Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Předseda ČSSD Sobotka se zbláznil!

Předseda zadlužené ČSSD, který za toto zadlužení – jako tehdejší 1. místopředseda – nese vysokou osobní zodpovědnost, slibuje vytvořit státní banku!? Zřejmě již zapomněl, jak byl ukraden stamiliardový státní podíl v IPB! Zřejmě již zapomněl, že za tento tunel, kdy stát mj. „prodal“ Plzeňský Prazdroj za symbolickou 1 korunu, nebyl dosud nikdo potrestán!

Zřejmě již zapomněl varovná slova tehdejšího ministra financí za ČSSD P. Mertlíka, který v roce 2000 prohlásil: „Sociální demokracie se domnívala, a myslím si, že je to správná myšlenka, že je rozumné částečný podíl v bankovnictví ponechat státu... Státní vlastnictví má určité výhody. To obecně platí, ale ukázalo se, že český stát se o banky postarat nedovede...  (Lidové noviny, 21. prosince 2000). Přitom ten český stát představovali právě Mertlík a vláda ČSSD... Vskutku vzácná sebekritika!

Samozřejmě, že vytvořit státní banku a nalít do ní státní peníze je snadné. Také vidina trafik pro politiky, kteří budou sedět v jejích správních orgánech, je lákavá. Ale jak chce Sobotka zajistit – když  v roce 2000 nedokázala ohlídat státní podíl v IPB samotná vládnoucí ČSSD  – že mu tu banku pravice, až se dostane k moci, nevytuneluje před očima? Česká pravice totiž státní vlastnictví velice ochotně a lacino privatizuje nebo rovnou tuneluje.

Předseda ČSSD v rozhovoru s názvem „Sobotka: Vytvoříme jednu silnou státní banku jako konkurenci soukromým“ možná jenom předvolebně a ještě hloupě slibuje. Proč hloupě? Protože si nepočíná jako sociální demokrat, ale jako tupý bolševik! Státní vlastnictví včetně státní banky je toiž vize Leninova, nikoliv vize sociálně demokratická!

Původním sociálně demokratickým programem (programem socializace) nikdy nebylo zestátňování, ale združstevňování! Skutečný sociální demokrat by tudíž usiloval o vytvoření národní družstevní banky, ve které by jednotlivými družstevníky (i ve formě akcionářů) byly právnické osoby – např. všechny kraje v ČR  Každý družstevník (hejtmanství) by disponoval  jedním hlasem a zisk banky by se stejnou mírou rozdělil všem krajům. Takovou banku by již pravice rozkrást nemohla!

Státem vlastněná Českomoravská záruční a rozvojová banka, kterou chce Sobotka posílit o komerční aktivity, sice vykazuje roční zisk 812 milionů neb přes ní tečou prostředky státního rozpočtu, strukturální fondy krajů i eurofondy; ale právě příklad IPB nebo Českých aerolinií (jejichž původní jmění 2,7 miliardy korun stát prohospodařil na pouhých 134 milionů, tedy na hodnotu jednoho motoru do Boeingu 737 - nehledě na inflaci), jako varování postačí. Triky, jak státní banku položit popř. vytunelovat právě ony investiční fondy,dnešní  bankstetři ovládají.

Takže pane předsedo ČSSD Sobotko, který jste byl na obvodní konferenci přistižen, že neznáte hymnu ČSSD, která se za 1. republiky zpívala na všech stranických sjezdech, a  který jste původní rudou stranickou barvu vyhandloval za oranžovou: vytiskněte si velkými písmeny a v Lihovém domě vyvěšte jako motto tento citát vašeho předchůdce, Antonína Hampla z roku 1930:  „Když se mluví o socialisaci, je nutno tento požadavek definovati jako snahu o právní a hospodářskou změnu majetkového a výrobního procesu, tak, aby každý, i ten poslední dělník, měl vědomí, že pracuje na svém – ať již tato kolektivita je vyjádřena jakoukoli formou družstevní; když si uvědomujeme, že socialisace je naším heslem, tedy onou nebezpečnou cestou, která ohrožuje nepřátelské posice, pak si musíme uvědomit, že ne závist, ne nevraživost musí býti hnací silou, nýbrž hluboké přesvědčení, že dosavadní mzdový systém je v nesouhlasu s demokracií, s kulturní a mravní úrovní dělnické třídy.“

Poté, pane předsedo ČSSD, navštivte pracoviště  jednoho významného sociálního demokrata, kterého pražské nuly nepustily ani na volební kandidátku (aby je snad preferencemi nepřeskočil), natož na volitelné místo, a požádejte ho o profesionální zákrok. Je jím bývalý ministr zdravotnictví, psychiatr  MUDr. Ivan David. Pak možná pochopíte, proč za 1. republiky ČSSD celý jeden den sjezdu vyhradila na diskusi o rozvoji družstevnictví.

Autor: František Stočes | sobota 7.9.2013 17:07 | karma článku: 25,05 | přečteno: 2152x
  • Další články autora

František Stočes

Polidštění Západu coby evoluční zrůdy /2/

V předešlé části nazvané „Západ jako zrůda evoluční anomálie“ byly popsány paradoxy a existenční hrozby vzniklé defektní evolucí Západu, připomínajícího dnes říši zla.

3.6.2019 v 18:53 | Karma: 18,89 | Přečteno: 915x | Diskuse| Politika

František Stočes

Svrhnou voliči neomarxisty z euro trůnu?

Komunisté po potupném zhroucení svého systému na Marxe už voliče nenalákají. Ale doslova existenční hrozbou se pro Západ staly neomarxistické klony! Co jsou vlastně zač a odkud se zjevily?

24.5.2019 v 9:06 | Karma: 31,95 | Přečteno: 872x | Diskuse| Politika

František Stočes

Západ jako zrůda evoluční anomálie /1/

Lze spolehlivě prokázat, že na počátku 20. století stál Západ na dějinném rozcestí, a vydal se evidentně špatnou cestou! Jeho vývojový defekt započal rozpoutáním bezprecedentního zločinu,

7.10.2018 v 20:47 | Karma: 27,76 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Politika

František Stočes

Výzva k založení české družstevní strany!

16. května se v hlavním sále Valdštejnského paláce Senátu – a pod záštitou jeho předsedy Milana Štěcha – konala konference na téma "Role družstevního podnikání v budoucím vývoji ČR".

29.7.2018 v 17:57 | Karma: 10,21 | Přečteno: 303x | Diskuse| Politika

František Stočes

Nikulin, Skripal, Facebook a zločinní globalisté

Ve Spojených státech probíhá osudový střet zločinných a vlasteneckých globalistů. Dosavadní moc zločinných elit

21.4.2018 v 19:39 | Karma: 28,78 | Přečteno: 1192x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Ukrajina má právo použít naše zbraně v Rusku, řekl britský ministr zahraničí

3. května 2024  10:26

Ukrajina může použít britské zbraně k úderům na ruském území. Během návštěvy Kyjeva to oznámil...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,56
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik