Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč komerce ničí televizní pořady ?

Už dlouho se  diskutuje mezi lidmi o upadající úrovni české veřejnoprávní televize, které většina domácností přispívá každý měsíc koncesionářským poplatkem 135 Kč. To je za jeden rok 1620 Kč. Pan prezident uvažoval o jejich zrušení

 V roce 2012 platilo televizní poplatky údajně 3 miliony a 603 tisíc lidí a firem. Oproti předchozímu roku ubylo 18 000 evidovaných přijímačů a vznikla tak ztráta přibližně 22 miliónů korun.Od roku 2009 se stále snižuje počet plátců televizních poplatků.  Každý rok má Česká televize rozpočet přibližně kolem 7 miliard korun. Proto se snaží doplnit vedení České televize doplnit chybějící finanční prostředky i z jiných zdrojů. Například k řadě pořadů mohou diváci zasílat SMS se zvýšenou cenou např. při hlasování ve StarDance nebo v dalších soutěžích pořadech - Toulavá kamera, Objektiv a mnohých dalších.

Zakázaná reklama na ČT a sponzoring

I když se postupem času podařilo vytlačit klasickou reklamu z veřejnoprávní televize, tak se obcházením zákona vrací zpět v podobě tzv.sponzoringu, kdy se na obrazovce uvádí, které firmy a společnosti sponzorují jednotlivé pořady. V roce 2011 byla Česká televize varována, že vysílala reklamní bloky, i když zákon o omezení reklamy už vstoupil v platnost. Bohužel obcházení řady zákonů se v České republice v mnoha případech toleruje. Proto můžeme sledovat např. při taneční soutěži Stardance jméno velké banky, která pořad sponzoruje. Moderátorka Kostková vždy slovně zmiňuje firmu vyrábějící bižuterii pro tanečníky. Do toho se přidává na obrazovce jméno sponzorující plynárny a navíc i výrobce celosvětového alkoholického nápoje. Spektrum sponzorů je široké, ale peníze ze sponzoringu vedení televize pochopitelně vítá.

Znehodnocení úrovně pořadů

Bývalý generální ředitel české TV Nova  Dvořák se stal po výběrovém řízení generálním ředitelem České televize a přinesl si z komerční televize řadu návyků, které uplatňuje nevhodně i ve veřejnoprávní televizi.  Osobně se mi nelíbí neustálé vnucování nahrávek již odvysílaných pořadů České televize nahraných na DVD. Například velmi rozsáhlý a pro zákazníky finančně náročný seriál " Vyprávěj ". Nedovedu si představit, že takové "dílo" by si někdo pouštěl za dlouhých zimních večerů.

Konkrétní případ znehodnocení tanečního pořadu StarDance je vidět, když se podle podivných pravidel hodnocení  započítává pořadí v hlasování diváků pomocí SMS stejně jako pořadí odborné poroty. Proto je jen pro nezasvěcené překvapením, že do finále soutěže postoupil komik Lukáš Pavlásek, který se pohybuje po parketu velmi neobratně a vzbuzuje útrpnost poroty i většiny diváků. Když vypadl jeden z favoritů soutěže Leoš Mareš se skvělou profesionální tanečnicí, tak neovládl své emoce a rozplakal se zklamáním. Pak se rychle uklidnil a pohotově zhodnotil svůj neúspěch : " Ostatní dnes tančili lépe než my. A Lukáš Pavlásek byl vtipnější ! " Další týden byl vyřazen skvělý tanečník Patrik Banga s partnerkou.

fotogalerie : www.ceskatelevize.cz- StarDance

Bude zajímavé dnes v sobotu večer vidět, jak soutěž StarDance - skončí. Jestli zvítězí skutečně nejlepší pár, nebo nastane hlasovací fiasko, když televize chce získávat milióny korun na přilepšenou za drahé SMS. Sice byl zakoupen již hotový formát pořadu z Velké Británie, ale je bohužel komerčně deformovaný.

Stejné to bylo v nedávném pořadu Superstar na komerční televizi TV Nova, kde dokonce ve finále neměla odborná porota žádný vliv na výsledek. A tak rozhodly jen peníze za zaslané SMS. To bylo velmi smutné, když byla vyřazena skvělá absolventka konzervatoře s hlasem podobným Whitney Houston. Rozhoduje bohužel především zisk.

Jak už tady někdo napsal blog - z kvalitních filmových děl se stávají na komerčních televizích jen plakátovací plochy pro reklamu, ze které se financují. Tam to ale musíme při sledování filmů přetrpět, když neplatíme poplatky. Nikdo nám žádný film nepustí zadarmo.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Štorch | sobota 19.12.2015 17:40 | karma článku: 36,79 | přečteno: 2884x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Kolik bude českých medailí na OH v Soči ? Váš tip ?

Před každými olympijskými hrami odhadují odborné sportovní časopisy počty medailí, které by jednotlivé státy mohly získat. Nás ale nezajímá kolik medailí získá USA nebo Rusko, ale jak uspějí reprezentanti z naší malé České republiky. Časy pseudoamatérských sportovců už dávno skončily. Dnes už státy veřejně uvádějí částky přislíbené za získání medailí. Nestartují ryzí amatéři jak se marně pokoušel prosadit bývalý předseda mezinárodního olympijského výboru Avery Brundage, když diskvalifikoval rakouského lyžaře Karla Schranze pro ZOH 1972.

