Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč komerce ničí televizní pořady ?

Už dlouho se  diskutuje mezi lidmi o upadající úrovni české veřejnoprávní televize, které většina domácností přispívá každý měsíc koncesionářským poplatkem 135 Kč. To je za jeden rok 1620 Kč. Pan prezident uvažoval o jejich zrušení

 V roce 2012 platilo televizní poplatky údajně 3 miliony a 603 tisíc lidí a firem. Oproti předchozímu roku ubylo 18 000 evidovaných přijímačů a vznikla tak ztráta přibližně 22 miliónů korun.Od roku 2009 se stále snižuje počet plátců televizních poplatků.  Každý rok má Česká televize rozpočet přibližně kolem 7 miliard korun. Proto se snaží doplnit vedení České televize doplnit chybějící finanční prostředky i z jiných zdrojů. Například k řadě pořadů mohou diváci zasílat SMS se zvýšenou cenou např. při hlasování ve StarDance nebo v dalších soutěžích pořadech - Toulavá kamera, Objektiv a mnohých dalších.

Zakázaná reklama na ČT a sponzoring

I když se postupem času podařilo vytlačit klasickou reklamu z veřejnoprávní televize, tak se obcházením zákona vrací zpět v podobě tzv.sponzoringu, kdy se na obrazovce uvádí, které firmy a společnosti sponzorují jednotlivé pořady. V roce 2011 byla Česká televize varována, že vysílala reklamní bloky, i když zákon o omezení reklamy už vstoupil v platnost. Bohužel obcházení řady zákonů se v České republice v mnoha případech toleruje. Proto můžeme sledovat např. při taneční soutěži Stardance jméno velké banky, která pořad sponzoruje. Moderátorka Kostková vždy slovně zmiňuje firmu vyrábějící bižuterii pro tanečníky. Do toho se přidává na obrazovce jméno sponzorující plynárny a navíc i výrobce celosvětového alkoholického nápoje. Spektrum sponzorů je široké, ale peníze ze sponzoringu vedení televize pochopitelně vítá.

Znehodnocení úrovně pořadů

Bývalý generální ředitel české TV Nova  Dvořák se stal po výběrovém řízení generálním ředitelem České televize a přinesl si z komerční televize řadu návyků, které uplatňuje nevhodně i ve veřejnoprávní televizi.  Osobně se mi nelíbí neustálé vnucování nahrávek již odvysílaných pořadů České televize nahraných na DVD. Například velmi rozsáhlý a pro zákazníky finančně náročný seriál " Vyprávěj ". Nedovedu si představit, že takové "dílo" by si někdo pouštěl za dlouhých zimních večerů.

Konkrétní případ znehodnocení tanečního pořadu StarDance je vidět, když se podle podivných pravidel hodnocení  započítává pořadí v hlasování diváků pomocí SMS stejně jako pořadí odborné poroty. Proto je jen pro nezasvěcené překvapením, že do finále soutěže postoupil komik Lukáš Pavlásek, který se pohybuje po parketu velmi neobratně a vzbuzuje útrpnost poroty i většiny diváků. Když vypadl jeden z favoritů soutěže Leoš Mareš se skvělou profesionální tanečnicí, tak neovládl své emoce a rozplakal se zklamáním. Pak se rychle uklidnil a pohotově zhodnotil svůj neúspěch : " Ostatní dnes tančili lépe než my. A Lukáš Pavlásek byl vtipnější ! " Další týden byl vyřazen skvělý tanečník Patrik Banga s partnerkou.

fotogalerie : www.ceskatelevize.cz- StarDance

Bude zajímavé dnes v sobotu večer vidět, jak soutěž StarDance - skončí. Jestli zvítězí skutečně nejlepší pár, nebo nastane hlasovací fiasko, když televize chce získávat milióny korun na přilepšenou za drahé SMS. Sice byl zakoupen již hotový formát pořadu z Velké Británie, ale je bohužel komerčně deformovaný.

Stejné to bylo v nedávném pořadu Superstar na komerční televizi TV Nova, kde dokonce ve finále neměla odborná porota žádný vliv na výsledek. A tak rozhodly jen peníze za zaslané SMS. To bylo velmi smutné, když byla vyřazena skvělá absolventka konzervatoře s hlasem podobným Whitney Houston. Rozhoduje bohužel především zisk.

Jak už tady někdo napsal blog - z kvalitních filmových děl se stávají na komerčních televizích jen plakátovací plochy pro reklamu, ze které se financují. Tam to ale musíme při sledování filmů přetrpět, když neplatíme poplatky. Nikdo nám žádný film nepustí zadarmo.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Štorch | sobota 19.12.2015 17:40 | karma článku: 36,79 | přečteno: 2884x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Vánoční zvyklosti - fotomatiné

V Čechách máme některé vánoční zvyky jiné než na Moravě a jinde. A v jiných zemích mají některé zvyklosti stejné a podobné - jako u nás. Třeba katolickou mši o půlnoci na Štědrý den mají v Itálii, Německu ve Francii a jiných zemích. V Itálii nosí dětem dárky čarodějnice Bafana a v Německu Christkind. Naštěstí se u nás Santa Claus neprosadil. Přidávám jen několik snímků z let, kdy v Česku ještě byly Vánoce bílé. Z mého prvního snímku nechal udělat starosta jednoho městečka vánoční pohlednice s nákladem několika tisíc. To mne potěšilo. Tradici vytváření vánočních Betlémů založil už v roce 1223 řeholník sv. František z Assisi.  

13.12.2014 v 10:21 | Karma: 22,65 | Přečteno: 790x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Okna ve fotomatiné

Když lidé opouštěli jeskyně, tak si začali do chatrčí a domků okny pouštět denní světlo. I když jurty nebo iglú mimo vchodu  a malého stropního otvoru prakticky okna nemají. Nyní v našich umělých jeskyních máme oken více než dost. Ale zase některé prosklené budovy s klimatizací otevíratelná okna nemají. Naše objektivy fotoaparátů jsou okna do světa v okolí. A nemusí to být jen okny.

13.11.2014 v 10:01 | Karma: 20,71 | Přečteno: 418x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Barvy života - fotomatiné

Život naštěstí u nás v Česku není šedivý a nudný, ale barevný a mnohotvárný. Kdysi jsem se pohyboval v jedné azijské poušti a tam byl převážně jen žluto-bílý či občas šedý písek při teplotách nad 40°C ve stínu a na slunci bylo přes 60°C. A zeleň tam byla velmi vzácná. U nás máme zeleno kam se podíváme, jen občas zbudujeme ve městech asfaltovo-betonové džungle. Naštěstí zahradní architekti a projektanti plánují leso-parky i na velká sídliště Tak přidávám pár snímků barevného života v našem městě i jinde.

13.10.2014 v 9:35 | Karma: 20,35 | Přečteno: 412x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Cestovky mají turisty za ovce

Pochopitelně neplatí to pro všechny cestovní kanceláře, ale jen pro ty, které zatím nebudu jmenovat. Tak jsem si spočítal, že letecký zájezd by nás s přestupy do Chorvatska časově vyšel téměř stejně, jako cesta autobusem. Finančně by byl ale mnohem dražší. Těšili jsme se, že nastoupíme v místě bydliště do autobusu a vystoupíme za 14 hodin u moře před penzionem. Stejně tak jsme předpokládali, že to bude při cestě zpět. To byl ale náš veliký omyl. Zajistili jsme si zájezd u cestovní kanceláře, která má centrálu v blízkém městě. Dostali jsme instrukce na cestu, že si máme vzít s sebou ručníky a toaletní papír, který v penzionu údajně nedostaneme. Trochu nás to překvapilo, ale budiž. Příjezd na místo byl takticky uveden v písemných pokynech "v dopoledních hodinách" - což je velmi široké určení času. Cestovka XYZ vyložila rodiny s malými dětmi do chladné tmy (15°C) ve 4 hodiny ráno před hotelem u moře - a doprovod v autobuse nezajímalo, že nemají kde hlavu složit, protože nástup na ubytování byl podle písemných instrukcí - až po úklidu pokojů od 14-ti hodin. To nám připadalo od cestovní kanceláře opravdu bezohledné. Venku bylo citelné chladno, ale naštěstí nepršelo. My jsme pokračovali v jízdě busem podél pobřeží Jadranu dále a jiní turisté postupně vystupovali v dalších městech. Někteří museli dojít s těžkými kufry téměř kilometr do hotelu, protože řidiči autobusu nebyli ochotni sjet z Jadranské magistrály do města. Pomalu svítalo a už jsme se mohli kochat pohledem na moře, které kdysi patřilo k Rakousku-Uhersku. Na místo jsme sice přijeli po 18-ti hodinách cesty, ale nebyla započítána 1 hodina zpoždění již na odjezdu. Ale ta hodina se ještě dá tolerovat při současném stavu českých silnic a hustotě dopravy.

21.9.2014 v 23:25 | Karma: 22,04 | Přečteno: 1336x | Diskuse| Cestování

Miroslav Štorch

Zářící září nejen na moři

Jazykovědci zkoumají původ a vývoj slov a údajně jméno měsíce září pochází ze staročeského označení tohoto měsíce zářuj, což znamená za-říje; se slovem zářit má hodně společného. My přece nemusíme vědcům bezvýhradně všechno věřit. Čeští vlastenci chtěli v době národního obrození odstranit z češtiny cizí slova - mezi jinými i germanismy v názvech měsíců. Na Slovensku ale běžně používají ze západní Evropy převzatý august a u nás máme hezký srpen. Oni mají september a my září. Slovensko jistě nechtělo používat cizí maďarské názvy měsíců, když bylo zváno Horní Uhry. Pro mne je měsíc září spojen se zářícím podzimním sluníčkem, které nepálí, ale příjemně hřeje. Období zvané také indiánské léto. Už začínají ze stromů padat usychající listy a do listopadu je ještě daleko. Jak zpívá Karel Gott v jedné starší písničce :" Čas je jako spiklenec - květen, červen, červenec - září zááářííí ...

19.9.2014 v 18:45 | Karma: 18,55 | Přečteno: 497x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Macronův evropský bolehlav. Kampaň mu ničí násilnosti, Le Penová z toho tyje

22. května 2024

Premium Blížící se volby do Evropského parlamentu budou varovným signálem pro Emmanuela Macrona, jeho...

Vláda má jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  16:55

Přímý přenos Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Malého cyklistu zabilo na přechodu auto. Odvolací soud zmírnil řidičce trest

22. května 2024  16:48

Nešťastná shoda okolností připravila o život čtrnáctiletého chlapce ve Zbraslavi na Brněnsku. Loni...

Nová Buča? Na ulicích Vovčansku leží těla civilistů, ukazují záběry z dronu

22. května 2024  16:35

Ukrajinci zveřejnili nové video z Vovčansku v Charkovské oblasti, na němž na ulicích města leží...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!