Proč nyní vypadávají Slováci ve finále SuperStar ?

Je logické, že mladí začínající zpěváci pod 22 let se snaží prosadit zpěvem podle vzoru svých idolů zpívajících převážně v angličtině. A tak jsme od samostatně vystupujících finalistů SuperStar slyšeli jen anglicky otextované písničky. Naštěstí nakonec zpívali všichni dohromady jednu česky i slovensky otextovanou píseň na závěr. V semifinálových kolech jsme výjímečně zaslechli česky zpívanou písničku " Lásko voníš deštěm "(Leona Šenková ) nebo i slovenskou " Spomal´ " ( Monika Bagárová ). Vedle angličtiny se z cizích jazyků objevila v semifinále i francouzština. Dal by se říci stručný závěr, že dnes angličtina vedle mezinárodní komunikace převládá i v písňové tvorbě. Kdo se chce prosadit v mezinárodním měřítku, snaží se zpívat v angličtině, aby se dostal na větší trh a odbytiště. Ať už to byla ABBA, Roxette nebo ruští zpěváci na Eurovizní soutěži. Vitězství na mezinárodních soutěžích s malým národním jazykem je jen výjimkou potvrzujícím pravidlo. Zcela výjímečně se stane celosvětovým hitem neanglicky zpívaná píseň jako " Lambada " , " Macarena " a jiné. Uvidíme, s jakými písničkami se ve finále SuperStar prosadí velmi mladí finalisté, kde nejstarší zpěvačce je 17 let.

Málem vypadla ve finálehttp://ceskoslovenska-superstar.jazzport.eu/

Nový vzhled finalistů

Je vidět, že po ukončení semifinále se o vzhled soutěžících zpěváků starají profesionální kostyméři a vizážisté. Některé ze zpěváků nebylo téměř možné poznat. Například Martin Chodúr měl zcela jiný účes i oblečení stylizovane do období, kdy zpíval Elvis Presley. Také zazpíval jeho píseň včetně neobvyklých tanečních kroků. Přísný porotce Pavol Habera se při jeho vystoupení zjevně bavil, a pak prohlásil "To nebyl tanec, ale epileptický záchvat". Leoš Mareš vyslovil to, co jsme si mnozí mysleli. V oscarovém filmu "Forest Gump" byla scéna, kde se Elvis Presley naučil neobvyklé pohyby nohama od malého Foresta Gumpa. Tady Leoš Mareš prohlásil: " Dámy a pánové. Forest Gump se zase naučil pohyby od Martina Chodúra ". Také další zpěvačky i zpěváci prošli změnou k lepšímu. Je vidět, že experti jim poradili jak vyjádřit svoji osobnost.

Pěvecké výkony a negenderové vyřazování

Počáteční výkony tří původně semifinálových favoritek nedopadlo podle jejich představ a porotci je utěšovali, že není jednoduché vystupovat před tisícovkou diváků ve velkém prostoru přestavěné bratislavské haly. Náročné bylo vedle pohybu po schodišti i navázat kontakt s diváky u rampy, po které děvčata přecházela. Naopak se úspěšně předvedly zpěvačky, které v semifinále nebyly tak výrazné. Také porota i diváci to poznali a ocenili. Možná, že dnes večer vypadnou zdánlivé favoritky, pokud nebudou mít dostatečnou podporu v SMS svých příbuzných, známých a fanoušků.

Ve finále již neplatí vyřazovací klíč z předchozího kola, kde museli vypadnout vždy dva chlapci a dvě dívky. Také národnostní kritérium při vyřazování už ve finále nebude platit. V semifinále vypadli vždy dva zástupci z Česka a dva ze Slovenska. V každém finálovém kole už budou pokaždé vyřazeni jen dva zpěváci bez rozdílu národnosti a pohlaví. Marketingové důvody postupového klíče v semifinále byly zřejmé. Domnívám se, že slovenští soutěžící jsou znevýhodněni, protože možných zasilatelů SMS je na Slovensku přece jen o nějaký ten milion méně. Pochopitelně SMS zasílá daleko méně diváků, než si TV Nova představuje a přeje.

Dnešní vyřazovací večer dal matematice a demografii za pravdu. Z dvanácti soutežících byl vyřazen Thomas Puskailer, který soutěžil za Slovensko, i když žije a pracuje v Londýně. Druhou vyřazenou byla Nikoleta Balogová ze Slovenska. Thomas se rozloučil s nadhledem a úsměvem.

S úsměvem manekýna, který slušně zpívá a stále straší porotce Ondřeje Hejmu ve snu. Navíc zazpíval na rozloučenou jednu hezkou písničku. Nikoleta se loučila emotivně se slzami v očích s ostatními přáteli a soutěží. V závěrečném rozhodování mezi zbývajícími soutěžícími v tak zvané " čekárně " prohrála v počtu SMS s Monikou Bagárovou.

Bude jistě zajímavé sledovat pěvecké výkony ostatních finalistů v dalších kolech SuperStar.

Teď už bez rozlišování pohlaví a národnosti.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Štorch | pondělí 26.10.2009 21:37 | karma článku: 28,14 | přečteno: 25829x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10