Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepolitická politika a zprivatizovaný 17. listopad

Asi to mělo tehdy, po té revoluci, být všechno jinak...................................

Žádné politické strany, žádné politické programy, žádné spory a žádná politická soutěž. Namísto hádajících se politiků měli politiku dělat „nepolitici“ – umělci, intelektuálové, prostě Havlovi kamarádi, co spolu mluví a tudíž se vždy dohodnou na tom správném, morálním a obecně prospěšném řešení. Namísto politických programů jsme si měli do úmoru opakovat, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí, či heslo mravnost nadevše. Jenže my už jsme tady za těch 20let pár takových nepolitických politiků zažili - nejnověji např. mistr ministr Kocáb. A že by nám z těchto lidí zůstal v srdcích hřejivý pocit a dojem, že „takhle to má vypadat“, zrovna říci nelze. I frází o pravdě, lásce a mravnosti jsme slyšeli bezpočet a rovněž nelze říci, že by to kamkoli vedlo. Protože slova – jakkoli líbivá – prostě nejsou všechno!

Háček je v tom, že ta mnohými idealizovaná, morální nepolitická politika se dá dělat tak leda na tribuně na Václaváku, když vám do toho nadšený revoluční dav zvoní klíči. Ale jakmile z té tribuny slezete, dav vychladne, dá si klíče zpátky do kapsy a rozejde se domů, začíná skutečná politika. Politika různých názorů a diametrálně odlišných pohledů, sporů, dohod, kompromisů i nefér faulů. Politika, ve které nerozhoduje moudře se tvářící intelektuál - z váhy své prestiže, nýbrž ten, kdo vyhrál demokratické volby a disponuje většinou v Parlamentu.

Tak to prostě chodí. Tak to funguje.

Možná není ideální, že to funguje právě takto. Ale jinak to fungovat nemůže. A nic si nenalhávejme - nefunguje to jinak v žádné demokracii.

Nepolitická politika se dá dělat na tribuně, ale když z té tribuny sestoupíte, musíte se sejít s Čalfou, Adamcem a dalšími „leaving boys“, abyste s nimi vedli ryze politické jednání, kde si vykolíkujete terén. Vedete s nimi ryze politické jednání, na němž uzavřete ryze politickou dohodu, že vy necháte komunisty být a dovolíte jim v klidu se etablovat do nově vznikajícího systému a oni vás zato na oplátku zvolí prezidentem. A tak se z nepolitické politiky rodí politické dohody a politické obchody – jejichž následky neseme dodnes. Nepolitická politika je zkrátka věcí zcela teoretickou, kterou v praxi nedokáže prosazovat ani ten, kdo se jí nejvíce zaštiťuje.    

O co více ovšem nepolitická politika v praxi selhává, o to větší rehabilitace se jí muselo dostat při oslavách výročí pádu komunismu. Z oslav konce totality se tak stala velkolepá mediální tryzna, místy navíc těžce kýčovitá, jejímž jediným cílem bylo dát po nějaké době opět prostor všem pravdoláskovským umělcům, intelektuálům, disidentům, komentátorům a polopolitikům, kteří se pak v přímém přenosu věnovali své oblíbené hře na generály po bitvě.

Šlo o to, aby nám tito morální mudrcové s patentem na universální pravdu vysvětlili, jak jsme to po revoluci udělali všechno špatně. Aby nám připomněli, že za všechno porevoluční zlo může privatizace, Opoziční smlouva a Klaus se Zemanem.

No řekněte, jak lépe se dá oslavit dvacetileté výročí od pádu totality, než koňskou dávkou blbé nálady - která v řadě lidí jen posílí dojem, že vlastně není co slavit….?  A aby toho ještě nebylo málo, tak skupinka aktivistů, mávajících nad hlavou evropskými vlajkami, chtěla znemožnit prezidentovi položit věnec u pamětní desky na Národní třídě. Dvacet let od pádu totality tedy oslavujeme tím, že někteří „osvícení“ spoluobčané rozhodují o tom, kdo smí nebo nesmí někam pokládat věnce… Bravo! 

