Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tankový prapor a sportovní komentátor

Bylo - nebylo. Před mnoha lety museli mladí muži z Čech, Moravy i Slovenska na dvouletou základní vojenskou službu, i když se jim nechtělo. Podléhali jsme branné povinnosti a na vojnu jsme museli i  jako vysokoškoláci. Dva roky jsme museli jeden den v týdnu navštěvovat tzv. vojenskou katedru, kde náš školili nejen v pořadové přípravě, ale  i ve znalostech bojové techniky vojsk Varšavské smlouvy a tehdy nepřátelských vojsk NATO. K nelibosti našich přítelkyň jsme chodili předpisově velmi nakrátko ostříhaní. Jak zpíval Jarek Nohavica "Když mě brali za vojáka"  stříhali mě dohola - vypadal jsem jako blbec - jako všichni dokola - la- la. Naštěstí naše děvčata nemusí povinně do armády jako dívky v Izraeli. Naše armáda se konečně profesionalizovala a naši synové a vnuci už nemusí povinně na vojenskou službu. Naopak. Kdo dnes chce sloužit v armádě, tak musí splňovat velmi přísná zdravotní i psychologická kriteria. A ta mnozí uchazeči nesplní.

Jak ušetřit rok vojenské služby ?

Kdo absolvoval dva rokyvojenské katedry při studiu na vysoké škole, tak mohl nastoupit na vojenskou službu u vojenských  útvarů pouze na jeden rok - jako absolvent.Většinou jako vyškolený velitel čety.Ale bylo potřeba složit závěrečné zkoušky z několika druhů odborné vojenské přípravy.Ty jsme však skládali až na závěrečném pětitýdenním soustředění u bojových útvarů. To byla přehlídka ztraceného času o prázdninách.Místo cestování v kánoích na vodě jsme jezdili v tancích pod vodou v Týně nad Vltavou i na prašných polích v okolí. Běhali po rozcvičkách a stříleli do terčů ze samopalů i pistolí. Uhádne čtenář blogu, kdo je první vlevo na snímku v brýlích ? Letos je to jeden ze sportovních komentátorů mistrovství světa v hokeji na Slovensku.

V Praze jsme studovali  na fakultě tělesné výchově a sportua v Praze-Motole jsme se na zařízení vojenské katedry připravovali na střetnutí s nepřátelskými vojsky NATO. Dnes už je ale česká armáda součástí NATO.

Můj spolužák Petr, který studoval český jazyk a tělesnou výchovu začal externě při studiu spolupracovat s Českou televizí.Byl i šéfredaktorem školního časopisu, do kterého jsem občas přispíval. Často jsme spolu trénovali gymnastiku na hrazdě, kde jsme nechávali nejen pot, ale i krev z utržených mozolů.Lákal mne, abych si také zkusil udělat pár reportáží a komentářů v televizi. Když jsem si představil kolik sobot a nedělímusí být člověk mimo domov, tak jsem neměl zájem to podstoupit.On se ale v České televizi osvědčila stal se trvalým pracovníkem sportovní redakce, kde je už přes třicet let. Už víte kdo to je ?

 

Mezi snímkem z vojny a fotografií z letošního finále hokejové ligy uplynulo 34 let.  I fandové mu fandí. Získal celkově 6 x cenu Tý-Tý televizních diváků.

 

Autor: Miroslav Štorch | sobota 30.4.2011 15:54 | karma článku: 18,61 | přečteno: 3363x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Fotomatiné zmrzlé na kost

Je to jen přirovnání, že něco zmrzne až na kost. Viděl jsem v zimě zmrzlé sýkorky nebo i ryby zamrzlé do ledu. Některé předměty promrznou, i když nemají kosti. Ale to každý z nás zná. Když je na silnici náledí, tak ač silnice nemá kost, tak je zmrzlá dost. Pokusil jsem se vyfotografovat zmrzlou silnici, ale jen trochu se leskla a byla jak zrcadlo. Ale třeba zamrzající jezírko už není tak lesklé jako zrcadlo vodní hladiny. A led bývá matný. Když se v oblacích vytvářejí vločky, tak vědci tvrdí, že ani jedna vločka svou strukturou není stejná jako jiné. Dva lidé na světě také nemají stejné otisky prstů mezi 7 miliardami. Sněhových vloček je jistě více než miliardy miliard v metrech sněhu na celém světě. V kilometrech ledovců je jich nespočet - myriády.

