Umělec Edison svázal na vernisáži dívku

Japonské umění bondage neboli svazování lidé obvykle vnímají jako sadomasochistickou sexuální praktiku. Umělec Jarek Edison se je svojí výstavou Provaz, křivky, krása pokouší přesvědčit o opaku.

Návštěvníci vernisáže si prohlížejí obrázky bondage.Eva Syrovátková

Brno Nadšenec s pseudonymem Jarek Edison zahájil ve čtvrtek večer vernisáž svých fotografií zobrazujících svázaná ženská těla. Sál Břetislava Bakaly zaplnilo několik desítek dychtivých návštěvníků, kteří se těšili především na praktickou ukázku takzvaného fusion stylu bondage. Tento styl, kombinující japonský a západní způsob svazování, spojuje estetiku a funkčnost. Podle autora se v něm používají syntetická, silnější a barevná lana. Japonský styl je charakteristický asymetrickým a mnohdy nepohodlným vázáním a lany z juty či konopí. Západnímu stylu dominuje funkčnost a rychlost. Bondage samotné se původně vyvinulo z mučicí techniky, dnes je však součástí umění, erotiky či zábavy.

Třicetiletého umělce fascinovaly provazy již odmala a ke komunitě podobně zaměřených lidí se přidal před devíti lety. Svůj pseudonym Edison získal na elektrotechnické škole, neboť vymyslel vlastní přístroj na stimulaci svalů. Vystavuje poprvé a snaží se ukázat, že svazování není nic zvrhlého. „Nelíbilo se mi, že plno lidí se vázání bojí, většina ani vlastně neví, co to je. Představují si pouze bičíky a latexové obleky. Ale o tom to není - je to zábava, nic násilného,“ vysvětlil. Po úvodním slově autor předvedl živou ukázku svazování křehké figurantky zavěšené ve středu štaflí. „Cítím se skvěle,“ uvedla padesátikilová blondýnka, na kterou autor použil osmdesát metrů provazu. „Je to piplačka,“ komentoval návštěvník výstavy Ondřej Širočka autorův třicetiminutový výkon.

Edison v minulosti testoval vázání i na mužích. „Zajímalo mě to především z technického hlediska. Nejedná se o kontaktní záležitost.“ Výstava fotografií, která má podle umělce pomoci vymýtit předsudky a zkreslené představy, potrvá do prvního dubna. Návštěvníci mohou přijít ve všední dny vždy od osmi hodin ráno do půlnoci, o víkendu od tří odpoledne rovněž do půlnoci.

Eva Syrovátková

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 2.3.2012 18:36 | karma článku: 13,56 | přečteno: 3391x