Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naštvanost propojme s cílevědomou tvořivostí

Nespokojenost lidí u nás nabývá na intenzitě. Občané jsou naštvaní na vládu, na politiky a čím dál tím víc jich zaplňuje náměstí. Vládní garnitura je k tomu vcelku apatická, ale zatím se nemá čeho obávat. Současné protestní akce jsou ještě stále jen voláním do tmy.

A je to vidět i na právě probíhajících protestních akcích, pořádaných iniciativou Holešovská výzva (HV). Nedá se říci, že by tyto akce neměly emocionální náboj, kdy za pochodu demonstrujících zní husitské písně. To určitě lidi posiluje. Můžeme i říct, že iniciativě HV se podařilo po delší době přivést do ulic větší množství lidí bez pomoci odborů nebo opozičních parlamentních stran, což lze považovat za úspěch.

Jde však o to, za jaké požadavky lidé vyšli do ulic a jestli mají představu, co bude následovat dál. Je jasné, že prvotním bodem, jako vždy, je demise vlády a předčasné volby. To v současné době podpoří asi většina občanů, zatím sice jen ze svých domovů (nebo hospod), ale podpoří. Podle průzkumů je jich asi 85%.

Další postup je však ve hvězdách. Pokud by přišel den „D“, jaký postup a jaká promyšlená perspektiva, vize nového systému bude následovat, jak bude vypadat „Den poté“? Na to organizátoři smysluplné odpovědi nemají (pan Popelka – Hydepark) a pokud se podíváme detailněji na stránky HV, najdeme tam jen různé nesourodé až nadpozemské návrhy nějakých novodobých „osvícenců“(např. nový volební systém).

Připadá to spíš, jako když v pohádce „Byl jednou jeden král“, král a jeho rádce společně vaří lívanec pro celý národ. Nahází do kotle všechny možné ingredience, ať už tam patří nebo ne. Poté se jim to vymkne z rukou a oni nevědí, co dál, a tak radši utečou.

A zde se objevuje nebezpečnost takového počínání. Pokud iniciátoři HV nejsou schopni nastínit, předložit občanům do diskuze a k posouzení ucelený návrh postupů a návrhů, které by mohly vést k lepší budoucnosti, je jisté, že se jim jejich počínání vymkne z rukou a dojde k chaosu.

V tu chvíli ale nastupují jiné síly, požadující nutnost nastolení pořádku a kázně a už nám naše prostředí začíná hnědnout ve smyslu „vlády silné ruky“ a „vůdce – spasitele“

Tudy cesta určitě nevede.

 

Vraťme se tedy až do perexu tohoto článku: „občané jsou naštvaní na vládu, na politiky“, je zřejmé, že ke změnám určitě dojít musí (klasik říká „vše má svůj čas“).

Když zjednodušíme popis stavu v dnešní společnosti tj. občané jsou ovládáni politiky a politici jsou zase, nebojím se říct, „také ovládáni“ mocnými podnikatelskými subjekty, vychází nám, že nelze jen vyměnit politiky. To už jsme vyzkoušeli několikrát od sametu.

Jde tedy o to, změnit celý politický systém. Již jsem na to poukazoval ve svém předchozím článku a níže je možno posoudit jednotlivé základní principy návrhu nového systému.

Pokud chceme omezit korupci a odstranit tunelování veřejných prostředků, musíme mít pod přímou kontrolou politiky, kteří budou občany přímo odvolatelní (nutno zavést jednomandátový většinový systém).

Pokud budeme chtít ovlivňovat rozhodnutí politiků, musíme mít možnost se vyjádřit k jednotlivým otázkám (ke všem otázkám, o kterých dnes rozhodují politici) v referendech na všech úrovních (obec – kraj – stát)

Pokud chceme být objektivně informováni o možnostech řešení otázek společnosti, musíme stanovit formy veřejné kontroly nad veřejnoprávními sdělovacími prostředky a mít možnost přímo volit jejich dozorčí orgány.

