko by přitom neutrpělo, neboť by šlo jen o krátkodobé divadelní představení.To by však rázem učinilo Staroměstské náměstí tou největší světovou atrakcí "historicko - současného stavitelství" a technického rozvoje.

Čili jen příležitostné divadlo bez jakéhokoliv nároku něco v proluce stavebně měnit. Pouze světelná iluze s technickým zázemím, zabudovaným v podzemí v úzkém pásu podél chodníku náměstí.

"Světelnou stěnou" by bylo možno také normálně procházet do parčíku za ní a samozřejmě i tímto směrem vycházet z náměstí či naopak přicházet na ně. Z opačné strany iluze podobná, jen vše za ní v prostoru proluky ovlivněno zmíněnou vycházející září.

"Opona" je zalomená za zbytek Nobileho radnice při radniční věži a vytváří tak prostorovou iluzi.

-

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Stratil | čtvrtek 29.3.2018 10:41 | karma článku: 7,91 | přečteno: 524x