Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč komerce ničí televizní pořady ?

Už dlouho se  diskutuje mezi lidmi o upadající úrovni české veřejnoprávní televize, které většina domácností přispívá každý měsíc koncesionářským poplatkem 135 Kč. To je za jeden rok 1620 Kč. Pan prezident uvažoval o jejich zrušení

 V roce 2012 platilo televizní poplatky údajně 3 miliony a 603 tisíc lidí a firem. Oproti předchozímu roku ubylo 18 000 evidovaných přijímačů a vznikla tak ztráta přibližně 22 miliónů korun.Od roku 2009 se stále snižuje počet plátců televizních poplatků.  Každý rok má Česká televize rozpočet přibližně kolem 7 miliard korun. Proto se snaží doplnit vedení České televize doplnit chybějící finanční prostředky i z jiných zdrojů. Například k řadě pořadů mohou diváci zasílat SMS se zvýšenou cenou např. při hlasování ve StarDance nebo v dalších soutěžích pořadech - Toulavá kamera, Objektiv a mnohých dalších.

Zakázaná reklama na ČT a sponzoring

I když se postupem času podařilo vytlačit klasickou reklamu z veřejnoprávní televize, tak se obcházením zákona vrací zpět v podobě tzv.sponzoringu, kdy se na obrazovce uvádí, které firmy a společnosti sponzorují jednotlivé pořady. V roce 2011 byla Česká televize varována, že vysílala reklamní bloky, i když zákon o omezení reklamy už vstoupil v platnost. Bohužel obcházení řady zákonů se v České republice v mnoha případech toleruje. Proto můžeme sledovat např. při taneční soutěži Stardance jméno velké banky, která pořad sponzoruje. Moderátorka Kostková vždy slovně zmiňuje firmu vyrábějící bižuterii pro tanečníky. Do toho se přidává na obrazovce jméno sponzorující plynárny a navíc i výrobce celosvětového alkoholického nápoje. Spektrum sponzorů je široké, ale peníze ze sponzoringu vedení televize pochopitelně vítá.

Znehodnocení úrovně pořadů

Bývalý generální ředitel české TV Nova  Dvořák se stal po výběrovém řízení generálním ředitelem České televize a přinesl si z komerční televize řadu návyků, které uplatňuje nevhodně i ve veřejnoprávní televizi.  Osobně se mi nelíbí neustálé vnucování nahrávek již odvysílaných pořadů České televize nahraných na DVD. Například velmi rozsáhlý a pro zákazníky finančně náročný seriál " Vyprávěj ". Nedovedu si představit, že takové "dílo" by si někdo pouštěl za dlouhých zimních večerů.

Konkrétní případ znehodnocení tanečního pořadu StarDance je vidět, když se podle podivných pravidel hodnocení  započítává pořadí v hlasování diváků pomocí SMS stejně jako pořadí odborné poroty. Proto je jen pro nezasvěcené překvapením, že do finále soutěže postoupil komik Lukáš Pavlásek, který se pohybuje po parketu velmi neobratně a vzbuzuje útrpnost poroty i většiny diváků. Když vypadl jeden z favoritů soutěže Leoš Mareš se skvělou profesionální tanečnicí, tak neovládl své emoce a rozplakal se zklamáním. Pak se rychle uklidnil a pohotově zhodnotil svůj neúspěch : " Ostatní dnes tančili lépe než my. A Lukáš Pavlásek byl vtipnější ! " Další týden byl vyřazen skvělý tanečník Patrik Banga s partnerkou.

fotogalerie : www.ceskatelevize.cz- StarDance

Bude zajímavé dnes v sobotu večer vidět, jak soutěž StarDance - skončí. Jestli zvítězí skutečně nejlepší pár, nebo nastane hlasovací fiasko, když televize chce získávat milióny korun na přilepšenou za drahé SMS. Sice byl zakoupen již hotový formát pořadu z Velké Británie, ale je bohužel komerčně deformovaný.

