Cesta smrti

Ano, urbanistické založení staveb západní strany Staroměstského náměstí bylo z hlediska perspektivy dalšího možného vývoje nedomyšlené a "amatérské", což naši tehdejší stavební předkové samozřejmě nemohli tušit.

Největším problémem se zde nakonec stal velký Krenův dům, který utínal severozápadní roh náměstí a těsně za ním postavený kostel sv.Mikuláše. Kousek opodál v této straně rynku byla vystavěna věžovitá rozhledna a k ní v pravoúhlém zalomení domy budoucí Staroměstské radnice. Její východní křídlo mělo prostor pro svůj pozdější růst, až pohltilo sousední menší domy ke Krenovu domu.

Velký urbanisticko-architektonický problém ovšem nastal po josefovské asanaci na konci 19. a na počátku 20.století, kdy byla vytvořena široká Pařížská třída a zbourán překážející Krenův dům. Zastrčený kostel sv.Mikuláše, který nepatřil do náměstí se tak octl v něm, ovšem v kolizním urbanismu vůči východnímu křídlu SR (Nobileho radnici). Problém vznikl o to větší, že se zásluhou barokního architekta K.I.Dienzenhofera stal paradoxně umělecky nejcennější stavbou náměstí. A započal v soutěžích zoufalý boj architektů o přestavbu radničního křídla, usilující o vyřešení také této nové situace s budovou kostela. Tento neúspěšný zápas byl pak na konci 2.světové války "korunován" ještě zoufalejším útokem ustupujících nacistů, kteří Nobileho radnici zničili bombardováním. A dokonce ani poválečné soutěže tento problém nedokázaly uspokojivě vyřešit, tak obtížný je to úkol!!!

Tedy "cesta smrti" neprozřetelnému urbanismu a stavitelství v této části Staroměstského náměstí. A my zde dodnes hledáme novou "cestu života", jak zničenou západní stranu SN obnovit kvalitnější urbanistickou a architektonickou dostavbou. 

Staroměstské náměstí na plánu Prahy od J.Jütnera z r.1815 (Srdce města, URM Praha, 2008).

 Vincenc Morstadt, západní strana SN, kolem 1840 (Srdce města, URM Praha, 2008).

Situační plánek SN , 2.pol.19.století (Srdce města, URM Praha, 2008).

Foto z 2.pol.19.století (neznámý fotograf).

Foto po r.1918 (neznámý fotograf).

Zdroj: Srdce města, URM Praha, 2008.

-

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Stratil | neděle 11.2.2018 11:17 | karma článku: 10,68 | přečteno: 483x