Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česko - zdivočelá země - lichvou a hazardem

Civilizované země mají stanovená maxima zisku u spotřebitelských úvěrů např. na 15% ve Švýcarsku. V Česku nejsou výjimkou zisky některých úvěrových společností řádově v tisících procentech. Bohužel jim to umožňují nesametově špatné zákony. Ty byly  vytvořeny po sametové revoluci našimi zákonodárci, kteří nemají dostatečnou empatii, aby pochopili obtížnou situaci dolních desetimiliónů občanů. Za I.republiky byla soudy v Československu postihována lichva , která je definována obecně jako závazek nepřiměřený k zisku závazkem získaným. Nejčastějším příkladem jsou půjčky s velkými nebo dokonce obrovskými úroky, třeba i 100 % za každý den. V naší zdivočelé zemi tak zákonodárci legalizovali činnosti, které dříve byly trestnými činy. Od lichvy počínaje a povolením hazardu konče. Řada současných poslanců a politiků vystudovala práva na nechvalně známé plzeňské fakultě. Ale není to jen otázka vzdělání, ale zejména - a to především, etiky. Nepoučili jsme se ze zkušeností z USA, kde je městem hříchu a hazardu především Las Vegas a několik málo povolených casin. Nebereme si příklad ze současného Ruska, kde byly hazardní hry zákonem vytlačeny jen do několika málo vyhrazených měst. Hlavní město Moskva mezi ně nepatří. Nelze pochopitelně úplně zabránit nelegálním hernám , ale proč má v současnosti malá Česká republika nejvyšší počet výherních automatů v přepočtu na množství občanů - na světě ? Protože úmyslně nedokonalé zákony to umožňují. Některé exekutorské firmy sponzorují politické strany, jejichž zástupci v parlamentu a senátu pak vytvářejí zákony, které jsou výhodné především pro tyto firmy, ale rozhodně ne pro občany.  ( www.rencin.cz )

Bez komentáře .....foto :cs.electionsmeter.com

Česká republika je přední ve světě nejen v množství vypitého alkoholu, ale i v počtu instalovaných hracích automatů. Bohužel, následkem je 400 tisíc gamblerů, kteří se zadlužují u bankovních domů i u dalších lichvářských firem. Je odhadováno narušení života v rodinách u více než 1,5 miliónu našich občanů. Dílčí vyhlášky zakazující hazard v malých městech, jsou však málo účinné, protože gambleři pak odjíždějí do jiných měst, kde  hrací automaty a kasina jsou dostupné. Dříve trestná činnost je nyní zákony tolerována. 

Kdo vytváří zákony  ?

Když se některý zákon tzv. nepovede, tak se poslancům ani nesníží plat. Ani nejsou jinak postihováni. Případně se časem zákon  opraví novelou zákona. Jestliže  dělník v továrně vyrobí zmetky, tak  má menší příjmy a často přijde i o prémie. U poslanců a senátorů k tomu nedochází. Často si sami sobě odsouhlasí vyšší příjmy i odměny. Bohužel pak někteří poslanci ještě vypouštějí výroky typu - že podnikatelé jsou parazité.  Nebo že v noci pracují jen zloději a prostitutky. Nějak zapomněli na tisíce lidí na nočních směnách, lékaře, pekaře, hasiče, policisty, recepční, vychovatele, strojvedoucí ...  Korunu tomu nasadila poslankyně, která prohlásila, že důchodci si zvyknou na nižší důchody a životní úroveň, protože prožili válku. Její výroky jsou neuvěřitelné a chybí tam nejen základní znalosti z matematiky, ale především nedostatek etického a sociálního cítění. Lobisté ovlivňují poslance při vytváření zákonů, a tak zákony vyhovují především finančně silným zájmovým skupinám a ne dolním desetimiliónům občanů, kteří je zvolili za své zástupce. To je zneužití mandátu. Někteří poslanci jsou prokázanými zločinci a sedí již ve vězení. Jiný schvaloval například církevní restituce, i když se vědělo, že má za úplatky nastoupit do vězení. A někteří uprchli do zahraničí a tvrdí např. v SMS, že se změnil ve strom, aby se zamaskoval. Cosi shnilého a zdivočelého je v naší společné malé  zemi.