Pokud chceme, aby se přímá demokracie stala běžnou součástí našich životů, musíme zajistit její šíření a osvojování v celorepublikovém měřítku.(školy, média, státní instituce)

Tyto návrhy najdeme na stránkách občanského sdružení Hnutí za Přímou demokracii, které jsem vzpomenul také v předešlém článku. Zároveň tam najdeme i možnosti pro občany, jak se zapojit do propagace myšlenek přímé respektive polopřímé demokracie.

Pokud se tyto myšlenky nedostanou k široké veřejnosti, čeká nás jen další pokračování odcizenosti občanů, rozkladu demokratických hodnot a existuje tu i výše zmiňovaná hrozba fašizace české společnosti.

Přímá demokracie nemůže být považována jako všelék na všechny problémy společnosti. Je však účinným nástrojem, který nám pomůže nacházet užitečná a použitelná řešení problémů moderní doby.

Nekonečná diskuse, tolerance v dialogu, hledání společných řešení, konstruktivní kritika, tvorba nových originálních postupů, svoboda, rovnost a solidarita, to by měly být atributy kvalitativního posunu, který nás čeká. Jen tak můžeme dojít k novému, spravedlivějšímu, humanistickému a demo-kratickému  uspořádání naší společnosti.

A nerozhodne to za nás žádný spasitel, mudrc ani odborník, jak se někteří lidé domnívají. Rozhodování o fungování obce, kraje a státu v kterémkoliv resortu bylo, je a bude vždy rozhodováním politickým. Nikdo z lidí na této planetě není znalec všehomíra, aby mohl rozhodovat sám o všem. Proto ministr dostává informace a návrhy od odborných poradců, proto poslanci dostávají podklady pro řešení od odborníků, a proto lidé musí dostávat (musí to být zajištěno zákonem)objektivní informace a návrhy na řešení (proXproti) pro rozhodnutí se v referendu. Konečné rozhodnutí vždy zůstane politickým.

Od počátku lidstva jsme odsouzeni (v dobrém slova smyslu) žít ve společenstvích a snažit se vycházet jeden s druhým. Pokud by tomu tak nebylo, lidský rod už by neexistoval.

Pokud jsme tedy v dnešní době zdravě naštvaní, než to staré zboříme, pojďme společně najít to nové, spravedlivé pro všechny. A až se na tom novém domluvíme, mocným tohoto světa se to určitě nebude líbit. To už jim ale nebude nic platné.

Autor: Ladislav Štítkovec | sobota 17.3.2012 18:49 | karma článku: 15,76 | přečteno: 1132x
  • Další články autora

Ladislav Štítkovec

Přejezd jestřábů přes lokajské hnízdo pod prapory chameleonské aliance

Když odhodíme naivní přístup dětských her na vojáky, propagandistická klišé o novém nepříteli nebo pocitu „být pod nějakými ochrannými křídli“, zbývá nám potom jen nutnost stát se kritiky současného přístupu naší vlády k rozšiřování zájmů „American boys“ v Evropě, tedy i u nás.

22.3.2015 v 19:08 | Karma: 31,38 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Gastronomie á la TTIP

Obchodní dohoda mezi EU a USA TTIP by mohla přinést v oblasti stravování nebývalé novinky, nad kterými zaplesá nejeden gurmán.

8.3.2015 v 13:13 | Karma: 20,16 | Přečteno: 517x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Arbitrážní dravci krouží nad zlatým dolem

Nadnárodní advokátní kanceláře dělají všechno pro to, aby arbitrážní mechanismus ISDS nevypadl z obchodních smluv TTIP a CETA.

15.2.2015 v 18:22 | Karma: 17,18 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Čokoláda jako lék na nesnášenlivost

Nedávno jsem znovu, s chutí zhlédl výborný film Čokoláda. Příběh lidí jedné malé francouzské vesnice z 50. let ve mně vyvolal asociace k vnímání současníků všeho cizího, jinakého, něčeho, z čeho mají strach a co může narušit jejich zaběhnutý životní rámec.

1.2.2015 v 18:40 | Karma: 8,41 | Přečteno: 634x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Co by zapadlo díky protizemanovské smršti aneb

když elity berou 25 let lidem vítr z plachet.

22.11.2014 v 21:36 | Karma: 33,92 | Přečteno: 2064x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2362x
Sám nejsem nic, mezi lidmi existuji www.hzpd.cz