Antimoderní útoky na Staroměstském náměstí

V tomto duchu se nesly prakticky všechny modernistické pokusy o přestavbu a dostavbu Staroměstské radnice v Praze ve všech soutěžích.

Úporná snaha vnutit z cizích pohledů tomuto historickému stavebnímu celku novou vůli a zvrátit tak jeho přirozený stavební vývoj. To zde nebyly přínosné a pokrokové myšlenky samy o sobě, ale naopak ideje destruktivní, proto všechny musely opustit toto "bojové kolbiště".

V tomto výjimečném případě, kdy moderna, opouštějící hodnoty vyspělé kulturnosti ve svém bezuzdném rozmachu, již nehledá souvztažnost a návaznost v daném historické prostoru, se jeví jako jediná možnost pro dostavbu setrvání v duchu tradičního stavitelství. Identita moderní architektury je zde možná a žádoucí pouze jako ideový přínos této tradici, podobně jako je tomu v případě vývojových posunů historických slohů, vzájemně na sebe navazujících.

Není to žádný diktát moderní architektuře, jelikož ale v situaci proluky západní strany SN selhaly veškeré urbanistické a architekonické koncepce, které se odchýlily od těchto vazeb, dozráváme k takovému zhodnocení tohoto problému a úkolu.

V některých případech, zejména ve významném historickém prostoru jakým je tento, jsme nuceni krotit svou uvolněnou fantazii a chovat se ohleduplně a inteligentně. Není možné se samolibě vysmívat hodnotám tisíciletého vývoje naší kultury a znevažovat ji.

Proč nevzešel smysluplný návrh dostavby pro Staroměstské náměstí ani z jedné z devíti architektonických soutěží? Protože ve všech případech šlo o chybné stavební zadání pro toto místo, dále pak o doznívající dekadenci historizujících slohů v prvních soutěžích a následně i o nižší kulturu vyvíjející se moderní architektury. 

Dostavba rynku potřebuje novou ideově konstruktivní a plnohodnotnou architekturu, v kontinuální návaznosti na staré slohy, zahrnující potřeby člověka dnešní doby.

Tedy, co je na tomto místě moderní, co zastaralé a co nemoderní nebo nepoužitelné? Budeme donekonečna opakovat staré chyby a stále tomuto místu vnucovat lži, které nemůže přijmout? Nebo nakonec svou zlovůlí rozdrtíme hluboké pravdy a hodnoty našich vzácných předků?

-

 -

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Stratil | pátek 9.2.2018 13:23 | karma článku: 7,72 | přečteno: 415x