Kdo nejvíce kontroluje ?

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) nemá dostatečné kompetence na kontrolu hospodaření parlamentu nebo senátu. Nakonec i bývalý prezident NKÚ byl odsouzen za plýtvání veřejnými prostředky a později omilostněn díky poslední amnestii. Ombudsman - jako veřejný ochránce práv, je mimosoudní kontrolní úřad, který je státem pověřen k řešení stížnosti jednotlivců na jednání veřejné správy. Bohužel, je to jen malá kapka v moři. 

Nové občanské fórum ?

Domnívám se, že nestačí jen nadávat na špatné zákony v rodinách, na pracovištích nebo v klasických českých hospodách. Bylo by vhodné vytvořit kontrolní orgán, který by měl od občanů mandát kontrolovat naše zastupitele, protože už nezastupují zájmy nás občanů.  Ve starověkém Římě to byli tribunové lidu. Již tenkrát římští patricijští senátoři sledovali především své vlastní zájmy a výhody vyplývající z funkcí. V historických dokumentech je zachyceno, že i slavný Cézar uplácel senátory. Jak skončil, všichni víme.

Naštěstí Ústavní soud v poslední době začíná úspěšněji fungovat a mění některé chyby v zákonech a pokouší se omezit i hazardní hry. Doufejme, že ty nejkřiklavější chyby v zákonech budou časem napraveny. Některé škody, vzniklé na základě špatných zákonů se ale nepodaří napravit již nikdy.

Jak říkal údajně Tomáš Baťa : " Neexistuje ekonomická krize, ale především morální krize.

Autor: Miroslav Štorch | čtvrtek 16.5.2013 13:01 | karma článku: 45,11 | přečteno: 7638x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Socialista Paroubek má u mne vroubek

Bývalý ekonom Restaurací a jídelen (RaJ) v Praze si chtěl zařídit život jako v ráji. Od 18-ti let byl členem Socialistické strany Československa, která byla doplňkovou povolenou stranou v Národní frontě. Členství ukončil v roce 1986. Od roku 1989 byl členem ČSSD. Prošel několika politickými funkcemi od náměstka primátora Hlavního města Prahy až na ministra pro místní rozvoj. V sociální demokracii dosáhl nejvyššího postu předsedy a dostal se až na místo premiéra, když skončil pro finanční aféru Stanislav Gross také z ČSSD. Ve vysoké funkci mimo jiné odpouštěl miliónové daňové dluhy svým známým a přátelům. Nám řadovým občanům finanční úřad neodpustí ani několik stokorun v daňovém přiznání. Pro mne se stal nespolehlivým politikem nejen svou socialistickou stranickou minulostí, ale i osobním životem, kdy stárnoucí manželku opustil pro mladší překladatelku.Udělal to podobně jako dřívější premiér za ODS. Stal se i populární osobností komiksu o jeho osobě a nové manželce. V osobních rozhovorech údajně tvrdil, že se cítí být předurčen pro vedoucí úlohy v naší společnosti. Takových politiků je hodně, kteří se cítí být předurčeni a ve volbách jsou doslova vyvoleni. Známý byl jeho výrok, kdy se chlubil jaký plat má ve statisících jako předseda ČSSD. Ptal se tehdy novinářů . " Kdo z Vás to má ? " To byl velký projev jeho emoční inteligence.

