Bojí se Tlustý Noci dlouhých nožů?

Před dvěma roky pronesl Mirek Topolánek na besedě s podnikateli památná slova: „Nečekejte ode mne nic jiného než noc dlouhých nožů!“ Již nyní lze říci, že svůj slib splnil, i nesplnil. Noc dlouhých nožů podle jeho představ proběhla v podobě výměny všech hlavních osobností v řadách policie a tajných služeb; nu a jak byl v ráži, provedl Topolánek noc dlouhých nožů dokonce i ve vlastní rodině! V tomto směru vůdce ODS svůj slib nejenom splnil, ale jak vidno i překročil. Takže použije-li se původní vůdcova básnická licence, lze nynějšího předsedu ODS nazývat podobně poeticky, tedy ódéesesákem a jeho stranu ódéesesáckou!

Problém je v tom, že předseda ODS často neví, o čem mluví. Ale v tom není sám. Když se po jeho ódéesesáckém výroku zdvihla vlna všeobecné nelibosti – počínaje Jiřím Paroubkem a konče Vlastimilem Tlustým – podivil se tomu s Topolánkem i hudebník a spisovatel Petr Štěpánek, který napsal: „A úplnou záhadou zůstává, proč se do tohoto pokryteckého třeštění o jedině správném politicky korektním slovníku nechávají zatahovat i lidé z ODS, konkrétně třeba Vlastimil Tlustý.“

Spisovatel a básník Topolánka hrdinně bránil, poněvadž jeho výrok považoval za metaforu a byl si naprosto jist, že vůdce ODS nevezme revolver a nevydá se zastřelit Paroubka. Topolánkovi i básníkovi a spisovateli ovšem unikla hlavní pointa oné metafory.

Jak určitě ví každý páťák, při původní Noci dlouhých nožů elitní oddíly SS (složené ze zaručeně árijských ochránců Adolfa Hitlera) přepadly a vyvraždili vedení SA (jakýchsi Hitlerových lidových milic). Noc dlouhých nožů tedy byla vnitropolitickým bojem uvnitř nacistické strany NSDAP. Pokud tedy byli druhý den po Topolánkově ódéesesáckém prohlášení mnozí novináři i někteří členové ODS a Tlustý zvláště zděšení, nebylo divu.

V těchto chvílích boj mezi Topolánkem a Tlustým vrcholí. Zítra má vůdcova ódéesesácká reforma projít třetím čtením a Tlustý po několika dohodách-nedohodách prohlásil, že konečné slovo řekne až při hlasování. Zda svého vůdce pouze škádlí za to, že jej jako hlavního architekta ekonomické reformy ODS odvrhl a ministerský post přidělil Kalouskovi, lze pouze spekulovat. Ale tato noc bude pro oba dlouhá…

Pokud ovšem jde o jejich diskuze stran reformy, stejně řeší kvadraturu kruhu: na ódéesesácké reformě mají všichni občané vydělat a ještě se prý radikálně sníží rozpočtový schodek. Skutečná (ekonomická) Noc dlouhých nožů každopádně dopadne na nejchudší vrstvy jako důsledek zdražování jídla. Zdražování jídla je ekonomický diletantismus, který – jak dokázala cenová liberalizace na počátku 90. let – vede k propadu průmyslové výroby, poněvadž jíst se musí a až poté se může koupit např. počítač. Specificky na ni doplatí chudší vrstvy a mladé rodiny, které by chtěly sobě i svým dětem pořídit internet, a který budou muset projíst… Ódéesesácká reforma tak má i svůj barbarský aspekt.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Stočes | pondělí 20.8.2007 20:56 | karma článku: 27,99 | přečteno: 2900x