Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zkouškové zkouší naše nervy a trpělivost

Květen a červen jsou měsíce plné rozkvetlých stromů, zpívajících ptáků, slunečných dnů, prvního koupání. Jsou to měsíce, kdy už se vážně nikomu nechce sedět doma nebo v knihovně nad učením.

Den jako namalovaný přímo vybízí sednout na kolo nebo se jen tak procházet. Nálada je však pod bodem

mrazu, i když rtuť teploměru dosahuje k pětadvaceti stupňům. Nasupený student smutně kouká z okna, pokud přes haldu učebnic, skript, sešitů, papírů s výpisky vůbec někam dohlédne. Je krásně a teplo, mozek už myslí na letní radovánky. Jak se zdravým rozumem překonat tu ohromnou zeď zvanou zkoušky? Není jiné rady nežli se začít učit. Ale i tak si to poctivý student či studentka může celkem zpříjemnit.

1)     Je-li možnost, vyrazte na zahradu, na balkon, do parku, na čerstvý vzduch, ale nezapomeňte si přibalit dostatek studijních podkladů, sluneční brýle, opalovací krém a hodně studené vody. Jděte někam, kde nebudete rušeni, kde se budeme moci soustředit.

2)     Jeďte k prarodičům. Nikde se nebudete mít lépe. Je jedno, jestli bydlí ve městě nebo na venkově. Starostlivá babička o vás bude pečovat. Polituje vás, kolik toho máte na práci. Uvaří, upeče a bude okolo vás chodit po špičkách. Nebude po vás chtít vůbec nic narozdíl od domova, kde po sobě musíte uklízet, mýt nádobí, vařit si, utírat prach nebo sekat trávník, což zabere většinu dne a když máte hotovo, padnete únavou a už se do skript ani nepodíváte. Výhodou může být i to, že většina babiček a dědečků nevlastní internet, takže vás nebude rozptylovat ani facebook, icq či weby, se kterými jinak obvykle zabíjíte čas.

3)     Když usínáte, okamžitě zalehněte a prospěte se. Půl hodinka nebo hodinka už vás nevytrhne. Vaření kávy, přemáhání klesajících víček zabere hodinu a v té posteli skončíte stejně. Navíc vám odpočatý mozek bude vstřebávat nové informace lépe, než ten znavený a udušený kofeinem.

4)     Pokud byste třetí radu využívali více jak dvakrát denně, nic moc se asi nenaučíte. Když není zbytí, musíte sáhnout po dopingu: káva, černý čaj, různé semtexy, erektusy, shocky, kokakola, nebo zázračné čaje pro studenty plné bylinek. Na ty však pozor – čtěte návod k použití a dodržujte je. Dvouhodinový třes a mžitky před očima při studiu také jen zbytečně zdržují.

5)     Jezte! Ovoce, zelenina, ovesné vločky, lehké saláty, těstoviny, libové maso – žádné hutné omáčky, nic tučného, těžkého ani mastného. Váš žaludek by totiž zaměstnal celé tělo, veškerá energie by přešla na trávení a vy byste mohli jít zase spát. V zimě jste pozkouškové špeky schovali pod svetry a bundy a dvojitou bradu zachumlali do šály, ale teď v období plavek? Takže jezte zdravě a dopolosyta. Všeho s mírou.

6)     Co ale ani vidina štíhlého těla nezastaví, je protistresová konzumace čokolády a zmrzliny. Cukry musíte přijímat kvůli mozku, navíc vás záplava těchto hříšných lahůdek uklidní i před třetím zkouškovým pokusem, na který jste se stejně nestihli moc naučit, a doufáte v zázrak. Milka ani jahodový kornout vám sice do hlavy vědomosti nenalijí, ale vy si vychutnáte bezstarostnou chvíli. Stejně tak je to i s cigaretou. O zkouškovém s odvykáním asi nezačínejte. Stres násobit stresem? Ten měsíc už to vaše plíce přežijí.

7)     Hýbejte se. Krk ohnutý nad stolem. Záda shrbená, nohy různě pokroucené. Pokud nechcete zakrnět a přijít i o zbytky svaloviny, běžte se projít, proběhnout, zaplavat si, ukliďte, protáhněte se. Rozproudíte tak krev, nebude se vám chtít spát. Odpočinete si od biflování a spálíte i nějakou tu kalorii, což už je jen takový bonus navrch.

8)     Myslete pozitivně. Nic netrvá věčně, všechno jednou skončí. Prázdniny jsou za dveřmi, jen překonat tyhle nepříjemnosti s učením a je to.

9)     Učte se ve dvou a více. Pokud se vzájemně nebudete rušit, ale naopak si radit, je to ten nejlepší způsob. Vzájemně se morálně podporujte, nuťte se nevzdat to. Navíc uvidíte, že v tom nejste sami a bude to i větší zábava.

10)   Občas zhřešte a večer někam vyrazte za zábavou. Grilování, párty, koncert, kino, diskotéka, oslava cizích úspěchů – místo, kde neuslyšíte o učení, o zkouškách ani o škole, protože bude řvát hudba. Alkohol však jen s mírou, ať druhý den můžete zasednout ke knihám, a ne k záchodu.

 Hodně štěstí, zdaru a úspěchu. A pamatujte si, že nejste jediní.

 Zuzana Lebdušková

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | středa 12.5.2010 14:00 | karma článku: 7,49 | přečteno: 992x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 132x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 141x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13,  aktualizováno  14:33

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Vláda kývla na program návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  14:31

Přímý přenos Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu schválila ve středu vláda. V první fázi by se...

Za mír demonstrujte s vašimi komunisty v Moskvě, sepsul Rouček Dostála

15. května 2024  14:25

Ve vysílání pořadu 360° CNN Prima News na téma Evropská unie a bezpečnost se pohádali kandidát za...

Dvěma pětinám rodičů nevadí děti trestat vařečkou či páskem, ukázal průzkum

15. května 2024  14:17

Bití dítěte vařečkou či páskem je nepřijatelné pro tři pětiny českých rodičů. Fackování za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com