23.5.2014 v 22:51 | Karma: 22,13 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politika

Miroslav Štorch

Máchův Máj u nás - fotomatiné

Karel Hynek Mácha vydal svoji báseň " Máj " sám vlastním nákladem 23.dubna 1836 v počtu 600 kusů. Výtisky byly údajně rychle rozebrány. Literární kritiky J.K.Tyla a dalších nebyly v době vydání příliš příznivé a obviňovaly Máchu z napodobování Byrona. Ale v roce 1912 vytvořil sochu K.H.Máchy pro Petřínské sady Josef Václav Myslbek.Smutný a tragický je i příběh krátkého Máchova života. V roce 1836 Ignác ( počeštěné jméno Hynek ) Mácha ukončil studium práv na univerzitě v Praze. Odešel pracovat do Litoměřic jako koncipient. Za necelých 200 dní od vydání Máje umírá Mácha 6.listopadu 1836 v Litoměřicích na slabší formu cholery - dva dny před plánovaným termínem svatby s Eleonorou ( Lori ) Šonkovou. Stačil ještě 16. října 1836 v Praze vidět ji a svého syna Ludvíka, který ale zemřel za necelý rok. Matka jeho syna se později vdala a zemřela až v roce 1891 v Praze. Přežila Máchu o 55 let.

13.5.2014 v 7:13 | Karma: 18,69 | Přečteno: 455x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Europoslanci - daňoví podvodníci

Tak budeme volit zase české europoslance. Předpokládaná volební účast bude asi opět nízká. Většina našich občanů téměř nezná naše zástupce v Evropském parlamentu, až na několik výjimek. Naše zájmy měl hájit bývalý neúspěšný ředitel komerční televize, za kterého musel Český stát zaplatit po arbitráži 10 miliard korun. To bylo téměř 1000 korun na každého občana včetně kojenců. Pak mu na vysoký plat europoslance přispívali všichni občané ze států sdružených v Evropské unii. Další česká europoslankyně bývala ředitelkou neúspěšné Bobovize a snažila se tam neúspěšně hájit suverenitu České republiky. Jiného českého europoslanece natočily zahraniční televize jak při jednáních v Bruselu usnul v zasedací místnosti. Domnívám se, že je třeba volit za české zástupce do Europarlamentu přece jen mladší a odborně zdatné kádry.Britský člen Evropského parlamentu Godfrey Bloom označil své kolegy za největší daňové podvodníky, když projednávali v diskuzi - Akční program pro oblast daní.

24.4.2014 v 0:12 | Karma: 29,32 | Přečteno: 1452x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Aprílové " Ha - ha - fotomatiné "

Zábavná videa na youtube mají výhodu dynamiky děje, kdy se situacím od srdce zasmějeme. Třeba jak blondýna parkuje auto. Ale na statických fotografiích se téměř nic neděje. Pokud snímky nespojíme do gifu a nepoužijeme podobných fíglů. Ale třeba se alespoň trochu pousmějeme a zamyslíme. Můžete tady občas i ha-ha-hááádat co je na snímku. Špatný vtip je třeba výpadek elektřiny, když většina úřadů a obchodů funguje jen s pomocí počítačů. Dnes už v obchodě nikdo nesčítá s tužkou na papíru. Na poště nestačí jen razítka a známky. Asi by to chtělo záložní zdroje proudu jako v nemocnicích nebo v armádě.

13.4.2014 v 8:23 | Karma: 17,58 | Přečteno: 587x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Fotomatiné o čarách v našem životě

Čáry mají v našem životě mnohé významy a často se používají v ustálených slovních spojeních. Uděláme tlustou čáru za minulostí - ten výrok byl přes čáru. Když někdo utekl přes čáru, tak utekl za hranice. Hraniční čáry jsou na mapách samozřejmostí. Sněžné čáry označují hranice sněhu na pohořích. Novináři píší podčárníky. Policisté hlídají na silnicích přejíždění plné čáry. Žluté čáry na okraji silnice jsou vodorovným dopravním značením. Jasné vymezení prostoru.Letadla nám kreslí kondenzační čáry na obloze a klimatologové jim přisuzují větší význam, než my na zemi předpokládáme. Tvrdí se, že čáry za mnoha tisíci letadly ochlazují ve dne povrch země a v noci zabraňují únikům tepla do atmosféry. No chtělo by to matematicky zpracovat.Tak jsem přidal pár snímků různých čar a linií. Je to opravdu všehochuť.

13.3.2014 v 8:22 | Karma: 21,63 | Přečteno: 563x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!