Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bretaň a Normandie 6 - Cancale v negližé

V 7,30 už nevydržím mrznout ve stanu a prchám na autobus do Les Portes Rouges. Mám 20 minut na převlečení a sbalení.  Nemůžu najít podprsenku. Sakra! Nemám čas hledat. Vezmu místo ní korzetové tílko. Pořádně se navlíknu. Dlouhé kalhoty, mikinu, do batohu větrovku. Přidávám do kroku. Zahřívám se poklusem.

Vesnička La Coudre

Přijíždí autobus. Na zastávce v Les Portes Rouges se dočtu, že autobus do Cancale odtud jede až odpoledne.  No nic, jde se pěšky! Ještě že jsem si včera ve Vildé la Marine koupila mapu.

Zpočátku musím po silnici. Vezmu to kolem malebné vesničky La Coudre a pak po pobřeží. Kamenitou pláži je to celkem únavné. Začíná být horko. Batoh je čím dál těžší, a to jsem si s sebou vzala jen půllitrovku vody. Obloha jak vymetená, žádný vítr. Dlouhé kalhoty asi nebyly tou správnou volbou. A nevzala jsem si ochranný krém. Do večera budu rudá jako rak a opuchlá. Jenže mé ranní myšlenky se točily jen kolem toho, jak neumrznout. A taky stihnout bousek.

Cestou zjišťuji, proč mám tak těžký batoh. V tom ranním spěchu jsem si z něj zapomněla vybalit učebnice francouzštiny a veškeré turistické materiály.

Konečně Cancale! Dám si snídani a najdu zastávku autobusu, abych zjistila, kdy mi to jede zpátky. Mám problém se v těch jejich zastávkách a jídních řádech vyznat. Nepíšou tam všechny zastávky a i směr pouze odhaduju. Tahle vypadá jako v protisměru. Snad odpoledne najdu tu pravou. Teď si nebudu dělat starosti.

Najdu turistickou kancelář a chvíli se dohaduju o autobusech, protože dotyčná pracovnice mi trvdí, že z Cancale do Les Portes Rouges ani z Les Portes Rouges do Hirelu žádný autobus nejede. Teprve když jí prozradím čísla linek, odnáším si vítězoslavně  správný jízdní řád. Jede mi to v 17,25 do Les Portes Rouges. Odtamtud do Hirelu v 17,55, takže je možné, že ten druhý spoj nestihnu. Ale to nevadí. Alespoň část cesty bych se zase svezla. Ale pokud ten bus v 17,25 z Cancale nestihnu nebo nenajdu ten správný směr, tak bus z Les Portes Rouges nestihnu určitě. A jít celou cestu se mi nechce. Je to prý 11km po silnici, což by odpovídalo tak 3 hodinám ostré chůze a po té probdělé a promrzlé noci nevím nevím.

Pár fotek města a hurá na pláž Port Briac. Je nejbližší a nejmenší. Malinká plážička. Tam snad nebude nikomu vadit, že jsem si zapomněla plavky. Pomalu se svlékám a po očku sleduji okolí. Mé spodní prádlo se nedá považovat za plavky ani náhodou, ale všichni se tváří jako by nic. Prima, jdu si zaplavat.

Voda je příjemná, nádherně průzračná a na rozdíl od Dinardu se sklon rychle svažuje. Po 2 hodinách se zvedám. Koupím si něco k jídlu a počkám na autobus. Anebo ne. Co kdybych šla přece jenom pěšky? Je 13,30. Přece tu nebudu čekat 2 hodiny! Jsem znavená sluníčkem, chci domů!

Tentokrát nepůjdu po plážích a podél silnic, ale vezmu to pěkně po turistické vyhlídkové trase podél moře. Po chvíli je mi jasné, že to bude náročné. Ač se nacházím v placaté Bretani, cesta kopíruje skaliska nahoru a dolů. Cesta je prostě pořádně kudrnatá. A to nejenom horizontálně, ale i  vertikálně. To nebude jen 11km jako po silnici. A když připočtu cestu do Cancale a chození po městě, budu mít dnes v nohách tak 20km.