Stejné to bylo v nedávném pořadu Superstar na komerční televizi TV Nova, kde dokonce ve finále neměla odborná porota žádný vliv na výsledek. A tak rozhodly jen peníze za zaslané SMS. To bylo velmi smutné, když byla vyřazena skvělá absolventka konzervatoře s hlasem podobným Whitney Houston. Rozhoduje bohužel především zisk.

Jak už tady někdo napsal blog - z kvalitních filmových děl se stávají na komerčních televizích jen plakátovací plochy pro reklamu, ze které se financují. Tam to ale musíme při sledování filmů přetrpět, když neplatíme poplatky. Nikdo nám žádný film nepustí zadarmo.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Štorch | sobota 19.12.2015 17:40 | karma článku: 36,79 | přečteno: 2884x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Premiérku zatím mít nebudeme ?

Tak mne pobavily předvolební billboardy, podle kterých má být bývalá předsedkyně poslanecké sněmovny jako premiérka protiváhou prezidenta. To mne opravdu rozesmálo. Kdo ten slogan v agentuře public relations vymyslel ? Kdo schválil vytištění velkých plakátů v její rodné politické straně ? Asi někdo nevzal v úvahu aktuální stav předvolebních průzkumů. Nebo to je plakátové zhmotnění zbožného přání, které se neuskutečnilo po rezignaci bývalého premiéra ? Těžko odpovědět. A tak milióny korun českých tečou z mnoha politických stran do tiskáren a médií, aby ovlivnily naše rozhodování před volbami. Strany kalkulují, že voliči jim za každý hlas přispějí částkou, kterou si poslanci schválili jako podporu ze státní kasy. Proto snadno rozdávají koblihy, předvolební guláše a hektolitry piva z našich peněz, když očekávají, že brzy je dostanou zpět. Politici rozdávají i růže. Ale tisknout plakáty, kdo bude premiérkou je asi psychologicky velmi nedomyšlený záměr. Nebo je to úmyslně negativní reklama za drahé peníze ?

16.10.2013 v 20:54 | Karma: 31,03 | Přečteno: 1218x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Kdy půjde Roger Federer do důchodu ?

Vždy jsem obdivoval promyšlenou celodvorcovou hru Rogera Federera a jeho fair play na kurtu. Zejména jeho sebeovládání ve vypjatých situacích, kdy ostatní hráči lámou rakety, nadávají rozhodčím nebo i divákům. V dospělosti se choval na kurtu vždy jako gentleman I když kdysi v mládí se údajně hodně hádal a někdy i vzteky brečel. Rodiče a trenéři však z něj vychovali, podle současných statistik, zatím nejlepšího hráče tenisu všech dob. Narozen 8.8.1981 v Basileji. Již před sezónou 2013 Roger oznámil, že se již hodlá šetřit a bude hrát spíše o individuální úspěchy a turnajové vavříny, než o žebříček ATP. Přitom v minulém roce získal ve Wimbledonu již 17-tý titul na grand-slamových turnajích a krátce se vrátil na 1.místo žebříčku ATP. Uvidíme jak dlouho ještě bude mít Roger Federer motivaci hrát. V letošním roce se však už nedostal ani do jediného finále Grand Slamu.

13.10.2013 v 21:11 | Karma: 15,38 | Přečteno: 836x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Fauna ve fotografiích - fotomatiné

Zvířátka ve fotomatiné jsou velmi široké, ale vděčné téma. Od těch zdomácnělých až po ta volně žijící kolem nás. Od mnoha stovek ras psů, přes spoustu druhů ptáků, několika druhů koní, u nás pár hadů až po několik málo ras lidí. Přidávám pár snímků z blízkého okolí na impuls z Austrálie :-) Lidé se občas chovají jako zvířata. A to nejen ke zvířatům. Bohužel. Fotografoval jsem holuby v parku a mezi nimi byl jeden bílý jako "vrána". Okolo šla školka a děti si hned všimly toho bílého. Prohodil jsem : " Ti holoubkové pomáhali Popelce." Dětsky důvěřivý hlásek hned oznamoval : " Paní učitelko ty holoubkové pomáhali Popelce. " Nádherně naivní svět.

