Ozdravení rozpočtu ČR průhledně?

V neděli ministr financí navrhl zvýšení příjmu rozpočtu ČR zavedením druhé sazby daně z příjmu fyzických osob - pro bohaté. Průhlednější, výnosnější a sociálně spravedlivější by bylo zrušení druhé sazby povinného odvodu pojistného "Soc/Zdrav", která je pro tytéž bohaté NULOVÁ od r.2007.

Každý hospodář ze zkušenosti životní či virtuální ví, že dlouhodobý nárůst dluhů, zvláště když se zrychluje, nevede k dobrému konci.

Proto není divné, když ministr financí navrhuje "symbolicky" nějaké peníze "navíc" vybrat od bohatých formou daně z příjmu fyzických osob (DPFO).

V ČR fyzické osoby z příjmu platí daň ve dvou složkách: té malé se říká DPFO a té velké se říká pojistné na povinné sociální a zdravotní pojištění.

U té malé složky vláda M.Topolánka dosáhla zavedení jediné sazby. U té velké, bez stopy odporu alespoň z levice, zároveň prosadila strop, nad kterým se už neplatí(!). Tomu říkám "konec solidarity".

Pokud tedy dnes chce stát vybrat větší příjem do rozpočtu od bohatých, měl by se řídit principem minimální akce a zvyšováním průhlednosti pravidel hry. Místo zavedení komplikace - druhé sazby malé složky daně (DPFO) - je třeba zrušit komplikaci nedávno zavedenou: tedy zrušit druhou, NULOVOU, sazbu velké složky daně (povinné pojistné).

To by byl návrat k solidaritě se slabšími, větší výnos pro rozpočet a zprůhlednění pravidel hry. Pokusil jsem se ilustrovat 4 jednoduchými obrázky, které ukazují jak se v ČR zdaňovalo před r.2007, jak se zdaňuje nyní, co navrhuje ministr financí a co navrhuji já :)  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Strachota | úterý 8.12.2009 21:50 | karma článku: 11,43 | přečteno: 1042x