Je zrovna 17,25 a teď odjíždí bus z Cancale do Les portes Rouges. Když opouštím St. Benoi des Ondes, přestává  mi fungovat foťák. Tváří se že zaostřil, ale snímek je rozmazaný. Je to k vzteku, ale vztekat se můžu  jen na sebe, že jsem s ním hned první den tak hloupě upadla.

Do mlýna dorazím cca v 18,15. S Didierem a Jürgenem večeříme grilované makrely s bretaňským chlebem a slaným máslem. Začínám přicházet na chuť tomu pohodovému životu, sdílení, které tu panuje. Jen kdyby Didier mluvil trochu pomaleji. Je to živý šlachovitý mužík, který chvíli neposedí a mluví přímo nadzvukovou rychlostí. To se nedá pochytat.

Spát odcházím před půlnocí. Lehce ovíněná, ale spokojená. A pod teplou přikrývkou, kterou mi Jürgen zapůjčil, se mi spí jedna báseň.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marcela Štolová | středa 30.10.2013 8:10 | karma článku: 11,52 | přečteno: 411x
  • Další články autora

Marcela Štolová

Ochrana před svobodou

Invesuji už od roku 1994. Sice ne přímo do akcií, ale prostřednictvím otevřených podílových fondů. Za tu dobu jsem zažila spostu drobných a několik markantních vzestupů a pádů.

22.9.2020 v 9:02 | Karma: 12,10 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Marcela Štolová

Braňme si svobodu

Nedá mi to, abych s vámi nesdílela pár zamyšlení o „pandemii“ Covid-19. Říkáte si, přoč pletu dohromady virus a svobodu? Že tam není žádná souvislost? Ale ano, já ji tam vidím.

21.8.2020 v 9:04 | Karma: 19,26 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost

Marcela Štolová

Sarzeu - všechno je jinak!

Po dvou krásných, i když skromných, dnech ve Vannes se chystám pokračovat do Sarzeau, kde mám předplacený týden v domku u moře. Naštěstí.

5.10.2017 v 8:37 | Karma: 10,32 | Přečteno: 462x | Diskuse| Cestování

Marcela Štolová

Bez peněz do Vannes nelez!

Jako každoročně se vracím do své milované Bretaně. Tentokrát je plán takový, že poletím sama, budu nasávat atmosféru a po 9 dnech za mnou přijedou autem Zdeněk s Danny. Ono se řekne, poletím sama. Létání nesnáším.

2.10.2017 v 8:30 | Karma: 10,51 | Přečteno: 415x | Diskuse| Cestování

Marcela Štolová

Francouzský šikula

Během mého letošního letního pobytu v Bretani jsem se dostala k dennímu tisku jen jednou, ale ve OUEST FRANCE mě zaujaly hned dva články. Oba se týkaly počinů Emmanuela Macrona. Mohlo by se zdát....

31.7.2017 v 7:29 | Karma: 27,65 | Přečteno: 510x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je vyhazov i výzva k odchodu

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  18:35

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Děti málo sportují, tloustnou. Změnit to má nový taneční projekt

14. května 2024  18:33

Sportovní aktivita dětí klesá, naopak se zvyšuje výskyt nadváhy, nebo i obezity. Jedním z důvodů je...

Bulovka po záměně pacientek propustila zaměstnankyni, další je pod dozorem

14. května 2024  18:18

Fakultní nemocnice Bulovka propustila kvůli tragické záměně pacientek jednu zaměstnankyni. Další...

Prezident fandil na střídačce. Hokejové mistrovství přitahuje známé osobnosti

14. května 2024  17:52

Mistrovství světa v hokeji přilákalo pozornost politiků, sportovních hvězd a dalších známých...

  • Počet článků 112
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1453x
Píšu o tom, co se mi líbí anebo mě potkalo, ať už se mi to líbí nebo nelíbí...

Dívám se, poslouchám.... a žasnu...

Budete- li mít něco na srdci, můžete mi napsat na marcelastolova@centrum.cz