Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jistě, pane premiére-medailí mohlo být více.

Kdyby ale nedošlo k rozdělení Československa na Česko a Slovensko ! Prostým součtem českých medailí na 24.místě (3-3-0) a slovenských na 25.místě (3-2-1) by se naše z roku 1918 uměle sbratřené národy posunuly na 13.místo před Jamajku. Kdysi se dokonce uvažovalo o vytvoření  federace Československa a Polska.  Prognostici ve Sport Illustrated předpovídali Česku 8 medailí a  zlato na olympijských hrách Barboře Špotákové i Štěpánce Hilgertové.  Ale Štěpánce uplavala medaile v pekingském kanálu, když jela část trati dnem lodi vzhůru. Ale nebyla vzteklá a na konci trati přátelsky zamávala divákům. Dvojnásobná olympijská vítězka je prostě formát. Kdysi jsem zachraňoval jako potápěč vodní slalomáře na trati ve Špindlerově mlýně, když se nemohli na lodi otočit eskymáckým obratem a hlavou a tělem tloukli do kamenů na dně. Někdy tam jde o život, i když máte přilbu na hlavě.

Jezdce Svobodu málem zalehl koník, medaile nebude :-(agentura

Olympijská loterie

Ve sportu ovlivňuje výsledky tolik faktorů, že stačí jen jedna nepatrná chyba a předpokládaný výsledek se nedostaví ani u největších favoritů. Někteří onemocní nebo se zraní na OH.  Někdo se špatně vyspí nebo něco špatného sní. Jiný se naštve a ztratí koncentraci. Někomu zafouká při jeho jízdě vítr proti a soupeřům při kvalifikaci vítr pomáhá do zad a mnoho jiných vlivů – „ovlivní “ výsledek.

Prognostici v USA přesně trefili a naši fanoušci očekávali stříbrnou medaili ve vodním slalomu Štěpánka a Volfa. Trochu jsme ale doufali i ve zlatou.Také předpověď stříbrné medaile ve skifu Synka přesně vyšla. Naše skifařka Knapková nebyla v předpovědích uváděna a bohužel také medaili nezískala. Naštěstí se nenaplnila předpověď, že Kateřina Emmons-Kůrková získá jen bronzovou medaili jako na OH 2004. Pro naši malou zem vyhrála první den hned první zlatou medaili ve střelbě vzduchovou puškou na 10 m, kde jasnou favoritkou byla domácí Číňanka, která celou sezónu byla suverénkou, ale na OH psychicky selhala a nezískala ani medaili.

Později se ale Číňanka zklidnila a ve střelbě malorážkou  na 50 m získal zlato a naše „zlatá“ Kateřina byla ještě navíc „postříbřena“. Česko získalo zlato navíc díky velké koncentraci Davida Kosteleckého, který ve finále celosvětové soutěže  neminul ani jeden z  25 velmi rychle letících terčů do různých směrů. Před takovým výkonem v silném dešti je třeba smeknout. Bohužel díky televizním přenosům neměli střelci nad sebou střechu, přes kterou by nebylo střelce dobře vidět. Byl to ale krásný pohled, když si z radostné únavy náš David po závodě lehnul do velké louže vody a spokojeně odpočíval, protože porazil ruského Goliáše – olympijského vítěze  z Řecka 2004 Alipova. Získal zlato a naše „zlatá“ Kateřina byla ještě navíc „postříbřena“.

Kdysi jsem roku 1982 v Řecku vystoupil na pohoří Olymp a potkal jsem tam bohyni vítězství Níké. Řekla mi, že český diskař Janda-Suk oživil starověkou tradici hodu diskem s otočkou, a tak olympští bohové přejí českým vrhačům-diskařům a oštěpařům. Na olympijských hrách vyhrála Dana Zátopková, Olga Fikotová, Ludvík Daněk – a bohyně předpovídala, že tehdy 16-ti letý mladík Železný třikrát vyhraje na olympijských hrách a jedna malá-tehdy jednoroční holčička Barbora z Jablonce nad Nisou také třikrát získá zlato na olympiádě s pomocí bohů. Na její oslavu budou skládány i písně. http://kultura.idnes.cz/multimedia.asp?m=a&styl=&c=A080828_143751_hudba_kot&r=hudba&idAudio=080828135440307

Jen je třeba uznávat a uctívat olympskou bohyni vítězství Níké.Když jsem v Pekingu viděl, že Bára Špotáková má na sobě tretry NIKE, tak mi bylo jasné, že vyhrála – jak sama říkala – díky neznámému atletickému bohu. Ale my zasvěcení víme, že to byla bohyně :-)

 

Velká překvapení olympiády

Vedle očekávaných vítězství v plavání Phelpse, Bolta a Isinbajevové ve skoku o tyči se ale neočekávalo, že budou padat světové rekordy při každém jejich startu. Jen Phelps, který získal více zlatých medailí než  Česko a Slovensko dohromady si „dovolil“ jednou nepřekonat světový rekord. Roman Šebrle nejel na olympiádu jako favorit, ale prognóza z USA mu přisoudila možnou bronzovou medaili. Bohužel soupeři byli opravdu lepší. Kdyby nepršelo, tak by možná padl i Šebrleho světový rekord, když Clay zkazil skok vysoký.Manžel naší střelkyně Kateřiny Emmons přišel o zlatou medaili malou chybou při posledním výstřelu.Stejně jako o zlato při OH v Athénách 2004.  Šokovala také prohra suverénky Vlašičové z Chorvatska ve skoku vysokém, protože dlouhou řadu závodů neprohrála. Nakonec o zlatou medaili přišla při stejném výkonu 205 cm o jediný pokus s Belgičankou Hellebautovou na poslední výšce. Jak málo stačí k překvapivé prohře.Nikdo nená nic jistého. Štafety mužů i žen USA na 4x100 m zkazily předávky a nepostoupily do finále. To se opravdu nečekalo. Aby jim to nebylo líto, tak nepostoupily do finále ani favoritky sprinterky z Jamajky, když opět selhaly na předávce.Také jsem kdysi běhal sprinterské štafety a občas někdo někomu z týmu utekl mimo předávací územíL Občas upadne i předávací kolík jako na olympiádě, a veškeré roky přípravy jsou vniveč. Ale to je sport pane premiére. Nelze plánovat medaile podle množství investovaných peněz. To není průmyslová výroba. Velká Británie sice získala 19 zlatých,13 stříbrných a 15 bronzových medailí-ale na počet obyvatel to bylo jen nepatrně více než Česko. Američané předpovídali, že USA bude mít celkově více medailí než Čína, ale domácí závodníci zvítězí v počtu zlatých medailí. Tato prognóza vyšla přesně. Čechům předpovídali ještě bronzovou medaili pětibojaře Svobody, ale toho bohužel o medaili možná i zlatou připravil neposlušný kůň (foto).

V prognózách měl získat bronzovou medaili zápasník Švec, ale ten se smůlou, kteráse lepí na paty nepostoupil do boje ani o 3.místo. Buďme rádi za vše co naši sportovci získali a podpořili trochu naši národní hrdost.

Podívejte se, jak se líbilo první den panu premiérovi ve škole. O medailích tam už nemluvil. Pan profesor Klaus ho umlčel.

http://www.stream.cz/video/17/134030-je-nas-pet-aneb-obnazena-pozadi-topolankuv-hrozny-sen-o-prvnim-skolnim-dnu

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Štorch | úterý 2.9.2008 14:30 | karma článku: 19,51 | přečteno: 5793x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...