Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velká a neznámá opera: V La Giocondě se řeší souboj mezi morálkou a emocemi

La Gioconda, ponurá opera o čtyřech dějstvích, přináší divákovi emocemi nabitý příběh z italských Benátek. Inscenace, jež není v Česku příliš známá, obsahuje mnoho světelných efektů, akrobatů a dramatických zvratů. 

Brno – Oběť jako dobrovolný čin i jako označení pro člověka zasaženého krutým osudem. V angličtině dvě odlišná slova: sacrifice a victim. V libretu opery La Gioconda napsaném podle hry Victora Huga najdeme oba významy. Jako u většiny děl žánru velká opera, i zde se pracuje s velkolepou výpravou, mnoha sboristy, baletními čísly a jevištními efekty. Příběh inspirovaný historií je plný emocí, z nichž hlavní je láska, lhostejnost a rozpolcenost mezi chtíčem a morálkou.  

Gioconda má vřelý vztah ke své slepé matce. Toho chce využít lstivý Barnaba, ke kterému má Gioconda odpor. K tomu, aby si u dívky získal oblibu, zvolí překvapivou cestu. Prohlásí Giocondinu matku za čarodějnici, načež strhne k lynčování celý dav. Scéna, kde nevidomá žena čelí nelítostnému zástupu Benátčanů, je jedna z nejemotivnějších. V té chvíli však do děje vstupuje benátský inkvizitor Alvise Badoero a jeho žena Laura. Oba jsou na scénu taženi služebnictvem na vysokém podstavci, který znázorňuje jejich světskou nadřazenost. Zároveň budí dojem, že je v nich něco božského. Lauře se zželí slepé stařeny a její dcery a dá matce milost, přičemž netuší, že si tak zachránila svůj život. Giocondina vděčnost totiž projde krutou zkouškou, když zjistí, že muž, do něhož je zamilovaná, je zároveň Lauřinou dávnou láskou. Její prozření je ilustrováno pochodem věřících za hořícím křížem, city jsou nicméně stále stejné. Do hry navíc vstupuje zneuctěný Lauřin manžel, který ji hodlá za nevěru zabít. Oba manžele, kteří zpočátku přišli na scénu jako dvě božstva, najednou divák vidí z intimnější stránky. Zamotaný příběh poté rychle graduje až do temného finále.

Pár rozmarných scén divokého veselí však v průběhu děje divák přece jen spatří. Kontrastně dokreslují tíživou atmosféru celé opery. Například výjev z plesu oživený hravou baletní choreografií sólistů Janáčkova baletu vzbuzuje odlišné dojmy. Ostatně kontrast je pro La Giocondu typický. Podle režiséra Tomáše Pilaře se odehrává v době, kdy „končí zima, nadchází doba karnevalu a na ulicích se prolíná minulost s budoucností, realita se snem, nebeské s pozemským, pozemské s pekelným, mytologické s historickým a historické s archetypálním.“

Vizuální stránka představení je vskutku skvěle zvládnutá. Kostýmy jsou přesně v duchu pozdně renesanční Itálie. Také kulisy umocňují atmosféru příběhu. Ukazují Benátky jako město starobylé, ale zároveň dynamicky proměnlivé vzhledem k množství vodních kanálů. Voda, která k Benátkám neodmyslitelně patří, je zvláště patrná ze světelných efektů v jedné ze závěrečných scén v hrobce. Dalšími prvky kulis a rekvizit jsou kámen a oheň. Oheň objevující se v podobě hořícího kříže nebo úmyslně zapálené lodi dodává ději na dramatičnosti. Strohý kámen rámující prakticky všechny výstupy skvěle podtrhuje chladnokrevnost jednání některých protagonistů.

Intriky, zrady, lži. Jediným člověkem, který stojí nohama pevně na zemi je hlavní hrdinka. Přestože uvnitř svádí vnitřní boj, nakonec se zachová tak, jak jí velí svědomí a nikoli srdce. Pouliční zpěvačka, jejíž jméno znamená „veselá“, je obětí řady nešťastných náhod, stejně jako se obětuje pro štěstí jiných. Velikost Giocondy tkví právě v její velkorysosti.

Příběh nemá šťastný konec. Zlí zůstanou bez trestu. Jak dopadnou ti dobří, je otázka. Je těžké určit, kdo se kromě Giocondy vlastně zachoval správně.

Postavu hlavní hrdinky zazpívala v neděli v Brně naposled sopranistka maďarského původu Csilla Borossová. Napříště se role zhostí Iveta Jiříková. Jejího nešťastně zvoleného vyvoleného, Enza Grimaldu, ztvárňuje italský tenorista Luciano Mastro. Orchestr povede dirigent Robert Kružík.

La Gioconda se aktuálně v Česku nehraje nikde jinde. Opera je tak málo známá, že nemá ani českou stránku na Wikipedii. Přitom se jedná o nejúspěšnější dílo italského skladatele Amilcareho Ponchielliho. Tuto sezonu uvedou Giocondu v Janáčkově divadle ještě dvakrát, a to 14. a 17. května. Další představení se plánují na jaro příštího roku. 

Autor: Kamila Jablonická

Autor: Stisk Studentský deník | středa 1.5.2019 17:50 | karma článku: 17,06 | přečteno: 184x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Mesto kvôli situácii na Ukrajine obnovuje kryt Denis

Kryt Denis v centre Brna malo turistické informačné centrum otvoriť pre turistov. Mesto sa ale rozhodlo si ho vziať späť do svojej správy. Je v ňom studňa s vodou, dieselový generátor a vzduchotechnika.

28.3.2022 v 11:26 | Karma: 8,55 | Přečteno: 95x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Brněnská střelnice poskytuje Ukrajincům výcvik zdarma

V brněnských Řečkovicích nabízí střelnice CS Solutions Brno Ukrajincům žijícím v Česku takticko-střelecký výcvik. Tříhodinový kurz jim má především pomoct osvojit si základy střelby z útočné zbraně v případě povolání na bojiště.

28.3.2022 v 10:24 | Karma: 11,00 | Přečteno: 176x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Modro-žlutá srdce na Křence. Studenti vybrali téměř 35 tisíc korun

Pomoc Ukrajincům hýbe společností. K založení sbírky se rozhodli i studenti na brněnském Gymnáziu Křenová. Jejich spolužáci a pracovníci školy si poté nakoupili odznáčky a další předměty v ukrajinských barvách za skoro 35 tisíc ko

19.3.2022 v 10:11 | Karma: 10,58 | Přečteno: 128x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Myslela jsem si, že má bolest je normální, říká pacientka s endometriózou

Endometriózou trpí jedna z deseti žen, přesto o ní veřejnost není dostatečně informovaná. Zakladatelé ENDO Talks cz se snaží výstavou na Moravském náměstí #ŽÍTENDO aneb „Proč mě nikdo neslyší?“ na nemoc upozornit.

18.3.2022 v 15:29 | Karma: 13,52 | Přečteno: 467x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Nechci, aby lidé na mé tváři viděli vlajku, říká ruská studentka

Události posledních dnů způsobily, že se mnoho Rusů, žijících v Česku, setkalo s vlnou tvrdé diskriminace, a to i v případě, že stojí názorově na straně Ukrajiny.

8.3.2022 v 18:12 | Karma: 15,53 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Moskva se chlubí stroji ukořistěnými Ukrajině: Abramsy, Leopardy i českými BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Pronájem bytu v Čáslavi, ulice Aloise Jiráska
Pronájem bytu v Čáslavi, ulice Aloise Jiráska

Al. Jiráska, Čáslav - Čáslav-Nové Město, okres Kutná Hora
17 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com