Televizní poplatky v Čechách zrušíme ?

Na Slovensku dnes probíhá referendum, zda tam zruší koncesionářské poplatky za přijímání televizního signálu veřejnoprávní televize.  Podle předběžných sociologických průzkumů jsou pro zrušení  tři čtvrtiny obyvatel. V Čechách by byl pro zrušení poplatku 135 Kč asi ještě větší podíl občanů. Na Slovensku je ale podmínkou pro přijetí závěrů referenda účast voličů více než 50%. V referendu je ale  celkem šest otázek. Např. o snížení členů  slovenské Národní rady ze 150-ti na 100 poslanců ( a omezení ceny vládních limuzín na 40000 euro, atp.). Stejně jako v Česku, tak i na Slovensku, jsou poslanci parlamentu jen volenými zaměstnanci obyvatel státu. Dovedete si představit, že by se v České republice v referendu hlasovalo o tomtéž ? Nedávno  na internetu souhlasilo hned několik tisíc lidí s návrhem na zrušení Senátu ČR, protože tato zdánlivě demokratická pojistka zákonodárného procesu, je příliš drahá. Slováci necítí potřebu vytvořit Senát pro pouhých 5 miliónů obyvatel. Něco jiného je Senát v USA, kde je více než 300 miliónů občanů. Tak se ptám, není pro malou Českou republiku příliš velkým luxusem, mít Senát ? Odpovězte si sami.

První v ČSR vyráběná televize Tesla 4001A - r.1953-57Jaroslav Kučera

Podivný zákon z roku 2005

Koncesionářské poplatky za televizní přijímač mají v České republice platit fyzické i právnické osoby, i když nepoužívají televizní přijímač pro příjem signálu veřejnoprávní televize. ( Zákon č. 348 z 5.8.2005 )

Citace § 2 - odstavce

2) Televizní poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci televizního vysílání bez ohledu na způsob příjmu (dále jen "televizní přijímač"). Toto zařízení se považuje za televizní přijímač i v případě, že si jej poplatník upraví k jinému účelu.

(3) Ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového i televizního vysílání se platí rozhlasový poplatek i televizní poplatek.

Teoreticky by měl drobný chovatel platit koncesionářský poplatek za " starší televizní přijímač " , jehož velkou skříňku si upravil jako kotec pro králíky. U nových ,tenkých ,televizních přijímačů, by to asi nešlo. Podle současného zákona soudy udělují pokuty až 10 tisíc korun a navíc konc. poplatek 135 Kč za užívání. Soudci ústavního soudu se k této tématice odmítli vyjádřit. Senátor Oberfalzer se domnívá, že k zákonu je třeba doplnit další část, aby nedocházelo k absurdním rozsudkům.

Například videopůjčovny používají televizní přijímače jen pro přehrávání DVD a videokazet, nebo některé obchody  na nich zobrazují signál z bezpečnostních kamer v prodejnách.  Přestože mají tyto přijímače odstraněný tuner pro příjem signálu, tak podléhají podle zákona placení koncesionářských poplatků. Pravděpodobně se zákon netýká monitorů u počítačů. Ale když budete mít v počítači televizní kartu (tuner ), tak je rázem televizním přijímačem podléhajím poplatkům.

Příjmy České televize z reklam

Na komerčních televizních stanicích jsou reklamní vstupy samozřejmostí, se kterou televizní divák musí počítat např. i v průběhu napínavého filmu. Reklamní čas za milióny si platí ze svých prostředků firmy vyrábějící různé výrobky - od automobilů, počítačů až po prací prášky a dětské pleny. Ostatně náklady na reklamu výrobků zaplatí firmám všichni televizní diváci, když si koupí jakékoliv výrobky. Dokonce peníze na reklamu platí ve výrobcích i lidé, kteří doma televizní přijímač úmyslně nemají.

Proč tedy máme platit poplatky České televizi, když prodává reklamní čas různým firmám ,jako komerční televize - a současně pobírá stovky miliónů korun měsičně od televizních koncesionářů ? Všimněte si, jak často jsou reklamy v přestávkách mezi pořady. To jsou minimálně další stamilióny korun ročně. Kdyby měl tyto miliardy platit stát, tak by ekonomický provoz veřejnoprávní televize musel být mnohem více kontrolován. Nepochybuji, že by pak provoz České televize byl mnohem ekonomičtější a efektivnější.

Ale neobávejme se, že by u nás došlo ke zrušení televizních poplatků. Stát potřebuje televizním vysíláním formovat veřejné mínění. A v době šetření  ty miliardy za nás platit nebude. Zavede však další daně.   Třeba povodňové.

článek převzal také server Česká média

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Štorch | sobota 18.9.2010 13:40 | karma článku: 25,81 | přečteno: 3716x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10