Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hrnečku vař - fotomatiné

Nejvíce energie na vaření má naše denní hvězda Slunce. Parabolická zrcadla umožňují ze sluneční energie dosáhnout teplotu varu i v hrncích uprostřed afrických pouští a stepí, kde není dost dřeva. U nás doma používáme buď elektrické vařiče nebo plynové hořáky. Kdo topí ve sporáku dřevem nebo uhlím, tak tam je také uložená sluneční energie. Jedinou výjimkou je elektřina z jaderných elektráren. Pohyb větru pro větrné elektrárny má také na svědomí Slunce. Při hurikánech, tajfunech, tornádech a vichřicích je pohybové enegie ve vzduchu až moc. Slunce nám vaří počasí. Slunce má na povrchu teplotu přes 5500 °C a je více než 150 miliónů kilometrů daleko. Je 109 x větší než Země a má přes 1,39 miliónu kilometrů v průměru. Povrch  Měsíce dokáže sluneční záření ohřát až nad 120 °C a my jsme si u nás v Česku před několika dny užili vedra nad 30 °C ve stínu. To jsme se také trochu vařili ve vlastní šťávě. Do toho se doma rozhodlo - udělat hrnečku vař - a z jahodové sklizně zavařit dobré džemy ( jamy ). Tak přidávám pár snímků z vaření u nás , protože z kosmu vlastní fotografie vaření atmosféry nemám.

Slunce vaří počasí v našem hrnci - hurikán Floyd v roce 1999Foto : free-wikipedie

Díky slunci všechno roste a kvete

 

 

 

 

Díky slunci máme co sklízet

 

 

 

 

Rychle opláchnout 

 

 

 

 

A hned  hrnečku vař

 

 

 

 

 Aby hrneček nepřetekl jako v pohádce - vaříme duo

 

 

 

Aby vařená jahodová kaše nebyla všude - tak tu nevařenou uložíme do mrazáku jako jahodovou dřeň na zimu.  Ale zatím neznám žádnou pohádku - " Mrazáku mraž. "  A tak zvonec a pohádky je konec.

 

Hudební příloha z roku 1968 - písnička "Hrnečku vař "  The Rebels

Autor: Miroslav Štorch | pátek 13.6.2014 7:24 | karma článku: 19,68 | přečteno: 610x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Kolik bude českých medailí na OH v Soči ? Váš tip ?

Před každými olympijskými hrami odhadují odborné sportovní časopisy počty medailí, které by jednotlivé státy mohly získat. Nás ale nezajímá kolik medailí získá USA nebo Rusko, ale jak uspějí reprezentanti z naší malé České republiky. Časy pseudoamatérských sportovců už dávno skončily. Dnes už státy veřejně uvádějí částky přislíbené za získání medailí. Nestartují ryzí amatéři jak se marně pokoušel prosadit bývalý předseda mezinárodního olympijského výboru Avery Brundage, když diskvalifikoval rakouského lyžaře Karla Schranze pro ZOH 1972.

6.2.2014 v 22:26 | Karma: 14,77 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Tipnete si na finále Berdych a Federer v Melbourne ?

Roger Federer potvrdil, že ještě nepatří do starého železa a ve čtvrtfinále porazil velmi zkušeně Skota Andy Murraye - vítěze olympijských her v Londýně na Wimbledonu 2012. V minulém roce se Federer nedostal do žádného finále Grand Slamu. Do semifinále v Melbourne 2014 se zde poprvé v životě překvapivě dostal náš Tomáš Berdych. Porazil výše nasazeného Španěla Ferrera (3.), se kterým prohrál v Praze ve finále Davis-Cupu. Zdá se, že Tomáš (196 cm a 91 kg) má skvěle vyladěnou formu a narazí na tunaji jako nasazený č.7 na Švýcara polského původu Stanislase Wawrinku nasazeného v Melbourne jako č.8. (183 cm a 81 kg).