13.10.2013 v 8:42 | Karma: 22,02 | Přečteno: 611x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Madisonský most na Žitném ostrově - fotoblog

Celosvětově známý film "Madisonské mosty" s Clint Eastwoodem a Meryl Streep v hlavních rolích byl natočen v roce 1995 podle stejnojmenné knihy Roberta Jamese Wallera vydané v roce 1992. Kdesi v madisonském okresu jižní Iowy existuje 7 mostů zakrytých střechami. Fotograf Robert Kincaid, který dodával snímky z různých zemí pro časopis National Geographic je představován hercem Clintem Eastwoodem. Ten byl i režisérem filmu. Jezdil za záběry ve starém pickupu značky Chevrolet. My jsme vyrazili autem na dovolenou směr Žitný ostrov na jižním Slovensku, kde protékají řeky Váh a Dunaj. Na místě jsme zjistili, že zde existuje jako památka zastřešený most u města Kolárovo na Malém Dunaji. Okamžitě jsem si vzpomněl na knížku i film - " Madisonské mosty. " Pochopitelně v titulku blogu je to jen přirovnání. Třeba se vám některé záběry budou líbit, a také někdy rádi navštívíte zajímavé místo. ( Když kliknete na některé snímky - tak se zvětší. )

14.9.2013 v 20:33 | Karma: 21,97 | Přečteno: 1092x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Budeme utíkat před neviditelnými sítěmi ?

V řadě zemí lidé citliví na elektromagnetické vlnění zůstávají ve svých bytech, které mají ochranu před neviditelným působení vln mobilních operátorů, wi-fi sítí a mnohých dalších vysílačů. Jiní lidé se už stěhují daleko od měst zasažených elekromagnetickým smogem - do lesů a hor. Odborníci tvrdí, že v současné době probíhá největší přírodovědný experimet na celém lidstvu. Bohužel tento pokus nikdo neřídí a nekontroluje. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje extrémní zvýšení počtu elektromagnetických vysílačů po roce 1997 za závažný faktor při vzniku rakovinných změn v lidském těle. Když přijdete do nemocnice, tak tam často bývá pokyn k vypnutí mobilních telefonů, aby jejich činnost nenarušila jemné funkce lékařských přístrojů, a tak zprostředkovaně i životy pacientů. V letadlech se také mají mobily vypnout se při startu a přistávání, aby nedošlo k ovlivnění elektroniky řízení a následné havárii. Bohužel si mnoho lidí neuvědomuje, že havárie s následky na naše zdraví a stavbu naší DNA právě neustále doslova probíhá - našimi těly. Pochopitelně je absurdní, aby mobilní operátoři vypnuli vysílače např. v noci, když jsme také závislí na přenosu informací. Musíme se smířit s tím, že naším tělem procházejí tisíce elektromagnetických vln různých frekvencí - od mobilních operátorů, vysílaček policie, armády, záchranné služby,taxíků i mnoha rozhlasových a televizních stanic vysílajících na zemi i ze satelitů.

30.6.2013 v 13:25 | Karma: 19,63 | Přečteno: 552x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:49

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

Pavel je pro odklad digitalizace stavebního řízení. Není důvod, tvrdí Bartoš

22. května 2024  15:53,  aktualizováno  17:42

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

Studentské eurovolby vyhrálo Spolu. Druhé místo obsadila Přísaha s Motoristy

22. května 2024  17:40

Ve studentských eurovolbách vyhrála koalice Spolu s 15,2 procenty hlasů. Před pěti lety u studentů...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...