Patřím k lidem, kteří se domnívají, že 17. listopadu JE co slavit. Patřím k lidem, kteří si života ve svobodné společnosti hluboce váží a nepovažují ho za samozřejmost, která nám spadla z nebe.

A v neposlední řadě patřím k lidem, kteří náš polistopadový vývoj považují za správný a za nejlepší z možných (rozuměj REÁLNÝCH) alternativ. A tento pocit, který v sobě mám mi nevezme nikdo.

Nevezmou mi ho všichni ti pravdoláskovci, kteří mne z obrazovky veřejnoprávní televize (za mé peníze) celé úterý přesvědčovali, jak celá současná politika i společnost stojí za houby s octem – čímž tito lidé jen (ne)vědomě přispívají k nostalgii po časech minulých... A nevezmou mi ho ti, kteří z důstojných oslav významného výročí udělali hloupý tyátr pro CNN. Jsem sice hrdá na to, kam se Česká republika za těch 20 let dokázala posunout, ale i tak uplynulá oslava 17.listopadu nebyla mou oslavou a neviděla jsem důvod se jí zúčastnit. Byla to totiž naopak oslava těch, kteří polistopadový vývoj dokáží jen bezduše kritizovat – ačkoli se na něm léta sami podíleli - a na místo skutečných řešení navrhují jen vágní třetí cesty a hezky znějící frázičky.

Občas je daleko lepší si při významných výročích jen potichu zavzpomínat a zapřemýšlet, než pořádat velkolepé zábavné estrády, kde se forma úporně snaží zvítězit nad obsahem. Je to vlastně docela paradox, že ti, kteří v úterý z televizní obrazovky tak hlasitě nadávali na špatnosti privatizace, si dokázali oslavy 17. listopadu tak dokonale zprivatizovat sami pro sebe... 

Autor: Karolina Stonjeková | čtvrtek 19.11.2009 16:08 | karma článku: 26,17 | přečteno: 1758x
  • Další články autora

Karolina Stonjeková

Citron kyselý není. Zhrzenost ano!

Říká se, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou a říká se také, že pravdu ukáže čas. Ve sporu bývalých kolegů z kapely CITRON už ale čas pravdu dávno ukázal...

26.8.2016 v 19:25 | Karma: 30,21 | Přečteno: 3375x | Diskuse| Hobby

Karolina Stonjeková

Nafackujte Británii aneb když se hatefree mění v hateful

V souvislosti s migrační vlnou do Evropy se začalo hodně hovořit o šíření nenávisti, xenofobii a nacionalismu.

27.6.2016 v 13:16 | Karma: 44,53 | Přečteno: 4506x | Diskuse| Politika

Karolina Stonjeková

Jeden Brexit řekne víc než 1000 slov!

Evropská unie není jen o dotacích! Je o spolupráci mezi státy, o korektních vztazích, o míru a především o společně sdílených hodnotách. Tedy tak je nám to alespoň tvrzeno...

25.6.2016 v 13:50 | Karma: 39,69 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Politika

Karolina Stonjeková

Obhajování neobhajitelného a nepoučitelnost nepoučitelných

Obhajování neobhajitelného je poměrně oblíbená intelektuální disciplína, která s sebou ale nese hned dvojí potíž. Zaprvé – nedá se nikdy vyhrát!

12.1.2016 v 14:28 | Karma: 42,40 | Přečteno: 2631x | Diskuse| Ostatní

Karolina Stonjeková

Německý Silvestr aneb Když svobody dostávají na frak!

Není to vůbec tak dávno, co nám zastánci imigrace tvrdili, že současná přistěhovalecká vlna neznamená vůbec žádný problém! Že "JEN“ stačí nově příchozí seznámit s našimi pravidly a vysvětlit jim, že je odteď musí respektovat.

7.1.2016 v 14:26 | Karma: 42,94 | Přečteno: 3803x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3153x
Já jsem já - prosím nezaměňovat s kýmkoli jiným:-)

Seznam rubrik