13.2.2014 v 8:37 | Karma: 19,75 | Přečteno: 681x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Kolik bude českých medailí na OH v Soči ? Váš tip ?

Před každými olympijskými hrami odhadují odborné sportovní časopisy počty medailí, které by jednotlivé státy mohly získat. Nás ale nezajímá kolik medailí získá USA nebo Rusko, ale jak uspějí reprezentanti z naší malé České republiky. Časy pseudoamatérských sportovců už dávno skončily. Dnes už státy veřejně uvádějí částky přislíbené za získání medailí. Nestartují ryzí amatéři jak se marně pokoušel prosadit bývalý předseda mezinárodního olympijského výboru Avery Brundage, když diskvalifikoval rakouského lyžaře Karla Schranze pro ZOH 1972.

6.2.2014 v 22:26 | Karma: 14,77 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Tipnete si na finále Berdych a Federer v Melbourne ?

Roger Federer potvrdil, že ještě nepatří do starého železa a ve čtvrtfinále porazil velmi zkušeně Skota Andy Murraye - vítěze olympijských her v Londýně na Wimbledonu 2012. V minulém roce se Federer nedostal do žádného finále Grand Slamu. Do semifinále v Melbourne 2014 se zde poprvé v životě překvapivě dostal náš Tomáš Berdych. Porazil výše nasazeného Španěla Ferrera (3.), se kterým prohrál v Praze ve finále Davis-Cupu. Zdá se, že Tomáš (196 cm a 91 kg) má skvěle vyladěnou formu a narazí na tunaji jako nasazený č.7 na Švýcara polského původu Stanislase Wawrinku nasazeného v Melbourne jako č.8. (183 cm a 81 kg).

22.1.2014 v 22:53 | Karma: 13,85 | Přečteno: 402x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Díky za každé nové ráno - fotomatiné

Kdo si přečte slovní spojení - Díky za každé nové ráno - tak mu většinou naskočí název filmu z roku 1994 podle scénáře Haliny Pawlovské. Jiní znají stejnojmenou písničku v podání Hany Ulrychové a skupiny Javory, kterou si můžete pustit na konci blogu, pokud máte zapnutý zvuk na počítači. Po otevření tohoto blogu by vám měl zpívat Walda Matuška. Někteří lidé znají obdobný text písniřky - se stručnějším názvem " DÍKY " Díky za každé nové ráno, díky za každý nový den, díky za to - co už je za mnou jako těžký sen. Přidávám několik snímků z vlastních rán a dnů.

13.12.2013 v 9:10 | Karma: 21,95 | Přečteno: 1036x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Modrá je dobrá :-) fotomatiné

Častá otázka v časopisech bývá : "Která barva je vaše oblíbená ?" Každý z nás má nějakou barvu raději než jiné. Psychologové už sestavili zajímavé dotazníky, ve kterých lidé ucházející se o zaměstnání mají uvádět, kterým barvám a v jakém pořadí dávají přednost. Tam se ale není možné stylizovat podle potřeb podniku. Protože modrou barvu mám rád od dětských let, tak mne potěšil výběr nebesky modré barvy jako základního tématu fotomatiné. Jak zpívá Ondřej Hejma v pěkné písničce " Modrá je dobrá. " Modrá je planeta, kde můžeme žít ...

13.11.2013 v 8:45 | Karma: 19,68 | Přečteno: 603x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Objednávka USA a Británie, prohlásilo o obvinění z útoku ve Vrběticích Rusko

3. května 2024  17:35

Obvinění Ruska z podílu na výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 jsou...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  17:16

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Škody po požáru v Mionší jsou malé, prales podle hasičů zřejmě někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  16:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!