22.1.2014 v 22:53 | Karma: 13,85 | Přečteno: 402x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Díky za každé nové ráno - fotomatiné

Kdo si přečte slovní spojení - Díky za každé nové ráno - tak mu většinou naskočí název filmu z roku 1994 podle scénáře Haliny Pawlovské. Jiní znají stejnojmenou písničku v podání Hany Ulrychové a skupiny Javory, kterou si můžete pustit na konci blogu, pokud máte zapnutý zvuk na počítači. Po otevření tohoto blogu by vám měl zpívat Walda Matuška. Někteří lidé znají obdobný text písniřky - se stručnějším názvem " DÍKY " Díky za každé nové ráno, díky za každý nový den, díky za to - co už je za mnou jako těžký sen. Přidávám několik snímků z vlastních rán a dnů.

13.12.2013 v 9:10 | Karma: 21,95 | Přečteno: 1036x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Modrá je dobrá :-) fotomatiné

Častá otázka v časopisech bývá : "Která barva je vaše oblíbená ?" Každý z nás má nějakou barvu raději než jiné. Psychologové už sestavili zajímavé dotazníky, ve kterých lidé ucházející se o zaměstnání mají uvádět, kterým barvám a v jakém pořadí dávají přednost. Tam se ale není možné stylizovat podle potřeb podniku. Protože modrou barvu mám rád od dětských let, tak mne potěšil výběr nebesky modré barvy jako základního tématu fotomatiné. Jak zpívá Ondřej Hejma v pěkné písničce " Modrá je dobrá. " Modrá je planeta, kde můžeme žít ...

13.11.2013 v 8:45 | Karma: 19,68 | Přečteno: 603x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Zloděj bude sestavovat vládu ? Kleptokracie pokračuje ?

Ve Velké Británii odsoudili soudci za zneužívání poslaneckých náhrad několik poslanců parlamentu.Včetně člena konzervativní strany ze Sněmovny lordů Johna Taylora. Navíc nepoctivě nabyté finanční prostředky museli vrátit do státního rozpočtu. V České republice by bylo poslanců odsouzených za zneužívání náhrad mnohem více. Ale u nás si zákonodárci darovali takové zákony, podle kterých mohou beztrestně čerpat paušálně peníze např. na dopravu nebo bydlení. Nemusí dokládat, zda cestovali na jednání parlamentu nebo ne. Nikdo jim plat nesníží, když na jednání parlamentu nejsou přítomni bez omluvy. Nikdo ze soudců je neodsoudí. Jen morální odsouzení se jim dostává od občanů, jak se projevilo při předčasných volbách. Politologové už mluví o vyčerpané demokracii v České republice. Neúspěch ČSSD ve volbách lze také vysvětlit nedůvěryhodnými osobami v jejím vrcholném vedení. Majitel firmy Student Agency odmítl vozit české poslance zdarma jako to bylo zvykem u státních drah ČSD a aerolinií ČSA. Jeho firma není státní, tak proč by měla doplácet na poslance, kteří navíc dostávají mnohatisícové částky na dopravu, kterou stejně neplatí. Navíc používají někteří zdarma služební auta. Služební vozy poskytují často svým rodinným příslušníkům, jako např. bývalá předsedkyně poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Jako učitel jsem zažil, že dítě na školu v přírodě přivezl služební vůz ministra zemědělství, ale bez ministra. Pak nemají občanům chybět peníze na důchody, školství, zdravotnictví... Někteří poslanci vedle svého vysokého platu také pobírají tučné statisícové odměny navíc, když jsou jmenováni např. do dozorčích rad zdravotních pojišťoven. Těm pak chybí miliony korun na finanční úhrady výkonů lékařů - např. stomatologům na běžné amalgamové plomby občanů.

12.11.2013 v 14:55 | Karma: 47,85 | Přečteno: 16022x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Auto vyjelo ze silnice a srazilo tři chodce. Žena zemřela, dvě děti jsou zraněné

2. května 2024  16:40

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  16:34

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Budoucí ministr Tuleja v problémech? Publikoval v pochybných vědeckých časopisech

2. května 2024  13:57,  aktualizováno  16:23

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!