Zkouškové zkouší naše nervy a trpělivost

Květen a červen jsou měsíce plné rozkvetlých stromů, zpívajících ptáků, slunečných dnů, prvního koupání. Jsou to měsíce, kdy už se vážně nikomu nechce sedět doma nebo v knihovně nad učením.

Den jako namalovaný přímo vybízí sednout na kolo nebo se jen tak procházet. Nálada je však pod bodem

mrazu, i když rtuť teploměru dosahuje k pětadvaceti stupňům. Nasupený student smutně kouká z okna, pokud přes haldu učebnic, skript, sešitů, papírů s výpisky vůbec někam dohlédne. Je krásně a teplo, mozek už myslí na letní radovánky. Jak se zdravým rozumem překonat tu ohromnou zeď zvanou zkoušky? Není jiné rady nežli se začít učit. Ale i tak si to poctivý student či studentka může celkem zpříjemnit.

1)     Je-li možnost, vyrazte na zahradu, na balkon, do parku, na čerstvý vzduch, ale nezapomeňte si přibalit dostatek studijních podkladů, sluneční brýle, opalovací krém a hodně studené vody. Jděte někam, kde nebudete rušeni, kde se budeme moci soustředit.

2)     Jeďte k prarodičům. Nikde se nebudete mít lépe. Je jedno, jestli bydlí ve městě nebo na venkově. Starostlivá babička o vás bude pečovat. Polituje vás, kolik toho máte na práci. Uvaří, upeče a bude okolo vás chodit po špičkách. Nebude po vás chtít vůbec nic narozdíl od domova, kde po sobě musíte uklízet, mýt nádobí, vařit si, utírat prach nebo sekat trávník, což zabere většinu dne a když máte hotovo, padnete únavou a už se do skript ani nepodíváte. Výhodou může být i to, že většina babiček a dědečků nevlastní internet, takže vás nebude rozptylovat ani facebook, icq či weby, se kterými jinak obvykle zabíjíte čas.

3)     Když usínáte, okamžitě zalehněte a prospěte se. Půl hodinka nebo hodinka už vás nevytrhne. Vaření kávy, přemáhání klesajících víček zabere hodinu a v té posteli skončíte stejně. Navíc vám odpočatý mozek bude vstřebávat nové informace lépe, než ten znavený a udušený kofeinem.

4)     Pokud byste třetí radu využívali více jak dvakrát denně, nic moc se asi nenaučíte. Když není zbytí, musíte sáhnout po dopingu: káva, černý čaj, různé semtexy, erektusy, shocky, kokakola, nebo zázračné čaje pro studenty plné bylinek. Na ty však pozor – čtěte návod k použití a dodržujte je. Dvouhodinový třes a mžitky před očima při studiu také jen zbytečně zdržují.

5)     Jezte! Ovoce, zelenina, ovesné vločky, lehké saláty, těstoviny, libové maso – žádné hutné omáčky, nic tučného, těžkého ani mastného. Váš žaludek by totiž zaměstnal celé tělo, veškerá energie by přešla na trávení a vy byste mohli jít zase spát. V zimě jste pozkouškové špeky schovali pod svetry a bundy a dvojitou bradu zachumlali do šály, ale teď v období plavek? Takže jezte zdravě a dopolosyta. Všeho s mírou.

6)     Co ale ani vidina štíhlého těla nezastaví, je protistresová konzumace čokolády a zmrzliny. Cukry musíte přijímat kvůli mozku, navíc vás záplava těchto hříšných lahůdek uklidní i před třetím zkouškovým pokusem, na který jste se stejně nestihli moc naučit, a doufáte v zázrak. Milka ani jahodový kornout vám sice do hlavy vědomosti nenalijí, ale vy si vychutnáte bezstarostnou chvíli. Stejně tak je to i s cigaretou. O zkouškovém s odvykáním asi nezačínejte. Stres násobit stresem? Ten měsíc už to vaše plíce přežijí.

7)     Hýbejte se. Krk ohnutý nad stolem. Záda shrbená, nohy různě pokroucené. Pokud nechcete zakrnět a přijít i o zbytky svaloviny, běžte se projít, proběhnout, zaplavat si, ukliďte, protáhněte se. Rozproudíte tak krev, nebude se vám chtít spát. Odpočinete si od biflování a spálíte i nějakou tu kalorii, což už je jen takový bonus navrch.

8)     Myslete pozitivně. Nic netrvá věčně, všechno jednou skončí. Prázdniny jsou za dveřmi, jen překonat tyhle nepříjemnosti s učením a je to.

9)     Učte se ve dvou a více. Pokud se vzájemně nebudete rušit, ale naopak si radit, je to ten nejlepší způsob. Vzájemně se morálně podporujte, nuťte se nevzdat to. Navíc uvidíte, že v tom nejste sami a bude to i větší zábava.

10)   Občas zhřešte a večer někam vyrazte za zábavou. Grilování, párty, koncert, kino, diskotéka, oslava cizích úspěchů – místo, kde neuslyšíte o učení, o zkouškách ani o škole, protože bude řvát hudba. Alkohol však jen s mírou, ať druhý den můžete zasednout ke knihám, a ne k záchodu.

 Hodně štěstí, zdaru a úspěchu. A pamatujte si, že nejste jediní.

 Zuzana Lebdušková

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | středa 12.5.2010 14:00 | karma článku: 7,49 | přečteno: 992x