6.2.2014 v 22:26 | Karma: 14,77 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Tipnete si na finále Berdych a Federer v Melbourne ?

Roger Federer potvrdil, že ještě nepatří do starého železa a ve čtvrtfinále porazil velmi zkušeně Skota Andy Murraye - vítěze olympijských her v Londýně na Wimbledonu 2012. V minulém roce se Federer nedostal do žádného finále Grand Slamu. Do semifinále v Melbourne 2014 se zde poprvé v životě překvapivě dostal náš Tomáš Berdych. Porazil výše nasazeného Španěla Ferrera (3.), se kterým prohrál v Praze ve finále Davis-Cupu. Zdá se, že Tomáš (196 cm a 91 kg) má skvěle vyladěnou formu a narazí na tunaji jako nasazený č.7 na Švýcara polského původu Stanislase Wawrinku nasazeného v Melbourne jako č.8. (183 cm a 81 kg).

22.1.2014 v 22:53 | Karma: 13,85 | Přečteno: 402x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Díky za každé nové ráno - fotomatiné

Kdo si přečte slovní spojení - Díky za každé nové ráno - tak mu většinou naskočí název filmu z roku 1994 podle scénáře Haliny Pawlovské. Jiní znají stejnojmenou písničku v podání Hany Ulrychové a skupiny Javory, kterou si můžete pustit na konci blogu, pokud máte zapnutý zvuk na počítači. Po otevření tohoto blogu by vám měl zpívat Walda Matuška. Někteří lidé znají obdobný text písniřky - se stručnějším názvem " DÍKY " Díky za každé nové ráno, díky za každý nový den, díky za to - co už je za mnou jako těžký sen. Přidávám několik snímků z vlastních rán a dnů.

13.12.2013 v 9:10 | Karma: 21,95 | Přečteno: 1036x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Modrá je dobrá :-) fotomatiné

Častá otázka v časopisech bývá : "Která barva je vaše oblíbená ?" Každý z nás má nějakou barvu raději než jiné. Psychologové už sestavili zajímavé dotazníky, ve kterých lidé ucházející se o zaměstnání mají uvádět, kterým barvám a v jakém pořadí dávají přednost. Tam se ale není možné stylizovat podle potřeb podniku. Protože modrou barvu mám rád od dětských let, tak mne potěšil výběr nebesky modré barvy jako základního tématu fotomatiné. Jak zpívá Ondřej Hejma v pěkné písničce " Modrá je dobrá. " Modrá je planeta, kde můžeme žít ...

13.11.2013 v 8:45 | Karma: 19,68 | Přečteno: 603x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Zloděj bude sestavovat vládu ? Kleptokracie pokračuje ?

Ve Velké Británii odsoudili soudci za zneužívání poslaneckých náhrad několik poslanců parlamentu.Včetně člena konzervativní strany ze Sněmovny lordů Johna Taylora. Navíc nepoctivě nabyté finanční prostředky museli vrátit do státního rozpočtu. V České republice by bylo poslanců odsouzených za zneužívání náhrad mnohem více. Ale u nás si zákonodárci darovali takové zákony, podle kterých mohou beztrestně čerpat paušálně peníze např. na dopravu nebo bydlení. Nemusí dokládat, zda cestovali na jednání parlamentu nebo ne. Nikdo jim plat nesníží, když na jednání parlamentu nejsou přítomni bez omluvy. Nikdo ze soudců je neodsoudí. Jen morální odsouzení se jim dostává od občanů, jak se projevilo při předčasných volbách. Politologové už mluví o vyčerpané demokracii v České republice. Neúspěch ČSSD ve volbách lze také vysvětlit nedůvěryhodnými osobami v jejím vrcholném vedení. Majitel firmy Student Agency odmítl vozit české poslance zdarma jako to bylo zvykem u státních drah ČSD a aerolinií ČSA. Jeho firma není státní, tak proč by měla doplácet na poslance, kteří navíc dostávají mnohatisícové částky na dopravu, kterou stejně neplatí. Navíc používají někteří zdarma služební auta. Služební vozy poskytují často svým rodinným příslušníkům, jako např. bývalá předsedkyně poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Jako učitel jsem zažil, že dítě na školu v přírodě přivezl služební vůz ministra zemědělství, ale bez ministra. Pak nemají občanům chybět peníze na důchody, školství, zdravotnictví... Někteří poslanci vedle svého vysokého platu také pobírají tučné statisícové odměny navíc, když jsou jmenováni např. do dozorčích rad zdravotních pojišťoven. Těm pak chybí miliony korun na finanční úhrady výkonů lékařů - např. stomatologům na běžné amalgamové plomby občanů.

12.11.2013 v 14:55 | Karma: 47,85 | Přečteno: 16022x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Policistu, který opilý zaklekl 19letou dívku, propustili. Partnerka je mimo službu

16. května 2024  9:22,  aktualizováno  9:29

Policista, který v únoru uniformovaný v opilosti na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Operace trvala pět hodin

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  9:26

Aktualizujeme Stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ministr obrany...

Policie hledá muže z Teplicka, odstavil služební auto a zmizel

16. května 2024  9:09

Na Teplicku se rozjela velká pátrací akce po pohřešovaném muži, který v úterý zanechal své služební...

Slunečno a teplo se na pár dní loučí. O víkendu přijdou přeháňky i bouřky

16. května 2024  7:18

Podle předpovědi počasí má být na většině území ČR slunečno a teplo. Nicméně déšť nebo přeháňky ve...